Pirmą kartą Lietuvoje laikomas lenkų gimtosios kalbos ir literatūros valstybinis egzaminas

  • Teksto dydis:

Lenkų tautinės mažumos mokiniai antradienį pirmą kartą laikys valstybinį gimtosios kalbos ir literatūros brandos egzaminą.

Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, jį pasirinko 778 kandidatai.

Iki šiol būdavo rengiamas mokyklinis gimtosios lenkų kalbos egzaminas.

Šis egzaminas iš kitų išsiskiria ir tuo, kad tai pirmasis valstybinis brandos egzaminas, kurio galutinį vertinimą sudarys 40 proc. balų, gautų per tarpinį patikrinimą, ir 60 proc. balų iš valstybinio brandos egzamino rezultatų.

Lenkų mokomąja kalba besimokantys gimnazijos III klasės mokiniai pirmieji laikė tarpinį patikrinimą, nes nuo 2022 metų rugsėjo 1 dienos mokyklose pradėta įgyvendinti atnaujinta lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros programa.

Lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros tarpiniame patikrinime pernai dalyvavo beveik 800 vienuoliktokų. Iš jų 48,8 proc. surinko nuo 35 iki 40 taškų ir į valstybinį brandos egzaminą ateis žinodami, kad egzaminą jau yra išlaikę.

Bendrai surinktų taškų vidurkis yra 32,7 iš 40 galimų, o taškų vidurkis procentais – 81,8 proc.

Tarpinį patikrinimą sudarė klausymo, skaitymo ir teksto kūrimo dalys.

Valstybinio brandos egzamino užduotį sudaro skaitymo tekstas su pateiktais uždarojo ir atvirojo tipo klausimais po tekstu bei teksto kūrimo užduotis, kur kandidatai galės pasirinkti rašyti samprotavimo rašinį ar literatūrinę interpretaciją. Kuriamo teksto apimtis – ne mažiau nei 300 žodžių.

Švietimo agentūros duomenimis, brandos egzaminus šiemet iš viso laiko 27,6 tūkst. bendrojo ugdymo mokyklų ir profesinių mokyklų baigiamųjų klasių moksleivių.

Kad gautų brandos atestatą, abiturientai turi išlaikyti du egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieno pasirinkto dalyko brandos egzaminą arba atlikti brandos darbą.

Iš viso kandidatai gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip septynis brandos egzaminus.

Pagrindinės egzaminų sesijos rezultatus planuojama paskelbti iki liepos 12 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
O tai Lenkija organizuoja tą egzaminą ? O gal tai užsienio kalbos valstybinis egzaminas (pvz.,kaip anglų, vokiečių) ? Prie ko čia Lietuvoje VALSTYBINIS lenkų kalbos egzaminas : teko būti konferencijoje Varšuvoje, tai 3 moteriškės iš Vilniaus "lenkės" (tik aš iš Kauno ir lietuvė) nesugebėjo susikalbėti su tikrais lenkais! Man buvo toks...na, net nebe "lengvo laipsnio" šokas... Priskyrė tokį sulenkėjusį Rusijos žydą,gyvenantį Varšuvoje, man versti viską į rusų kalbą, o aš pati pakalbėjau rusiškai (dabar jau nebesugebėčiau,ko gero, nes ima "trūkti" žodžių, kai kalbos praktiškai nenaudoji niekur, be to, neskaitai ta kalba), tai mane visi suprato, o anų Vilniaus lenkių - ne, todėl ir jos buvo paprašytos kalbėti rusiškai, nes lenkai supranta tą kalbą. Tai dabar galvoju - kam tas "valstybinis" egzaminas, jei tikri lenkai vistiek nesupras mūsiškių "lenkų". LENKAI "nedaeitų" iki tokio absurdo - lietuvių kalbos "valstybinio" egzamino Lenkijoje...

ka ka

ka ka portretas
nepavydekit, woldemortas rupinasi savo lenkais, o wat konservata........nu lietuviu gimtoji kalba ispanu?

klausimėlis šiugždinienei

klausimėlis šiugždinienei portretas
Kada bus Lietuvoje zulusų valstybinis egzaminas ?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių