Festivalio „ConTempo“ programoje – eksperimentuojanti ir atvira Lietuvos scena

  • Teksto dydis:

Eksperimentinė,  kūrybinga ir drąsiai tyrinėjanti naujas teritorijas – tokia yra artėjančio scenos menų festivalio „ConTempo“ lietuvių kūrėjų programos dalis. Repertuare – pripažinti, nacionaliniais apdovanojimais įvertinti šalies kūrėjai ir 5 ryškūs pasirodymai, tarp kurių – net 3 premjeros. 

Anot „ConTempo“ vadovės ir programos sudarytojos Gintarės Masteikaitės, šiemet Lietuvos kūrėjai pristatys itin plačią kūrybinių idėjų ir raiškos formų paletę. „Visus menininkus vienija bendrystė nerti į netradicines formas ir kalbėti apie jiems aktualius klausimus, tokius kaip laisvė, bendruomenė, istorija, poezija. Siekiame, kad „ConTempo“ festivalio žiūrovai turėtų galimybę išvysti ne tik jaunus menininkus, bet jau Lietuvoje ir užsienyje pripažintus mūsų kūrėjus bei jų darbus. Norime, kad tai, kas yra šiuo metu gyvybingiausia bei aktualiausia, pasiektų ir mūsų žiūrovus, o festivalis jo dalyviams būtų užnugaris ir partneris pristatant premjerinius darbus“.

Lietuviškąją „ConTempo“ sceną šiais metais pažymės iš teatro salių išvedantys, netikėtas erdves prisijaukinę ir įvairias disciplinas talpinantys pasirodymai.

Spektaklis „Džiaugsmo upė“. M. Norvaišo nuotr. 

Festivalį atidarys žaismingas ir gyvas aktoriaus, teatro režisieriaus, tarpdisciplininio menininko Pauliaus Markevičiaus („Be kompanijos“) spektaklis „Džiaugsmo upė“. P. Markevičių kino mėgėjai puikiai pažįsta iš lietuviškuose filmuose – „Kaip išgyventi vasarą“, „Poetas“, „Piligrimai“ sukurtų vaidmenų, teatrų lankytojai – iš spektaklių „Einu pirkti pieno“, „Café existans“ bei „12 gramų į šiaurę“, už kurį aktorius buvo įvertintas „Auksiniu scenos kryžiumi“. Ne mažiau dėmesio sulaukė ir šio kūrėjo režisuoti performansai, spektakliai ir instaliacijos. „ConTempo“ festivalyje kūrėjas pakvies į patyriminį maršrutą, kuriam vadovaus 2500 senamiesčio grindiniu, gatvėmis ir skverais riedančių kamuoliukų. Nubyrantys, sugrįžtantys, besistumiantys į priekį – visai kaip atskiri veikėjai, apmąstantys laisvės ir realumo santykį.  

Organizatoių nuotr. 

Muzikalią premjerą festivalyje pristatys Kaune puikiai žinomi, bet ne taip dažnai matomi „Psilikono teatro“ įkūrėjai Auksė Petrulienė ir Darius Petrulis. Pirmąją projekciją Šilainių kieme ant gyvenamojo devynaukščio sienos prieš dešimtmetį pristačiusių menininkų fokuse iki šiol vyrauja atminties ir aktyvizmo temos. Ne išimtis ir naujausias spektaklis „Širdys ir kaminai“. Liuksemburgo ir Portugalijos fabrikus aplankęs, industrinėms erdvėms skirtas pasirodymas, įsikurs istoriniame Ąžuolyno bibliotekos Meno ir muzikos skyriuje. Spektaklis gimė bendradarbiaujant su Kauno avalynės fabriko „Lituanicos“ atmintį saugančia bendruomene, kadaise čia dirbusiais žmonėmis. Jų pasakojimai tapo pagrindu spektaklio scenarijui, o šių istorijų personažai virto miniatiūrinėmis silikono lėlėmis. Pasirodymo „Širdys ir kaminai“ muzikinę idėją sukūrė ir gyvai atliks kauniečiams taip pat gerai pažįstamas atlikėjas Arkadijus Gotesmanas – vienas ryškiausių ir savičiausių Lietuvos džiazo ir improvizacinės muzikos perkusininkų. 

„Brūzgynų eilės“. Organizatorių nuotr. 

Naujas teritorijas tyrinės ir spektaklis „Brūzgynų eilės“, vykstantis ne teatro salėje, o gamtos apsuptyje. Patyriminis, visai šeimai skirtas „Teatro istorijų“ spektaklis-kelionė pakvies pasivaikščioti Kauno ir rajono kraštovaizdžių pažintiniais takais bei miesto labirintais. Spektaklyje susipažįstama su lietuvių kūrėjų poezija, o sustojimuose kuriami gamtos inspiruoti ir aktorių įprasminti stebuklai. „Spontaniškumas, drąsa, pasiryžimas nuotykiui – visa tai tampa spektaklio dalimis. Įtraukti supantį pasaulį – tai yra išskirtinė šio žanro specifika“, – pasakojo jo sumanytoja Kristina Mauruševičiūtė.

Į „ConTempo“ atvyksta tarp Vokietijos ir Lietuvos kurianti, festivaliuose visoje Europoje pasirodymus pristatanti choreografė ir atlikėja, buvusi Kauno šokio teatro „Aura“ šokėja Liza Baliasnaja. Festivalyje įvyks naujausio jos kūrinio „Chiaroscuro“ premjera. Tai – balso bei judesio performansas, kuriame analizuojama baimės raiška visuomenės kūne. Kaip tarpusavyje susiję  kolektyviniai agresoriaus, aukos ir gelbėtojo archetipai? Meniniai klausimai ir atsakymai – subtiliai publiką įtraukiančiame, tarp baimės bei nepatogumo balansuojančiame, viešosioms erdvėms įveiklinti skirtame pasirodyme.

„Chiaroscuro“. Organizatorių nuotr. 

Prancūzų menininko, dramaturgo, poeto, dailininko, piešėjo, prozininko, muzikos ir bokso vadybininko Jean’as Cocteau gyvenimą pristatys „Auksinio scenos kryžiaus“ laureato, režisieriaus Žilvino Vingelio įkurtas „Kosmos Theatre“. Premjera „Diletantas“ – medijų meną, animaciją, draminę vaidybą, mechanizuotą scenografiją, lėlių ir objektų teatrą, garso erdvę ir kitas šiuolaikinio teatro priemones apjungiantis pasirodymas, kurio centre – aktorė Airida Gintautaitė.  „Spektaklio medžiaga tampa pats Cocteau, suvokiant jį kaip tarpdisciplininį menininką, o dar labiau – kaip skirtingų medijų ir disciplinų montažą“, – apie idėją pasakojo spektaklio dramaturgas Ž. Vingelis.

Rugpjūčio 5–11 d. į Kauną ir Kauno rajoną jau šeštą kartą sugrįžta festivalis „ConTempo“ ir vėl subursiantis ryškiausius Lietuvos bei užsienio scenos menų kūrėjus. 7 dienas truksiančioje programoje – daugiau nei 45 šokio, cirko bei teatro pasirodymai ir per 30 valandų scenos patirčių. 

Festivalio programa – www.contempofestival.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių