- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kai dvidešimtmetė Gertrūda pavaišino savo keptu keksu, būrys ragavusiųjų nesiliovė aikčioti: nuostabu, tirpsta burnoje, ypatinas skonis ir aromatas!
Gertrūda mielai sutiko pasidalyti šio kekso receptu.
Taigi, kekso tešlai reikės:
120 g sviesto,
2 kiaušinių,
150 g cukraus,
150 g braškinio jogurto,
140 g miltų,
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.
Kremui:
100 g sūrio kremo,
2 braškių,
šaukšto miltelinio cukraus
arba
sūrio kremą išmaišyti su tokiu pat kiekiu sviesto.
Kaip paruošti:
1. Į dubenį dedame kambario temperatūros sviestą, beriame cukrų ir plakame plakikliu. Truputį paplakę, įdedame vieną kiaušinį, buvusį kambario temperatūroje, ir vėl plakame. Kai kiaušinis išsiplaka ir jo nebesimato, dedame dar vieną kiaušinį ir vėl plakame.
2. Kai sviestinis kremas jau purus (jei kiaušiniai šalti, viskas gali pasidalyti – sviestas atsiskiria nuo kiaušinių, bet tai nėra pasaulio pabaiga, tada galima įdėti šaukštelį miltų ir plakti toliau), po truputį pilame ir plakame jogurtą apie 2 min.
3. Miltus persijojame su kepimo milteliais ir įsijojame į sviesto, jogurto ir kiaušinių masę.
4. Šaukštu gražiai išmaišome, kol tešla tampa standoka.
5. Dedame į formeles ir kepame apie 30 min. 190 C orkaitėje, kol pakils ir šiek tiek paruduos.
6. Kol keksiukai vėsta, pagaminame kremą, aptepame juo kepinius.
Beje, Gertrūda kremo niekada neruošia, o paprasčiausiai ištirpdo šokolado plytelę ant garų ir užpila ant keksiukų.
Gertrūda mus vaišino keksu, iškeptu ne formelėse, o skardoje. Jį pjovėme peiliu ir mėgavomės ne mažiau, nei būtų kepta formelėse.
O štai tradicinio kekso receptas. Jam naudojama speciali kepimo forma su skyle viduje.
Reikės
2 stiklinių kvietinių miltų,
3 kiaušinių,
1 stiklinės grietinės,
1 stiklinė cukraus,
2 šaukštų kakavos miltelių,
1 arbatinio šaukštelio sodos,
1 arbatinio šaukštelio kakavos miltelių.
Paruošimo būdas
Visus produktus, išskyrus kakavos miltelius, gerai išmaišykite. Ketvirtadalį tešlos atskirkite ir sumaišykite su kakava. Pilkite į kepimo indą pusę baltos tešlos, tuomet tešlą su kakava ir likusią baltą tešlą. Kepkite keksą iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...