Skani įžanga į energingą dieną

  • Teksto dydis:

Avižinė košė pusryčiams – greitas, skanus ir, svarbiausia, vertingas valgis. Joje gausu tirpiųjų skaidulų, kurios padeda sumažinti cholesterolį ir stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, nemažai baltymų ir mineralinių medžiagų, įvairių vitaminų. Tai išties maistingi ir sotūs pusryčiai.

„Avižinė košė – puikus pasirinkimas, kai ryte turime mažai laiko. Priedų, skonių galimybės – beveik neribotos. Avižinę košę galima paruošti įvairiais būdais – ji labai skani su saldžiais priedais, pavyzdžiui, šviežiais vaisiais, riešutais ar medumi. Pikantiškų skonių mėgėjai taip pat neliks nusivylę, nes ją galima derinti su keptais ar virtais kiaušiniais, avokadais, aštriais padažais“, – vardija kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė. Deja, yra kelios paprastos klaidos, dėl kurių šis maistas gali prarasti savo vertingą maistinę vertę. Maisto gamybos žinovė apžvelgia, ko reikėtų vengti ruošiant avižinę košę.

Pirmoji klaida: per ilgai verdate

Kad avižinė košė tikrai turėtų teigiamą poveikį sveikatai, nevirkite kruopų ilgai. Kodėl? Tada kruopos tampa lipnios, padidėja jų glikeminis indeksas. Tai labai svarbu žmonėms, atspariems insulinui ir sergantiems diabetu. Be to, ilgai verdant gali būti sunaikinti vertingi vitaminai (daugiausia – B grupės).

Geresnis variantas – avižines kruopas užpilti karštu vandeniu ir palikti išbrinkti. Taip jos tampa minkštos ir kreminės, kartu ir lengviau virškinamos. Avižiniuose dribsniuose yra fitino rūgšties, kuri gali turėti įtakos kai kurių vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, geležies, magnio, cinko ir kalio, įsisavinimui. Avižines kruopas pamirkius per naktį, fitino rūgšties kiekį galima sumažinti iki trečdalio. Įdėjus į jas jogurto galima dar labiau paspartinti fermentacijos procesą ir sumažinti fitino rūgšties kiekį. Šis metodas ypač rekomenduojamas žmonėms, kurie rytais dažnai neturi laiko ruošti pusryčių.

Antroji klaida: per daug saldžių priedų

Nors avižinę košę sudaro tik kruopos ir vanduo arba pienas, daugelis žmonių į ją prideda cukraus ar paruoštų sirupų, mėgsta pagardinti šokolado gabalėliais ar džiovintais, cukruotais vaisiais. Tai gali būti dar viena klaida. Šie priedai pagerina skonį, tačiau prideda kalorijų ir sumažina avižinių dribsnių maistinę vertę.

Košę geriau saldinti medumi – tai sveikiau. Tačiau nepamirškite jo dėti tik tada, kai avižinė košė šiek tiek pravėsusi, be to, juo irgi nederėtų piktnaudžiauti. Galite išbandyti ir kitas alternatyvas: steviją, klevų sirupą ar natūraliai saldžius šviežius vaisius.

Trečioji klaida: per didelė porcija

Tai, kad avižinė košė yra sveika, dar nereiškia, kad jos galima valgyti be saiko. Dėl sudėtinių angliavandenių avižinė košė gerai ir ilgam pasotina. Tačiau nesunku neįvertinti kiekio, kurio reikia, kad jaustumėtės sotūs. Be to, paprastai sotumas pajuntamas tik vėliau.

Ribokite porcijos dydį. Žalių avižinių kruopų porcija dažnai atrodo mažesnė, nei joms išbrinkus. Daugumai žmonių pakanka 40–50 g avižinių kruopų porcijos. Geriausia valgyti lėtai, kad organizmas turėtų laiko pastebėti, jog esate sotūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labiausiai

labiausiai portretas
nemegstu avizines koses, nors jau isbandziau ja su visokiais priedais, bet kai jos uzvalgau pradeda raizyti vidurius. Megstu soru, kukuruzu,manu, kuskuso ,grikiu ir ryziu koses
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    1
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių