Vasaros sezono karaliai – pomidorai: kaip ilgiau išsaugoti šios daržovės šviežumą ir skonį?

  • Teksto dydis:

Daržovių augintojai pastebi, kad lietuviai tampa vis išrankesni pomidorams, todėl kasmet daugėja egzotinių rūšių pomidorų. Švieži lietuviški pomidorai, pasak prekybininkų, įsibėgėjant vasarai įsitvirtina tarp paklausiausių sezono daržovių. Prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi patarimais, kaip nusipirktus pomidorus namuose ilgiau išlaikyti šviežius.

Šįmet pirmųjų lietuviškų pomidorų sulaukėme gerokai anksčiau nei ankstesniais metais. Dar sausio pabaigoje lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvių lentynose nugulė moderniuose „Kietaviškių gausa“ šiltnamiuose prinokę vyšniniai, slyviniai, vynuoginiai ir kitos egzotinės pomidorų rūšys.   

Pasak prekybininkų, pomidorų paklausos pikas būna balandžio–birželio mėnesiais, kuomet šiltnamiuose skinamas šviežias lietuviškų tradicinių apvaliųjų pomidorų derlius, tačiau pirkėjai kasmet vis dažniau ieško įvairesnių pomidorų rūšių.

„Jeigu dar prieš 20 metų beveik 90 proc. mūsų asortimento sudarė raudoni ir apvalūs pomidorai, šiandien mes pastebime stipriai pasikeitusius vartotojų poreikius. Vis dažniau dairomasi skirtingų spalvų, formų ar skonių pomidorų“, – sako didžiausio ir moderniausio Baltijos šalyse šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ direktorius Mindaugas Pupienis.

Apie pomidorus, jų įvairovę ir auginimą M. Pupienis pasakoja reportaže.

Vasaros sezono metu Lietuvoje pomidorai patenka į perkamiausių daržovių trejetuką ir rikiuojasi tarp lietuvių mėgstamų bulvių ir agurkų. Apvalieji ir įvairių rūšių smulkiavaisiai pomidorai yra patys paklausiausi tarp pirkėjų.

Auksinė taisyklė, kaip pomidorus laikyti namuose

Daržovių augintojai pataria, kad norint ilgiau mėgautis sodriais pomidoro poskoniais, rekomenduojama rinktis dar prinokti nespėjusius, kiek rausvesnius ar net žalesnius pomidorus. Tokia daržovė namuose ilgiau išsaugos savo skonį ir naudingąsias maistines medžiagas.

„Svarbu nepamiršti, kad nuskintas pomidoras nenustoja nokti, todėl nusipirkus itin stipriai sunokusią daržovę, ji gali greičiau prarasti savo formą ir skonį. Tuo metu žalesnius pomidorus galima daug ilgesnį laiką laikyti savo virtuvėse – tik svarbiausia pasirūpinti, jog jų nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai. Taip pat patariama išbandyti auksinę taisyklę: laikykite nokstančius pomidorus koteliu į apačią“, – sako „Kietaviškių gausa“ vadovas M. Pupienis.

Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė priduria, kad iš pirmo žvilgsnio neįprastai atrodantis pomidorų laikymas koteliu į apačią iš tikrųjų neleidžia taip greitai pasišalinti drėgmei iš daržovės, taip pat ilgiau užkerta kelią bakterijų susidarymui, taip išsaugant juose esančias naudingąsias medžiagas.

„Ne veltui pomidorai yra vadinami supermaistu, pasitarnaujančiu mūsų sveikatai, energijai ir grožiui. Juose gausu antioksidantų, vitamino C, folio rūgšties ir ląstelienos, kurie bendrai rūpinasi mūsų kraujospūdžiu, cukraus kiekiu kraujyje, širdies veiklos procesais bei mūsų odos ir plaukų būkle. Šių vitaminų gausa turėtų paskatinti mus dar aktyviau į savo maisto valgiaraštį įtraukti šias daržoves. O jeigu matote, kad pomidorai noksta greičiau, negu spėjate juos valgyti, visuomet galite savo virtuvės spinteles papildyti naminio pomidorų padažo indeliu“, – dalijasi patarimais „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Kur dėti pernokusius pomidorus? Naminio pomidorų padažo receptas

Reikės:

2 kilogramų sunokusių pomidorų,

1 svogūno,

2 skiltelių česnako,

4 šaukštų alyvuogių aliejaus,

2 šaukštų citrinos sulčių,

po pusę arbatinio šaukštelio baziliko ir raudonėlio džiovintų prieskonių, žiupsnelio cukraus,

šiek tiek druskos ir pipirų.

Visų pirma, susmulkinkite svogūną ir česnaką. Tuomet užkaiskite didelį puodą vandens bei taip pat šalia pasidėkite šalto vandens indą su ledukais. Iki kol užvirs vanduo puode, paruoškite pomidorus – kiekvieno iš jų apačioje į odelę įpjaukite po X formos pjūvį. Vėliau pomidorus sudėkite į verdantį vandenį ir palaikykite juos ten apie 2 min. Tuomet ištraukite ir iš karto dėkite į šaltą vandenį. Po 2 min. išimkite juos, nusausinkite ir leiskite „pastovėti“ apie 10 min.

Per padarytus X įpjovimus nulupkite pomidorus ir kiekvieną iš jų susmulkinkite. Vėliau dideliame puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir česnakus – kepkite, kol šie suminkštės. Tada šalia suberkite pomidorus, cukrų ir prieskonius. Sumažinkite ugnį ir neuždengę dangčio viską troškinkite apie 3 valandas. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti padažo.

„Padažui išvirus leiskite jam pilnai atvėsti, tada supilkite jį į indelius ir laikykite šaltoje vietoje. Naminis pomidorų padažas leis jums ne tik tausoti produktus, prailginant pomidorų panaudojimą maisto ruošoje, bet ir leis mėgautis dar gardesniais patiekalais bei, žinoma, padaže išsaugotais vitaminais. Gardinkite juo makaronus, troškinius, mėsos patiekalus ar netgi paskaninkite pora jo šaukštų naminę pomidorienę“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Lietuviškai užkandžių klasikai – pasaulinis titulas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Lietuviškai užkandžių klasikai – pasaulinis titulas (receptai)

    Šaltibarščiai jau sulaukė įvertinimo svetur, atėjo laikas ir naujai lietuviškos virtuvės žvaigždei pasaulyje – aromatingai keptai duonai. Praėjusių metų pabaigoje ji sulaukė įtakingo tarptautinio maisto portalo pripažini...

  • Duona: nuo kulto iki mitų
    Duona: nuo kulto iki mitų

    Vasario 5-ąją minima Šv. Agotos, arba Duonos, diena. Deja, visuomenėje įsigalėjęs įsitikinimas, kad žengiant sveikos mitybos keliu reikėtų vengti ar net atsisakyti duonos. Ekspertė griauna apie duoną sklandančius mitus ir primena: duona &nd...

  • Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
    Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą

    Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...

  • Pikantiškos salotos – sveikiau
    Pikantiškos salotos – sveikiau

    Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...

  • Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
    Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių

    Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...

    1
  • Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)

    Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...

    5
  • Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu
    Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu

    Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...

    3
  • Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)

    Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...

  • Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
    Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą

    Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...

  • K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina <span style=color:red;>(receptai)</span>
    K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)

    Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...

Daugiau straipsnių