Vaisių salotų užpilai

  • Teksto dydis:

Pasigaminti gaivių vaisių salotų vasarą labai paprasta – tereikia gabalėliais supjaustytų mėgstamų vaisių (mangų, persikų, abrikosų, kriaušių, melionų, bananų, kt.), uogų ir užpilo. Būtent nuo pastarojo priklauso salotų skonio niuansai. Užpilai labai pagerina vaisių salotų skonį. Renkantis vaisius salotoms reikia pasitikėti savo skoniu. Geriausia maišyti švelnaus skonio vaisius su rūgščiais, pavyzdžiui, ananasus su braškėmis, melionus su apelsinais, vynuoges su kiviais ir bananais, obuolius su razinomis, kriaušes ir slyvas gardinti cinamonu.

Citrinų arba žaliųjų citrinų sultys

Šias sultis reikia sumaišyti su cukrumi ar medumi (kiekis – pagal skonį). Tai paprasčiausias ir tinkamiausias visų salotų užpilas. Jis padeda išsaugoti natūralią vaisių spalvą. Yra vaisių, kurie nuo oro tamsėja ir atrodo nepatraukliai. Ypač tai pasakytina apie obuolius, kriaušes, bananus, šviesiuosius kaulavaisius, avokadus ir vynuoges.

Apelsinų užpilas

125 g cukraus tirpinti ant silpnos ugnies, kol parus, įpilti 1/8 l šviežių apelsinų sulčių ir virti pagardinus 1 šaukšteliu plonais šiaudeliais supjaustytų apelsinų žievelių. Užpilą atvėsinti ir sumaišyti su 2 šaukštais apelsinų likerio, jei reikia, dar paskaninti.

Kokosų užpilas

4 šaukštus kokosų likerio sumaišyti su 1 citrinos sultimis ir 1 šaukštu rudojo romo. Jei reikia, pagardinti.

Serbentų užpilas

2 šaukštus serbetų drebučių pašildyti, kol ištirps, nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su 120 ml rūgščios grietinės, 2 šaukštais serbentų likerio, 1 šaukšteliu šviežių citrinų sulčių bei trupučiu druskos. Jei reikia, pagardinti.

Lazdynų riešutų užpilas

25 g lazdynų riešutų branduolių sausai paspraginti ir sumalti. Sumaišyti su 6 šaukštais baltojo vyno, 2 šaukštais citrinų sulčių ir 1 šaukštu skysto medaus.

Varškės desertas

Išvydę šią taurę, pilną įvairiaspalvio kremo, seiles varvina ir vaikai, ir suaugusieji. Desertą galima valgyti nebijant nutukti, nes jame labai mažai kalorijų. Jo paruošimas trunka apie 30 min., bet šaldyti reikia valandą ar ilgiau.

Reikės (4 porcijoms)

4–5 šaukštelių želatinos,

500 g varškės sūrelių (neglaistytų) masės,

1/4 l pieno,

žiupnelio druskos,

4 šaukštų juodųjų serbetų sulčių,

2 šaukštų citrinų sulčių,

50 g miltelinio cukraus,

80 g susmulkinto karčiojo šokolado,

1 šaukšto lazdynų riešutų,

desertui papuošti – vyšnių, plaktos grietinėlės, šokolado drožlių.

Paruošimo būdas

Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje. Sūrelių masę, pieną ir druską ištrinti iki vientisos minkštos masės. Išbrinkusią želatiną ištirpinti 4 šaukštuose verdančio vandens, sukrėsti į kremą, gerai išmaišyti ir padalyti į tris dalis.

Vieną dalį kremo sumaišyti su juodųjų serbentų sultimis, pasaldinti ir sukrėsti į taures. Kitą dalį sumaišyti su citrinų sultimis, pasaldinti ir sukrėsti ant pirmojo sluoksnio. Trečią varškės kremo dalį sumaišyti su ištirpintu šokoladu (jį tirpinti galima prikaistuvyje ant silpnos ugnies), susmulkintais riešutais ir cukrumi. Palikti, kad atvėstų.

Viską papuošti plakta grietinėle, vyšniomis, šokolado drožlėmis. Galima įdėti biskvitinių sausainių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

  • „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams
    „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams

    Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...

    1
Daugiau straipsnių