„Čekių skandalo“ byloje – nuosprendis Jonavos merui M. Sinkevičiui

Kauno apygardos teismas pirmadienį kaltu dėl piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ir turto pasisavinimu pripažino Jonavos rajono merą Mindaugą Sinkevičių, jam skirta bauda ir draudimas eiti pareigas valstybės institucijose.

Kaip pirmadienio posėdyje paskelbė teisėja Laima Šeputienė, M. Sinkevičius pripažintas kaltu dėl visų trijų nusikalstamų veikų.

Jam skirta galutinė 12,5 tūkst. eurų bauda ir trejus metus uždrausta būti renkamam ar skiriamam į valstybės ir savivaldybės institucijų ar įstaigų pareigas.

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Anot teismo, M. Sinkevičiaus kaltė yra įrodyta visiškai, o jo veiksmai lėmė, kad Jonavos rajono savivaldybė patyrė 1487 eurų turtinę ir didelę neturtinę žalą, nes „buvo pakirstas pasitikėjimas šia institucija, sumenkintas jos autoritetas visuomenėje, taip pat sumenkintas pasitikėjimas juo kaip valstybės politiku“.

Argumentus, kad asmenines sąskaitas į tarybos nario išlaidų avanso apyskaitą M. Sinkevičius įtraukė per klaidą teismas įvertino kaip jo siekį išvengti baudžiamosios atsakomybės, taip pat ir mero versiją apie tai, kad vienu iš keturių tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis apmokėtų telefono numerių naudojosi jo žmona.

Prokuroras M. Sinkevičiui siūlė skirti 30 tūkst. eurų baudą ir penkerius metus atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje.

Lengvesnė negu prokuroro siūlyta bausmė, pasak teismo, skirta dėl teigiamos kaltinamojo charakteristikos, nustatytos lengvinančios aplinkybės – padarytos žalos atlyginimo, tuo metu sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

„Minimalus trejų metų terminas paskirtas atsižvelgiant į tai, kad M. Sinkevičius atlygino žalą, žalos dydis nėra labai didelis. Teismo vertinimu, ši trukmė yra pakankama bei proporcinga“, – paskelbė L. Šeputienė.

Praėjusiame posėdyje prokuroras Darius Valkavičius pažymėjo, kad du iš trijų M. Sinkevičiui inkriminuojamų nusikaltimų yra nesunkūs, vienas – sunkus.

Atsakomybę sunkinančia aplinkybe prokuroro įvardytas mero veikimas savanaudiškais tikslais, lengvinančia – žalos atlyginimas savo noru.

M. Sinkevičiaus gynėjas prašė politiką išteisinti teigdamas, kad asmeninių „Telia Lietuva“ ryšio paslaugų apmokėjimas tarybos nario veiklos lėšomis „buvo klaida, kuriai nėra būdinga tyčia“.

Buvęs Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) vadovas M. Sinkevičius kaltintas dėl 2019-2023 metais būnant tarybos nariu ir meru savivaldybės administracijai galimai padarytos 1487 eurų dydžio turtinės, taip pat neturtinės žalos pakirtus pasitikėjimą mero institucija.

Pagal prokuroro kovą pagarsintą kaltinamąjį aktą, M. Sinkevičius suklastojo 16 dokumentų, juose įtvirtindamas tikrovės neatitinkančius duomenis pirkinių, nesusijusių su tarybos nario veikla.

Į tarybos nario išlaidų avanso apyskaitą meras kaltintas įtraukęs sąskaitas už „Telia Lietuva“ ryšio paslaugas, du televizorius „Samsung“, taip siekdamas pagrįsti tarybos nario išlaidas.

Minimalus trejų metų terminas paskirtas atsižvelgiant į tai, kad M. Sinkevičius atlygino žalą, žalos dydis nėra labai didelis.

Politikas teisme anksčiau pripažino, kad vienu iš trijų tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis apmokėtų telefono abonementų retkarčiais naudodavosi žmona, tačiau prašė jį išteisinti tvirtindamas, kad nepadarė inkriminuojamų veikų.

M. Sinkevičius prieš atverčiant bylą į savivaldybės biudžetą grąžino 4015 eurų, jis tvirtino, jog „Telia Lietuva“ asmeninės sąskaitos tarnybinėmis lėšomis buvo apmokėtos netyčia.

Pernai lapkritį sulaukęs teisėsaugos įtarimų, politikas sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje, LSA sustabdė jo kaip asociacijos prezidento įgaliojimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mm

mm portretas
Skandalas baigėsi tuo,kad dabar bus vagiama legaliai,nes tarybos nariams kelis kartus padidino kišenpinigius ir be jokių čekiukų,Kaip vodti legaliai tai pavyzdys LRT su Garbačiauskite ,kuri gauna dugiau negu premjerė net 9,5 tūkst, dar 8vadovai po 8 tūkst,,pasididino etatų skaičių,Gauna 66mln per metus ir jokios detalios finansinės ataskaitos kaip leidžia pinigus visuomenei,skvernelio vyriausybė pabandė paklausti dėl pinigų,tai Garbačiauskaitė iškėlė isteriką ,kad dangus griųna,kesinasi į laisvą žodį,nors klausimas buvo tik apie pinigų naudojimą,Taip įtvirtina legali vagystė ir politinę korupcija,niekuo nuo Kremliaus vadovavimo nesiskiria,turi savus solovjovus ,skabajevas ,kurie jau daug metų ten tupi,Gaila ,kad opozicija tokia skysta ir tik savo lėkštę mato,bijo makaraityčių tyrimų, miliūčių su šunimi negražiai atrodyti per tv. ir skalikų antpuolio. iš šios tv.

as

as portretas
A kada teismelis skaistute sodins? Ko laukia?

kaunietė

kaunietė portretas
Bebrynas... O prezidentas jį lankė... kaip koks Mazuronis Gapšį. Fe...
VISI KOMENTARAI 102

Galerijos

Daugiau straipsnių