A. Ivanausko laimės triukai Naujųjų stalui (receptai)

„Skaniai valgykite“ – keistokas laimės palinkėjimas sutinkant Naujuosius, tačiau toks teisingas – juk tikras gyvenimas ir susideda iš mažų malonumų, tarp kurių neabejotinai įsitvirtinęs skanus maistas.

Silkė „Mojito“, cukinijų ir mangų salotos, su kava troškinta jautiena, pistacijų keksas su mėtiniais ledais – tik keletas virtuvės mitų griovėjo ir TV3 laidos „Kulinariniai triukai“ vedėjo Alfo Ivanausko burtažodžių, vienu mostu praskaidrinančių gyvenimą.

Žinoma, puikiai savijautai ir malonumo pojūčiui svarbu ne tik tai, ką ir kaip valgai, bet ir su kuo. Suteikti malonumą kitam – kad ir lėkštėje sukurta istorija, apipinta svajomis apie kavos virimą sniego pusnyje, rytinę mėtų puokštę ar kokteilį raškant mangus ir juokiantis iš skraidančių silkių – ne mažiau džiaugsmo ir sau pačiam.

Kokias šventines virtuvės istorijas susikursite, priklauso nuo jūsų pačių, o įvadą Naujųjų malonumams sufleruoja A. Ivanauskas. Pirmas raktažodis – neįprastas įprasto kekso triukas: ne tik kad iš burokėlių, bet dar ir su įdaru. Antrasis – picos triukas: šoninės ir džiovintų slyvų duetas, vertinamas draugų vakarėlyje net ir šaltas.

Daugiau receptų visą parą rasite www.vmgonline.lt.

„Kulinariniai triukai“ – sekmadieniais 9.00 val. per TV3.


Burokėlių keksas su jogurtu ir avietėmis

Reikės

200 g miltų,

180 g minkšto sviesto,

180 g „Dan Sukker“ drėgnojo cukraus „Farinas“,

3 kiaušinių,

400 g virtų, smulkiai tarkuotų burokėlių,

1–2 v.š. pieno,

1,5 a.š. kepimo miltelių,

žiupsnelio druskos.

Įdarui reikės

500 ml natūralaus jogurto,

1 saujos aviečių,

1 v.š. cukraus,

1 a.š. želatinos.

Paruošimo būdas

Po vieną įmuškite kiaušinius, minkštą sviestą maišytuvu išsukite su cukrumi ir druska. Įpilkite pieną, įberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, sudėkite burokėlius ir viską gerai išmaišykite.  Tešlą dėkite į kepimo formą ir apie 50 min. kepkite 180 °C orkaitėje.  Iškeptą keksą gerai atvėsinkite ir išpjaukite jo vidurį, palikdami tik šonines kraštines. Šiltame vandenyje išbrinkinkite želatiną ir sumaišykite su jogurtu, cukrumi bei avietėmis. Gauta mase užpildykite kekso vidų ir palikite per naktį šaldytuve.

Pica su špinatais, šonine ir džiovintomis slyvomis

Picos tešlai reikės

200 ml pieno,

2,5 stiklinės miltų,

4 g sausų mielių,

1 v.š. cukraus,

5 v.š. alyvuogių aliejaus,

druskos.

Padažui reikės

2 vidutinio dydžio pomidorų,

2 šaukštų pomidorų pastos,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

1 a.š. cukraus,

druskos, pipirų.

Visas sudedamąsias dalis sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite.

Picai reikės

150 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės,

250 g mocarelos,

100 g fermentinio sūrio,

10 džiovintų slyvų (pamirkytų kelias valandas),

saujos špinatų.

Paruošimo būdas

Į šiltą pieną suberkite trečdalį miltų, mieles, cukrų, druską, supilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Berdami likusius miltus užminkykite tešlą. Tešlą uždenkite audeklu ir palikite šiltoje vietoje kilti apie 30 minučių.

Iš pakilusios tešlos suformuokite picos pagrindą (galite ir kočėlu).  Jį aptepkite paruoštu padažu. Ant viršaus berkite tarkuotą fermentinį sūrį, sudėkite slyvas, smulkintą šoninę, pagardinkite pipirais ir užberkite plėšytą mocarelą. Picą dėkite į 220 °C orkaitę ir kepkite apie 10–12 minučių. Ant iškeptos picos suberkite špinatų lapelius ir patiekite.

* Šoninę galite pakeisti vištienos krūtinėle (ją reikėtų supjaustyti labai plonomis juostelėmis).

Slyvas galite keisti konservuotais persikais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Lietuviškai užkandžių klasikai – pasaulinis titulas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Lietuviškai užkandžių klasikai – pasaulinis titulas (receptai)

    Šaltibarščiai jau sulaukė įvertinimo svetur, atėjo laikas ir naujai lietuviškos virtuvės žvaigždei pasaulyje – aromatingai keptai duonai. Praėjusių metų pabaigoje ji sulaukė įtakingo tarptautinio maisto portalo pripažini...

  • Duona: nuo kulto iki mitų
    Duona: nuo kulto iki mitų

    Vasario 5-ąją minima Šv. Agotos, arba Duonos, diena. Deja, visuomenėje įsigalėjęs įsitikinimas, kad žengiant sveikos mitybos keliu reikėtų vengti ar net atsisakyti duonos. Ekspertė griauna apie duoną sklandančius mitus ir primena: duona &nd...

  • Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
    Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą

    Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...

  • Pikantiškos salotos – sveikiau
    Pikantiškos salotos – sveikiau

    Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...

  • Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
    Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių

    Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...

    1
  • Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)

    Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...

    5
  • Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu
    Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu

    Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...

    3
  • Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)

    Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...

  • Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
    Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą

    Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...

  • K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina <span style=color:red;>(receptai)</span>
    K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)

    Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...

Daugiau straipsnių