Naujos detalės apie Lapių sąvartyne kilusį gaisrą: atsakinga įmonė jau bausta

Kaip diena, taip nauja oro tarša. Dar jaučiant Baltarusijos durpyno gaisro pasekmes, antrą kartą per du mėnesius užsiliepsnojo Lapių sąvartynas.

Gaisras kilo 10 arų teritorijoje ir staigiai išplito į hektaro plotą. Didžiulė smarvė jautėsi ir už daugiau nei dešmties kilometrų.

„Baisu, tikrai baisu“, – kalbėjo pašnekovė.

„Būna tokių kvapų, įpratę“, – teigė pašnekovas.

„Daugiausiai jaučiasi smarvė savaitgaliais, matyt, valdžia mažiau tikrina“, – sakė kitas pašnekovas.

Sąvartyno atstovai sakė, kad užsidegė smulkintos stambiagabaritės atliekos.

„Foteliai, baldai, mediena, va tokios atliekos“, – pasakojo sąvartyno inžinierius Darius Dijokas.

Daugiausiai jaučiasi smarvė savaitgaliais, matyt, valdžia mažiau tikrina.

D. Dijokas, paklaustas, ar yra plastmasės, televizoriai, sprogios medžiagos, atsakė: „Jeigu yra, tai labai minimaliai, baldai, televizoriai nepakliūva.“

Gaisrą malšino per 30 ugniagesių ne tik iš Kauno, jų darbą sunkino didžiulis vėjas, kuris ugnį tik dar smarkiau įpūsdavo.

Atviros ugnies malšinimas truko daugiau nei 4 val.

„Šešios cisternos ir vandenvežė, įmonės penkios cisternos ir priekaba, kuri vežioja vandenį. Trys buldozeriai, dideli sunkvežimiai, kuriuose pakraunami pelenai, prie krūvos, kur dega, pila pelenus, buldozeriai užstumia“, – aiškino ugniagesys gelbėtojas Rimgaudas Viščius.

Gyventojai į telefonus gavo įspėjimus neiti į lauką dėl ore pasklidusios taršos. Šis gaisras dar labiau pablogino oro kokybę Lietuvoje, kuri ir taip buvo prasta dėl Baltarusijoje degusių durpynų.

„Faktas, kad bet koks laužas sukelia tam tikrų išmetimų į orą, kurių nepatartina smarkiai kvėpuoti. Apart išmetimų į orą, viskas, kas gesinama, filtratas renkamas atskirai, yra sistema“, –  pabrėžė Aplinkos kontrolės skyriaus vedėjas Vaidas Laukys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Aplinkosaugininkai aiškinasi, kokia žala padaryta, pradėtas neplaninis patikrinimas.

„Iškviesta Aplinkos apsaugos agentūra dėl tyrimo. Dar neturiu informacijos kas ir kaip, bet dėl situacijos apsimatavome dalykus, paėmėme paaiškinimus, vyks tolimesnis patikrinimas“, – nurodė V. Laukys.

Gyventojai sakė, kad jiems anksčiau kilo įtarimų dėl netinkamo atliekų tvarkymo, tačiau sąvartyno atstovai tai neigia.

„Na, tikrai negalėčiau pasakyti, ne, ne. Viskas daroma pagal reikalavimus, nieko neleistino nedarome“, – sakė D. Dijokas.

Tuo tarpu aplinkosaugininkai teigė pažeidimų radę ir tyrimą pradėję dar prieš gaisrą. Įmonė dėl įvairių pažeidimų buvo bausta.

„Netinkamoje zonoje laikomos atliekos ar ne tos atliekos laikomos tose vietose, tokių dalykų yra pastebėta, fiksuota. Kai baigsis patikrinimai, bus galutinai įvertinta, jeigu bus konstatuota, kad tai yra pažeidimas, taikysime atitinkamas priemones“, – kalbėjo V. Laukys.

Tačiau dabar dėl gaisro sąvartyno atstovai linkę kaltinti gamtą.

„Labai greitai apėmė visą krūvą, labai greitai, per penkias minutes. Sausa, sausas oras, dideli vėjai, sunku pasakyti, tikrai žiūrėsime, kas galėtų būti“, – nurodė D. Dijokas.

Gaisras Lapių sąvartyne šiemet kyla jau ne pirmą kartą. Liepos 1-ąją, kaip ir dabar, hektaro teritorijoje degė įvairūs seni baldai, čiužiniai ir kitos atliekos. Tuomet gaisras kilo naktį. Kas kaltas dėl čia kylančių gaisrų, tarnybos dar atsakymo neturi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oras

oras portretas
o kur pranesimai kad uzterstas oras

To Sūduvis

To Sūduvis  portretas
Tu teisus. Ir dar kilo, kyla ir kils tie gaisrai pas šitus melagius, nes jiems naudinga greitai utilizuoti oran visus šūdus ir dar tuos kuriuos iš užsienio prisiveža už babkes.

sūduvis

sūduvis portretas
Matomai plikio ministerio gauja tuoj paskelbs, kad tonas nuodingų teršalų į aplinką išmetantis savartyno gaisras oro kokybės NEPABLOGINO o gal net pagerino, čia juk ne Baltarusių miškų ir durpynų gaisrai, čia juk ne pensininko baisiai ,,taršus,, taršus dyzeliukas kurie labai labai užteršia orą ar ne ponas ministeri??
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių