Atgimimo aikštės rekonstrukcija – su trukdžiais: kasti čia tapo pavojinga

Jau trečią kartą per savaitę rekonstruoti ketinamoje reprezentacinėje Klaipėdos Atgimimo aikštėje archeologų darbus trikdo sprogmenys. Spėjama, kad rusai pokariu čia buvusius pastatus valydami aikštę užminavo. Aikštės rekonstrukciją „sprogdina“ ir visuomenininkai.

„Dabar pradėjome valyti rūsį ir sienoje aptikome sviedinius. Bevalant iškrito dar keletas dalių – viena buvo sprogusi, o kitos nesprogusios. Tokie specifiniai sviediniai yra vokiška reaktyvinė artilerija“, – aiškino archeologas Rokas Kraniauskas.

Tad kasti čia tapo pavojinga.

„Prieš tai dar žiūrėjome, kad tai galbūt yra atsitiktinis dalykas, bet dabar matome, kad patalpose sistemiškai yra sudėti sprogmenys“, – teigė archeologas.

Tik esą neaišku, kas sudėjo sprogmenis. Archeologas spėja, kad rusai pokariu.

„Manau, kad visa buvusios Biržos gatvės rytinė dalis, kadangi buvo dideli pastatai, yra išlikę pokarinių nuotraukų, kai jie yra apgriauti ir juos, matyt, reikėjo visiškai išvalyti, panaikinti ir greičiausiai buvo pasirinktas sprogdinimo metodas“, – samprotavo R. Kraniauskas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Nors darbams nuolat trukdoma, jau perkasta nemaža dalis aikštės.

„Šiuo metu atkasinėjame tokį Klaipėdos vaizdą, koks buvo Antrojo pasaulinio karo metu subombarduotas. Mes, archeologai, paprastai sakome, kad pas mus yra vertinga tai, kas iki 1800 metų“, – sakė archeologas Donatas Zubrickas.

Sovietmečiu išvalius buvusių statinių griuvėsius aikštėje atsirado Vladimiro Lenino paminklas.  

„Atsidengę gatves, gatvių tinklą matome, kad grindiniai yra nurinkti. Jie buvo panaudoti tvarkant senamiestį ir kitas gatves, tai iš esmės tos statybinės medžiagos gyvena antrą savo gyvenimą“, – kalbėjo D. Zubrickas.

Archeologams įdomesnės ravelino arba pagalbinio pastato, priešais tvirtovės griovį tarp bastionų, liekanos.

Atgimimo aikštės rekonstrukciją savotiškai sprogdina ir visuomenininkai. Daugiau nei pusė tūkstančio žmonių pasirašė peticiją, reikalaujančią išsaugoti Klaipėdos centro istoriją.

Dabar diskutuoti, kada prasidėję darbai, nusamdytas rangovas ir savivaldybė moka lėšas už projekto įgyvendinimą, yra vėlu.

„Puiku, kad sovietinis palikimas naikinamas, bet, kad negrįžtama į istoriją, o toliau elgiamasi kaip Kaliningrado srityje, kur viskas nušluojama, kas mena istoriją ir statomi nauji stikliniai ar utopiniai statiniai, neturintys nieko bendro su miesto istorija, tai yra blogai“, – piktinosi Klaipėdos miestiečių draugijos valdybos narys Mindaugas Milinis.

Peticiją pasirašiusieji turi siūlymų.  

„Čia buvo centrinė, turtingiausia gatvė senojo Mėmelio. Atstatyti tuos pastatus – čia būtų radikaliausias pasiūlymas. O jeigu nėra politinės valios ir žmonės, kurie miesto taryboje, neišmano mūsų istorijos, tai bent reikia išsaugoti tai, kas likę. Jokiu būdu negalima naikinti pamatų, rausti žemę ir statyti kažkokią požeminę aikštelę miesto centre“, – akcentavo M. Milinis.

Bet miesto valdžia atkerta.  

„Buvo begalės laiko nuo 2013 metų tiems, kuriems atrodo kitaip, išreikšti savo nuomonę ir pasakyti ją lauku. Dabar diskutuoti, kada prasidėję darbai, nusamdytas rangovas ir savivaldybė moka lėšas už projekto įgyvendinimą, yra vėlu“, – teigė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus. 

Aikštėje atsiras plokštuma, kurioje bus atvaizduotas Klaipėdos istorinis žemėlapis, bus ir pylimai, žymintys čia buvusį užstatymą. O dviejų aukštų požeminėje aikštelėje tilps apie 230 automobilių.

„Žinokite, kad šie griuvėsiai gali likti 20 metų, lygiai taip pat, kaip matėme griuvėsius po „Salamander“ pastatu. Ar reikia šito vaizdo Klaipėdai, tegul atsako visuomenė“, – pabrėžė Klaipėdos meras.

Archeologai nespręs, ką daryti su senųjų pastatų fragmentais. Tai patikės paveldosaugininkams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pist... i vena puse kasinetojas o kita puse rangovas ir nuskrejo abu pas sventa piatriuka tik batai tebe liko.

Virga

Virga portretas
Vaitkus sako per vėlu, mokami pinigai, jau dirba rangovas...kieno tai pinigai? Vaitkaus? Kodėl pats gali sprendimus atšaukinėti, nors ir pinigai sumokami už projektus? Vilniuje miestiečiai medį nuo kirtimo apgynė,o čia vertingiausia Klaipėdos senamiesčio dalis! Klaipėdiečiai būkime aktyvesni!

Anonimas

Anonimas portretas
O jeigu tie 600 pasirašiusų , ir dar daugiau , kas preiš garažo statybas susurinktų prie savivaldybės , nejaugi neišsaugosim Biržos kvartalo ..
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

  • Tiriamas Klaipėdai gyvybiškai svarbus Vilhelmo kanalas: ką sako mokslininkai?
    Tiriamas Klaipėdai gyvybiškai svarbus Vilhelmo kanalas: ką sako mokslininkai?

    Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkai šiemet ištyrė klaipėdiečiams ir regiono gyventojams itin svarbaus ir Lietuvoje unikalaus Vilhelmo kanalo vandens kokybės būklę ir galimas rizikas dėl klimato kaitos. Ką atskleidė naujasis tyrimas...

  • „Auksine krivūle“ įvertinta Palangos savivaldybė aktyviai prisideda prie turizmo verslo plėtros
    „Auksine krivūle“ įvertinta Palangos savivaldybė aktyviai prisideda prie turizmo verslo plėtros

    Minint Lietuvos vietos savivaldos dieną, konkrečiose srityse labiausiai pasižymėjusioms šalies savivaldybėms buvo įteikti svarbiausieji savivaldos metų apdovanojimai – bronzinės „Auksinės krivūlės“ statulėlės. Tarp „...

    2
  • Visą savaitę bus saulėta
    Visą savaitę bus saulėta

    Besibaigiantis spalis nusprendė palepinti pajūrio gyventojus maloniais orais – savaitgalį ir visą ateinančią savaitę lietaus nenumatoma, oras bus šiltas ir viliojantis džiaugtis spalvingiausiu metų laiku. Panašu, kad tai – bo...

  • Dėl 3G – panika?
    Dėl 3G – panika?

    Nugirdę žinią, kad netrukus gali būti išjungtas 3G ryšys, pensinio amžiaus klaipėdiečiai sunerimo – kaip teks gyventi, kai staiga liks be ryšio? Apie planus greitu metu atsisakyti 3G ryšio skelbia dvi telekomunikacijų ...

    45
  • Skvero fontano remontui – ketvirtis milijono
    Skvero fontano remontui – ketvirtis milijono

    Danės skvero fontanas šį sezoną nedžiugino klaipėdiečių. Pernai per vasaros liūtį nepataisomai nukentėjusios po grindiniu esančios techninės fontano įrangos nespėta sutaisyti. Dabar aiškėja, kad modernaus fontano valdymo bloko remo...

    20
  • Iš Klaipėdos gatvių dingo vienuolika dyzelinių autobusų
    Iš Klaipėdos gatvių dingo vienuolika dyzelinių autobusų

    „Ekologiški ir komfortiški autobusai Klaipėdoje tapo tokia įprasta kasdienybe, kad daugelis tikriausiai nė nepastebėjo, jog šį mėnesį uostamiestyje pasirodė nauji elektra varomi „Iveco Cross-way“, – sakė Va...

    20
  • Klaipėdoje – nauja būsto įrengimo ir technologijų paroda „Supernamai“
    Klaipėdoje – nauja būsto įrengimo ir technologijų paroda „Supernamai“

    Šį savaitgalį (spalio 18–20 d.) Klaipėdos „Švyturio“ arenoje pirmą kartą vyksta būsto įrengimo ir technologijų paroda „Supernamai“. Šis renginys į vieną vietą pritraukia būsto savininkus ar juo bes...

  • Baltijos apygardoje balsų neperskaičiuos
    Baltijos apygardoje balsų neperskaičiuos

    Vyriausioji rinkimų komisija nusprendė neperskaičiuoti balsų Baltijos vienmandatėje rinkimų apygardoje. Tai padaryti prašė parlamentaras, konservatorių partijos atstovas Arvydas Pocius, po pirmojo rinkimų turo likęs trečias. Komisijos sprendi...

    3
  • Į klaipėdiečių butų duris beldėsi ugniagesiai
    Į klaipėdiečių butų duris beldėsi ugniagesiai

    Spalio 15–17 d. į klaipėdiečių butus beldėsi Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai gelbėtojai. Šiais apsilankymais siekta atsakyti į gyventojams rūpimus klausimus, konsultuoti, kaip elgtis gaisro ar kitos nelaim...

    2
  • Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams – parama fasadų atnaujinimui
    Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams – parama fasadų atnaujinimui

    Klaipėdos savivaldybė šiais metais siūlo dvi programas, pagal kurias galima gauti finansavimą darbams reprezentacinėje miesto dalyje: tęsiama paveldo pastatų tvarkymo programa bei naujai startavo senamiesčio fasadų tvarkymo programa. ...

    3
Daugiau straipsnių