Klaipėdos rajono gyventojai išsirinko vardą naujai mokyklai

Startuojant Sendvario daugiafunkcio centro statyboms, Klaipėdos rajono gyventojai buvo pakviesti išrinkti vardą naujai statomai mokyklai. Žmonės pademonstravo išmonę ir pasiūlė net 34 mokyklos pavadinimus.

Kokia žalčio funkcija?

Mokykla su darželiu statoma Sendvario seniūnijoje, Trušeliuose, todėl balsuoti buvo kviečiami tik Sendvario seniūnijos gyventojai.

Žmonės siūlė įstaigą vadinti „Klaipėdos rajono Sendvario mokykla“, „Sendvario Saulės mokykla“, „Sendvario Aušros“, „Atžalyno“, „Trušelių“, „Agilos“, „Eketės“ mokykla.

Buvo ir itin originalių pasiūlymų. Buvo siūlomas Žalčiavos mokyklos pavadinimas. Kadangi Sendvario seniūnijos herbą sudaro segė iš keturių žalčių sujungtomis šakomis, toks pavadinimas vietiniams pasirodė prasmingas.

Mitologinėse sakmėse pagrindinė žalčio funkcija – teikti gerovę namams, kuriuose gyvena. Antroji žalčių funkcija – draugystė su vaikais. Buvo tikima, kad žalčiai viską žinojo ir viską mokėjo.

Ieškota ir mitologinės prasmės

Dar vienas originalus pavadinimas, pasiūlytas balsavimui, – Pagirnio mokykla.

Mokykloje galės mokytis 550 mokinių, o darželis priims 230 vaikų.

Pagirniu senovės lietuvių mitologijoje buvo vadinamas namų dievas. Tikėtina, kad taip buvo vadinami žalčiai, kurie saugojo namus.

Mokyklai siūlytas ir Ragio mokyklos vardas. Ragiu senovės lietuviai vadino žalčių dievaitį.

Gyventojai mokyklos pavadinime siūlė naudoti šalia tekančio upelio vardą – Sendvario Baukštės mokykla.

Siūlydami Agilos Sendvario mokyklos vardą, gyventojai akcentavo, kad agila – tai erelio rūšis. Tai – stiprus, gražus paukštis, mokykla-darželis augins stiprių, savimi pasitikinčių, gražių, jaunų žmonių kartą.

Tai pat mokyklą buvo siūlyta pavadinti itin originaliu vardu – Sendvario daugiafunkcis centras „Mažasis genijus“.

Šimtai naujų vietų

Suskaičiavus balsus, daugiausia simpatijų sulaukė Sendvario Saulės mokyklos pavadinimas.

„Šis daugiafunkcis centras – tai ne tik mokykla, tai ir kultūra, sportas, laisvalaikis. Saulė pavadinime simbolizuoja šviesą, kuri, tikiu, lydės kiekvieną čia besimokantį ir besilankantį. Dabar liko tik sulaukti statybų pabaigos ir jau 2026-ųjų rugsėjo 1-ąją pasitikti naujoje, modernioje Klaipėdos rajono Sendvario Saulės mokykloje“, – džiaugėsi Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Šis centras yra vienas stambiausių Klaipėdos rajono savivaldybės vykdomų projektų.

2026 m. Trušelių kaime Agilos gatvėje bus sukurta šimtai naujų vietų darželinukams ir mokiniams.

Mokykloje galės mokytis 550 mokinių, o darželis priims 230 vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manauw

Manauw portretas
Jaunimui nereik pavadinimo su senis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių