Kodėl kertamas brandus Kačerginės miškas?

Į Kauno rajono savivaldybę kreipęsi Kačerginės seniūnijos gyventojai išreiškė nuogąstavimų ir dėl vykdomų plynų brandaus miško kirtimų.

Sunerimta dėl veiksmų Valstybinių miškų urėdijos (VMU) Dubravos regioninio padalinio Ežerėlio girininkijos miškuose, kuriuose driekiasi lankytojų pamėgtos pėsčiųjų trasos, veikia Kačerginės tapatybės ženklais tapusios poilsiavietės „Apuokynė“ ir „Barsukynė“.

Urėdijos atstovų paaiškinimas, kad tai daroma sanitariniais tikslais, kai kurių gyventojų neįtikino, socialiniuose tinkluose ėmė sklisti įvairios spekuliacijos. Kas iš tiesų vyksta?

VMU komunikacijos specialistas Tautvydas Mažeika pakomentavo situaciją dėl miško Kačerginėje kirtimų.

Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

– Kiek miško planuojama iškirsti Kačerginėje?

– Vykdant spygliuočių medynų žvalgymą aptikti medžių liemenų pavojingo kenkėjo žievėgraužio tipografo apnikti spygliuočių medynai 1.3 ha ir 0.7 ha plote, buvo susiformavę šių kenkėjų židiniai. Kirtimus planuojama vykdyti nuo 2023 m. sausio 25 d iki maždaug vasario 28 d.

– Kodėl reikia šių kirtimų?

– Kertami medžiai yra pažeisti žievėgraužio tipografo. Žievėgraužis tipografas (Ips typographus) yra pagrindinis ir dažniausiai sutinkamas paprastosios eglės kenkėjas. Vabalų plitimo židiniai susidaro išretintuose medynuose, vėjovartose, vėjolaužose – pažeistuose / nusilpusiuose medžiuose.

Dažniausiai pažeidžiamos vidutinio ir vyresnio amžiaus eglės. Pirmiausia atakuojami išversti, nulaužti ir pažeisti medžiai, tačiau, esant pakankamai skaitlingai vabalų populiacijai, gali būti atakuojami ir gyvi, žali medžiai. Dėl to masiniai žievėgraužių tipografų proveržiai dažnai įvyksta po pasikartojančių vėtrų, kurios pažeidžia didelius eglynų plotus.

Atsižvelgiant į besikeičiantį klimatą ir su tuo susijusį medžių kenkėjų plitimą, kokio nebuvo anksčiau, turime sutelkti visas turimas priemones ir pajėgas, kad laiku užkirstume kelią medynų naikinimui. Miškininkų tikslas – išlaikyti medyno sveikatingumą, kad kenkėjai neplistų visame miške.

S. Mosteikos nuotr.

Kalbant bendrai, sanitariniu požiūriu nepalankiausia padėtis 2023 m. metais bus 2022 m. stichinės sausros ir kaitros nusilpnintuose medynuose: labiausia nusilpę 40 metų ir vyresni eglynai. Ilgalaikio drėgmės trūkumo 2022 m. paveikti medžiai yra neatsparūs kenksmingiems vabzdžiams (labiausiai – medžių liemenų pavojingiems kenkėjams). 2023 m. pagrindinis dėmesys bus skiriamas 2022 m. žievėgraužio tipografo populiacijos pažeistų eglynų vietose ir jo židinių plitimui stebėti gretimuose eglynuose. Žievėgraužio tipografo gali sumažėti tik tuo atveju, jei bus lietingi 2023 m. gegužės ir liepos mėnesiai.

Iškirsti plotai bus atkurti per 2023–2024 metus. Iškirsti plotai dar šiemet bus atsodinti tipinėmis šiai vietovei medžių rūšimis.

– Kaip manote, kaip tai atsilieps lankytojų pamėgtoms pėsčiųjų trasoms?

– Tai turės įtakos kraštovaizdžiui, tačiau sanitariniai kirtimai vykdomi kertant tik eglinio tipografo pažeistus medžius, kad nekeltų pavojaus lankytojams. Lankytojų pamėgtos pėsčiųjų trasos ir jų būklė nepasikeis. Iškirsti plotai bus atkurti per 2023–2024 m. Iškirsti plotai dar šiemet bus atsodinti tipinėmis šiai vietovei medžių rūšimis.

VMU prašo gyventojų ir miško svečių supratingumo dėl kylančių nepatogumų, kol bus vykdomi kirtimo ir medienos išvežimo darbai. Kirtimai planuojami atlikti kuo operatyviau, siekiant kuo mažiau trukdyti miško lankytojams.


Atliko patikrinimą

Aplinkos apsaugos departamentas informavo, kad, reaguodami į gautą informaciją, jog Kauno rajone Kačerginės seniūnijoje kertamas spygliuočių miškas, trečiadienio rytą Miškų kontrolės departamento Kauno miškų kontrolės skyriaus pareigūnai atliko patikrinimą ir aplinkosauginių pažeidimų nenustatė.

Patikrinimą aplinkosaugininkai atliko dalyvaujant mišką pasitikėjimo teise valdančios VĮ Valstybinių miškų urėdijos Dubravos regioninio padalinio Ežerėlio girininkijos girininkui.

Nustatyta, kad, turint Valstybinės miškų tarnybos išduotus leidimus, vykdomi plyni sanitariniai ir atrankiniai sanitariniai kirtimai. Leidimai išduoti pagrįstai ir galioja iki metų pabaigos – kertami kenkėjų (žievėgraužio tipografo) užpulti medžiai (sanitarinių kirtimų laikas neribojamas).

Pasak Miškų kontrolės departamento direktoriaus Tadeušo Ablačinskij, departamento pareigūnai atliekamus darbus toliau stebės, kad būtų išvengta galimų pažeidimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oioi

oioi portretas
zmones masto bet yra tarp ju keliolika norinciu sunaikinti zmoniu valstybe..del asmenines naudos....turbut pazistame visi...labai konors negero jiem ir ju giminem.

Taipat kertamas miskas

Taipat kertamas miskas  portretas
prie Vilkijos, Kriemaloj!net skiedros ruksta, turbut zalieji prisideda!

Ignas

Ignas portretas
Ko vertas, tas miškų kontrolės departamentas, jeigu nė piršto nepajudina, kad Lietuvoje būtų išsaugoti miškai.
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių