Bibliotekos vienijasi, kad grąžintų žmonėms skaitymo džiaugsmą

  • Teksto dydis:

Vienas svarbiausių Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos (KRSVB) veiklos tikslų – užtikrinti kokybiškas paslaugas visiems bendruomenės nariams, įskaitant ir kitaip skaityti galinčius Kauno rajono gyventojus. Siekti minėto tikslo padeda bendradarbiavimas su Lietuvos audiosensorine biblioteka (LAB).

LAB (anksčiau Lietuvos aklųjų biblioteka – red. pastaba) šiuo metu įgyvendina projektą „ELVIS – pritaikytų medijų platforma: prieigos prie įtraukaus kultūros turinio individualių poreikių turintiems vartotojams plėtra“.

ELVIS (Elektroninių leidinių valdymo informacinė sistema) – tai LAB sukurta ir administruojama virtuali biblioteka, skirta visiems, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto. ELVIS fonduose saugoma tūkstančiai populiarių įgarsintų žurnalų ir knygų suaugusiesiems ir vaikams, filmų su garsiniu vaizdavimu, skaitmeninių knygų, skaitmeninių Brailio leidinių, garso spektaklių.

„Jau ne pirmus metus bendradarbiaujame su LAB. Ypač džiaugiamės ELVIS projekto nauda bendruomenėms, nes sugrąžinti skaitymo džiaugsmą į žmonių širdis – tai geriausias bibliotekinio darbo įprasminimas“, – pastebėjo KRSVB direktorė Irena Viktorija Stančiauskienė.

Pasak direktorės, bibliotekai yra svarbus kiekvienas skaitytojas, todėl stengiamasi, kad bibliotekoje Garliavoje ir filialuose bibliotekininkai turėtų ELVIS administratoriaus teises. „Mūsų tikslas – kad kiekvienas Kauno rajono gyventojas, kuriam sunku skaityti įprastą spausdintą tekstą, galėtų kreiptis į jam artimiausią KRSVB padalinį: bibliotekininkas suteiks išsamesnę informaciją ir užregistruos virtualioje garsinių knygų bibliotekoje, kad galėtumėte klausytis garsinių knygų visiškai nemokamai“, – sakė I. V. Stančiauskienė.

LAB atstovės Kauno regionui Skaidros Grabauskienės nuomone, žmonės be reikalo nerodo iniciatyvos. „Dažnai laikomasi įsitikinimo, kad ELVIS biblioteka skirta tik neįgaliesiems, turintiems neįgaliojo pažymėjimą. Tačiau tai netiesa. Kad gautumėte prieigą prie milžiniškų ELVIS garsinės medžiagos fondų, kuriuos šiuo metu sudaro apie 15 tūkst. leidinių, visiškai užtenka gydytojo arba optometrininko rekomendacijos, paprasčiausio išrašo iš platformos e.sveikata apie tam tikrus sveikatos sutrikimus, keliančius sunkumų skaityti įprastas spausdintas knygas. Nereikia baimintis, kad kas nors nepavyks ar bus labai sudėtinga suprasti, kaip naudotis. Jei norėsite, garsines knygas iš ELVIS jums atsiųs ir į laikmeną įrašys bibliotekininkas jūsų pasirinktoje bibliotekoje. Jeigu nuspręsite, kad jums reikalingas grotuvas garsinėms knygoms klausyti, – duosime ir jį. Visiškai nemokamai“, – drąsino S. Grabauskienė.

Šių metų vasarį keliones pradėjęs ELVIS autobusas jau beveik penkis mėnesius nepailsdamas rieda Lietuvos gatvėmis. Kauno rajone ELVIS komanda lankėsi Garliavoje, Vilkijoje, Rokuose, Pagynėje, Liučiūnuose. Kiekvienos bibliotekininkas turi ELVIS administratoriaus teises ir laukia naujų skaitytojų, kuriems nemokamos garsinės knygos sugrąžintų skaitymo džiaugsmą.

Rudeniop ELVIS autobusas vėl lankysis Kauno rajono bibliotekose. Bibliotekininkai ragina Kauno rajono bendruomenes atkreipti dėmesį į tai, kad naudotis nemokama garsinių knygų biblioteka turi teisę visi asmenys, negalintys skaityti įprasto spausdinto teksto: kuriems rega silpsta dėl amžiaus ar ligos; vaikai, turintys mokymosi ar raidos sutrikimų; vaikai ir suaugusieji, turintys skaitymo sutrikimą (disleksiją); silpnaregiai ir neregiai; asmenys, kurie dėl fizinės negalios ar ligos negali laikyti knygos rankose, perversti puslapių, ilgai sėdėti, ir visi kiti, kuriems sunku skaityti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių