- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Rudens sezonas neįsivaizduojamas be ryškiaspalvių moliūgų ir jų patiekalų. Ši daržovė turi neišsemiamų galimybių, todėl verta ištrūkti iš įprasto valgiaraščio rutinos. Kurti naujus patiekalus iš moliūgų gali būti smagus kulinarinis užsiėmimas, dovanojantis dar nepatirtų skonių.
Moliūgų sriuba
Sriubai:
1 kg moliūgo,
5 dideli pomidorai,
1 svogūnas,
1 nedidelis poras,
kelios česnako skiltelės,
1 nedidelis gabalėlis imbiero,
1 aitrioji paprika,
200 ml kokosų pieno,
1 šaukštelis kario,
druskos,
kelios čiobrelių šakelės,
šviežių ar šaldytų krevečių.
Petražolių pesto padažui:
100 g alyvuogių aliejaus,
100 g moliūgų sėklų,
1 sauja petražolių,
keli šalavijų lapeliai,
80 g fetos,
1 skiltelė česnako,
druskos.
Supjaustę moliūgą nedideliais gabalėliais, apšlakstykite jį alyvuogių aliejumi ir gerai įtrinkite. Tuomet į kepimo skardą sudėkite moliūgą, pusiau perpjautus pomidorus ir čiobrelių šakeles. Viską kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje, kol moliūgai taps minkšti. Keptuvėje apkepkite sukapotą svogūną, česnaką, imbierą ir aitriąją papriką. Suberkite karį, viską gerai išmaišykite ir dar pakepinkite. Tuomet į virtuvinį kombainą sudėkite keptus moliūgus, pomidorus ir pakepintas daržoves. Supilkite sultinį nuo keptų daržovių ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Sutrintus moliūgus supilkite į puodą su kokosų pienu, įdėkite druskos ir užvirkite. Paruoškite petražolių pestą: į maisto smulkintuvą supilkite alyvuogių aliejų, suberkite moliūgų sėklas, petražoles, česnaką, druską ir viską sutrinkite. Suberkite sūrį ir dar kartą sutrinkite. Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Kai sviestas ištirps, suberkite plonomis riekelėmis pjaustytą česnaką ir sudėkite krevetes. Gerai viską apkepkite ant kaitrios ugnies. Į dubenėlį įpilkite sriubos ir pagardinkite ją šaukšteliu pesto padažo ir keliomis krevetėmis.
Moliūgų rizotas su sūriu
2 šaukštai sviesto,
150 g smulkintų svogūnų,
180 g ilgagrūdžių ryžių,
120 ml baltojo sauso vyno,
1 l karšto vištienos sultinio,
120 g moliūgų tyrė, sutrinta iš likusio moliūgo minkštimo,
60 g tarkuoto fermentinio sūrio,
30 g tarkuoto parmezano,
žiupsnelis malto muskato riešuto,
žiupsnelis Kajeno paprikų,
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Jame pakepinkite svogūną, kol suminkštės ir taps permatomas (5–7 min.). Suberkite ryžius ir toliau kepkite dažnai maišydami, kol jie pasklis malonus aromatas (dar apie 2 min.). Supilkite baltąjį vyną ant ryžių mišinio. Dažnai maišydami virkite, kol ryžiai sugers vyną (5–7 min.). Į ryžių mišinį įmaišykite 240 ml vištienos sultinio, dažnai maišydami virkite, kol sultinys įsigers (5–7 min.). Toliau pilkite likusį sultinį. Nukelkite puodą nuo ugnies ir į ryžių mišinį įmaišykite moliūgų tyrę, fermentinį sūrį, parmezaną, maltą muskato riešutą ir Kajeno paprikas. Maišykite, kol sūris išsilydys.
Moliūgų tiramisu
1/2 puodelio maskarponės,
2 1/2 puodelio riebios grietinėlės,
200 g sausainių „Damų piršteliai“,
400 g moliūgų tyrės,
1/2 puodelio šviesaus rudojo cukraus,
3/4 šaukštelio malto imbiero,
3/4 šaukštelio malto cinamono,
1/4 šaukštelio druskos,
žiupsnelis šviežiai tarkuoto muskato riešuto,
2 puodeliai atvėsintos kavos,
3/4 puodelio granuliuoto cukraus,
šokolado drožlių ir cukruotų imbierų papuošti.
Maskarponę, grietinėlę ir moliūgų tyrę 30 min. palikite kambario temperatūroje, kad būtų lengviau sumaišyti. Dideliame dubenyje išplakite moliūgų tyrę su ruduoju cukrumi, imbieru, cinamonu, druska, muskato riešutu ir 1/2 puodelio granuliuoto cukraus. Sudėkite maskarponę ir 1 1/2 puodelio riebios grietinėlės. Elektriniu maišytuvu paplakite moliūgų mišinį vidutiniu greičiu. Vidutiniame dubenyje sumaišykite paruoštą kavą su 2 šaukštais granuliuoto cukraus, kol jis ištirps. Į kavą pamirkykite abi „Damos pirštelių“ puses ir išdėliokite juos vienu sluoksniu pasirinktame inde. Ant viršaus užtepkite 1 puodelį moliūgų putėsių. Taip sluoksniuokite dar kelis kartus, baigdami moliūgų putėsių sluoksniu. Uždenkite ir palaikykite tiramisu šaldytuve per naktį. Dideliame dubenyje elektriniu maišytuvu iki standumo išplakite likusį 1 puodelį grietinėlės su likusiais 2 šaukštais granuliuoto cukraus. Užpilkite plaktą grietinėlę ant tiramisu, papuoškite susmulkintu šokoladu, cukruotais imbierais ir patiekite.
Moliūgų pyragas
1 kg moliūgo, nulupto ir išskobto,
750 g pusžiedžiais plonai supjaustytų svogūnų,
250 g kietojo sūrio,
700 g sluoksniuotos šaldytos tešlos,
50 g sviesto,
2 skiltelės česnako,
1 šaukštas susmulkintų šalavijų,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
1 kiaušinis,
1 šaukštas miltų,
druskos,
pipirų.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūnus, česnakus, šalavijus, suberkite druską, pipirus ir kepkite ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami, apie 20–25 min., kol svogūnai suminkštės ir taps auksinės spalvos. Palikite atvėsti. Moliūgą supjaustykite 5 mm storio griežinėliais ir apšlakstykite aliejumi. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite moliūgą po 2–3 min. iš kiekvienos pusės, kol suminkštės. Palikite atvėsti. Ant šiek tiek miltais pabarstyto darbastalio atšildykite ir iškočiokite tešlos gabalėlius, sujunkite juos į vieną stačiakampį, kad išeitų šiek tiek mažesnis už kepimo skardą lakštas. Perkelkite jį ant skardos. Užtepkite pusę svogūnų mišinio, palikdami 2,5 cm kraštelį. Ant viršaus uždėkite pusę moliūgo griežinėlių, išdėliokite pusę pjaustyto sūrio. Šiuos sluoksnius pakartokite, pagardinkite druska ir pipirais. Likusią tešlą iškočiokite taip, kad išeitų šiek tiek didesnis lakštas. Įdarą aptepkite plaktu kiaušiniu ir ant viršaus uždėkite antrą tešlos gabalėlį. Apspauskite kraštus, kad įdaras neišbėgtų. Aptepkite viršų plaktu kiaušiniu. Kepkite įkaitintoje iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 25–30 min. ar ilgiau, kol pyragas išsipūs ir įgaus auksinę spalvą. Palikite šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite griežinėliais ir patiekite
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...