- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Plovas – patiekalas, kuriam daugelis negali atsispirti, tačiau retas kuris moka jį paruošti nepriekaištingai. Šio sekmadienio TV3 laidoje „La maistas“, po apsilankymo avių ūkyje, virtuvės šefas Gian Luca Demarco nuspręs atskleisti visas šį patiekalą ir jo ruošą gaubiančias paslaptis. O tam į pagalbą pasikvies tikrą specialistą.
Šį sekmadienį žinomas virtuvės šefas lankysis netoli Anykščių įsikūrusiame „Katino ūkelyje“, kuriame ūkininkas Ladas augina įspūdingą skaičių avių – šiuo metu jų yra net apie 500. Anot ūkininko, ėrienos mėsa šiai dienai labai populiari, tad Gian Luca tradiciniam plovui panaudos būtent ją.
Paruošti plovą Gian Lucai padės geras draugas Pavelas Kolesnikas, kuris specializuojasi plovo gamyboje. Kartu jie paruoš tradicinį plovą kazane su aviena. „Viską, ką žinau apie plovą, esu išmokęs iš jo“, – sakys virtuvės šefas ir pripažins, kad būtent plovas juos su Pavelu ir suvedė.
Šiam tradiciniam tobulo skonio plovui prireiks net trijų rūšių aliejaus – saulėgrąžų, medvilnės ir linų sėmenų. „Iš pradžių įkaitiname kazaną, tada pilame aliejų ir kaitiname jį iki pirmo balto dūmelio. Turėtų būti taip: baltas – mėlynas – juodas. Tai yra ta tinkama temperatūra, kai reikia mesti mėsą. Po mėsos apkepimo dėsime svogūnus. Viena iš pagrindinių taisyklių, susijusių su svogūnais, yra ta, kad jų turi būti 10 proc. nuo mėsos kiekio. Kepant svogūnus, jie karamelizuojasi ir duoda saldumą, o kartu – ir lipnumą. Tuomet mūsų ryžiai neišeis birūs“, – pirmąsias plovo ruošos paslaptis atskleis Pavelas.
TV3 nuotr.
O kaip pasirinkti idealiai jūsų plovui tinkančius ryžius? Pasirodo, kad svarbus juose esantis krakmolo kiekis. Tad plovui reikėtų naudoti tuos, kuriuose yra kuo mažiau krakmolo. Tačiau ir čia dar ne viskas. Net radus tobulus ryžius, Pavelas rekomenduos su jais pagaminti bent 30 plovų – tuomet tikrai žinosite, kaip su jais elgtis geriausiai.
Apkepus svogūnus, reikėtų suberti prieskonius – specialų jų miksą bei druską. Pavelas atskleis, kaip tiksliai nustatyti, kiek patiekalui reikėtų naudoti druskos.
Ruošiant plovą, ne ką mažiau svarbus yra ir sliuoksniavimas. Pirmiausiai sudedamos morkos, tuomet – kuminas, nuluptas česnakas, avinžirniai, raugerškio uogos, o ant viršaus – čili pipiras ir cidonija. Nepamirškite verdančio vandens – jį įpylus, patiekalą užverkite kazano dangčiu ir palikite dar 25 minutėms. Galiausiai sudedami ryžiai ir netikėtas, saldus ingredientas – razinos.
Visas tobulo tradicinio plovo receptas ir kaip jį paruošti – jau šį sekmadienį, 9.30 val., laidoje „La maistas“ per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...