Kitapus G. Aleksės paveikslų – plačios ramybės erdvės

Pastarąjį beveik dviejų ilgų mėnesių laikotarpį kylantis, atslūgstantis ir vėl pakylantis nerimas verčia jaustis taip, lyg stovėtume smarkiai banguojančiuose vandenyse, nežinodami, ko iš jų galime tikėtis. Todėl norisi kuo greičiau išbristi ir pajusti tvirtą pagrindą po kojomis. Jaunosios kartos tapytojos Gabrielės Aleksės personalinė paroda „Alter erdvė“, eksponuojama galerijoje „Balta“, gali tapti saugiu prieglobsčiu nuo nerimo, baimės, nežinomybės, paveiksluose atrandant išsiilgtą ramybę ir viltį.

Patirtys paveiksluose

Kūrinių seriją, pristatomą parodoje, inspiravo menininkės patirtys, įgytos Vipasanos meditacijos ir tylos stovykloje Lenkijoje, kurioje tapytoja lankėsi praėjusių metų lapkričio mėnesį.

„Stovykloje išgyvenau stiprų patyrimą, kad mano kūnas ir mano pasąmonė gali atsiskirti. Meditacijoje skenuojamas kūnas, iš eilės pajaučiant vis kitą jo dalį, stengiamasi negalvoti nei apie praeitį, nei apie ateitį. Kartais, susikoncentravusi tik į dabarties akimirką, pajusdavau, kad jau nebejaučiu kūno ir mano pasąmonė plūduriuoja begalinėje erdvėje, – potyriais dalijosi tapytoja. – Tarsi būčiau kalnuose ar prie jūros, ten, kur labai malonu, kur išnyksta nerimas ir kūno skausmai."

Ji sako, kad, vos grįžusi iš dešimties dienų stovyklos, jau pradėjo ruoštis parodai: „Kad įgytų patirčių, patyrimų, pajautų nespėtų užgožti kasdienybė ir rutina.“

Alter erdvė

Tapytoja drobėse nenagrinėja pasaulio negandų, bet susikoncentruoja į savo vidų. „Pradėjus gilintis į išorės problemas, protas  tarsi užsikuria ir patenkame į būseną, kai vienos mintys keičia kitas, todėl nerandame sau vietos, nerimstame. Jei ramu viduje, tuomet tai, kas yra aplinkui, netrikdo ir netrukdo, nes, pajutę nerimą, galime grįžti į savo vidų ir pasisemti tikėjimo, kad viskas bus gerai“, – sako menininkė.

Susitikimas su kalnais / Vilmanto Raupelio nuotr.

Parodoje eksponuojami paveikslai – tai ramybės ir optimizmo išraiška. Architektūrinės erdvinės konstrukcijos, kurias papildo abstrahuoti gamtovaizdžio motyvai, tampa G.Aleksės įvardijamomis „alter erdvėmis“ – nuorodomis į vidinę žmogaus erdvę, jo pasąmonę.

Architektūriniai motyvai drobėse simbolizuoja žmogaus kūną, o peizažas, esantis už stabilių, griežtų geometrinių formų, – jo pasąmonę.

„Nuvykus į kalnus, akimis aprėpus gamtos grožį, patiriamas didingumo jausmas, kurį sunku nusakyti. Tai pasąmonės, kuri yra kažkas daugiau nei mes, kurios negalime kontroliuoti, apibūdinti žodžiais, atsivėrimas. Tapyboje stengiuosi tai perteikti simbolių kalba, papildydama ją aiškios struktūros, minimalistinės estetikos architektūrinėmis formomis, kuriomis noriu vizualizuoti ramybės jausmą, stabilumą, pasitikėjimą“, – paaiškina menininkė.

Ramybė ir viltis

Kūriniuose panaudoju fragmentus, atskiras detales, siekdama šiais motyvais kurti stabilumo jausmą.

Architektūrinėms kompozicijoms tapytojos drobėse būdingas ažūriškumas, plačiai atveriantis vaizduojamąją erdvę, simbolizuoja galimybę žiūrovui išsilaisvinti iš proto sukurtų apribojimų ir savo viduje atsiverti kažkam didingesniam.

„Tapydama architektūrinius motyvus, inspiracijų atrandu supančioje aplinkoje, bet prie jų neprisirišu. Kūriniuose panaudoju fragmentus, atskiras detales, siekdama šiais motyvais kurti stabilumo jausmą. Neretai motyvus transformuoju, atverdama juose didelius langus“, – atskleidžia menininkė.

Šie langai tampa simboliška persikėlimo į gamtovaizdžio erdvę galimybe. „Paveikslo kūrimo procese išbandau daug variantų, kas galėtų atsirasti už architektūros. Lemiamą sprendimą priimu atradusi tai, kas geriausiai spalviškai tinka. Man norisi, kad drobėse detalių būtų kuo mažiau, kad peizažas būtų kuo švaresnis, nes tada atsiveria pati esmė“, – akcentuoja tapytoja.

Atviras architektūrines konstrukcijas su švelniais gamtovaizdžio motyvais menininkės kūriniuose sujungiantis harmoningas žemiškų spalvų koloritas sukuria pozityvią emociją. „Man svarbu, kad į parodą atėjęs žiūrovas iš karto suprastų, kad paveiksluose tvyro ramybė ir yra vietos vilčiai“, – sako G.Aleksė.

G. Aleksės paroda „Alter ego“ veiks galerijoje „Balta“ iki balandžio 23 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arūnas

Arūnas portretas
Pritariu Marijai

Marija

Marija portretas
Labai pozityvūs darbai. Malonu atitrūkti nuo kasdienybės. Nuoširdžiai sveikinu.

Manau

 Manau  portretas
Puiku. Alsuoja ramybe.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių