- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lig soties atsivalgius šviežių agurkų, laikas pagalvoti ir apie jų atsargas žiemai. Tegul keliauja šios daržovės į stiklainius pačiais įvairiausias būdais: konservuotos, marinuotos, raugtos, troškintos su kitomis daržovėmis. Svarbu atrasti savąjį receptą!
Korėjietiškos agurkų salotos
1 kg agurkų,
400 g morkų,
1 aitrusis pipiras,
1 česnako galvutė,
50 ml 9 proc. acto,
ryšelis petražolių,
1 šaukštelis maltų kalendrų,
1 šaukštelis kvapniųjų pipirų grūdelių,
50 g cukraus,
25 g druskos.
Į puodą sudėkite siauromis juostelėmis arba plonais griežinėliais supjaustytus agurkus, specialia tarka ilgais kirminėliais sutarkuotas morkas, sutrintus česnakus, susmulkintą aitrųjį pipirą, prieskonius, supilkite actą, cukrų ir druską. Viską kruopščiai išmaišykite ir palikite 3–5 val. pastovėti šiltoje patalpoje, kol išsiskirs sultys. Puodą užkaiskite ir 15–20 min. vis pamaišydami virkite ant lėtos ugnies. Karštas salotas sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite.
Sultyse marinuoti agurkai
Nedideli agurkėliai,
juodųjų pipirų grūdeliai,
krienų lapai,
keli krapų skėčiai,
juodųjų serbentų ir vyšnių lapai,
gvazdikėliai.
Marinatas:
1 l skysčio – 1 šaukštas druskos
Marinatui naudojamos grynos ar su vandeniu skiestos sultys: rūgštesnių obuolių ar vynuogių – grynos ar skiestos vandeniu (1 l vandens ir 300 ml sulčių), svarainių – sumaišytos su vandeniu santykiu 1:1, raudonųjų serbentų – 600 ml vandens ir 400 ml sulčių.
Agurkams nupjaukite abu galiukus ir 5–6 val. mirkykite pasūdytame vandenyje, paskui kartu su žalumynais tankiai sudėkite į stiklainius. Į kiekvieną stiklainį įmeskite po 2 grūdelius pipirų ir gvazdikėlį. Agurkus 2 kartus užplikykite verdančiu vandeniu, kiekvieną kartą palaikykite po 5 min. ir nupilkite. Iš sulčių – grynų ar skiestų vandeniu ir druskos paruoškite marinatą. Karštą marinatą užpilkite ant agurkų ir stiklainius tuoj pat uždarykite. Iki stiklainiai atauš, laikykite šiltai apklotus.
Indiškas agurkų padažas – relišas
1 kg agurkų,
600 g svogūnų,
400 g paprikos,
1 aitrioji paprika,
100 ml 9 proc. acto,
2 šaukštai druskos,
80 g cukraus,
½ šaukštelio kario,
2 šaukšteliai neaštrių stalo garstyčių su grūdeliais.
Tai puikus būdas sunaudoti peraugusius ar nestandartinius agurkus. Agurkus sutarkuokite stambia tarka, išvalytas paprikas, aitriuosius pipirus bei svogūnus sumalkite mėsmale ar elektriniu smulkintuvu. Daržoves sudėkite į puodą, suberkite prieskonius ir virkite 15 min. ant lėtos ugnies nuolat pamaišydami. Pabaigoje supilkite actą, išmaišykite ir užvirus relišą supilkite į stiklainius, juos uždarykite. Padažas tinka prie mėsos ir žuvies patiekalų, skanu valgyti vieną kaip užkandą.
Agurkų ir pomidorų salotos
1 kg agurkų,
1 kg pomidorų,
500 g paprikų,
500 g svogūnų,
40 g krapų,
5 šaukšteliai druskos,
7 šaukšteliai cukraus,
šaukštelis saldžiosios paprikos,
½ šaukštelio aitriosios paprikos,
1 šaukštelis prieskoninių žolių mišinio,
1 šaukštas balzaminio acto,
2 šaukštai obuolių acto,
100 ml alyvų aliejaus.
Atrinkite dar kietus, ne visai prinokusius, mėsingus pomidorus – verdant jie nevirs koše. Pomidorus supjaustykite į 6–8 skilteles, agurkus – griežinėliais, svogūnus – pusžiedžiais, papriką – trumpomis, 1 cm pločio juostelėmis, krapus sukapokite. Daržoves suberkite į puodą, sudėkite visus likusius produktus ir prieskonius. Daržoves uždenkite lėkšte, paslėkite ir 2–3 val. laikykite šiltoje patalpoje, kad greičiau išsiskirtų sultys. Jei sulčių labai daug, dalį nupilkite. Puodą užkaiskite, supilkite aliejų ir pakaitinkite 5–7 min., bet neužvirkite. Salotas sudėkite į puslitrinius stiklainius, kuriuos pridenkite dangteliais ir sustatykite į puodą su įtiestu audiniu. Į puodą įpilkite vandens, kad semtų daugiau nei pusę stiklainio, ir kaitinkite 20 min., paskui stiklainius sandariai uždarykite.
Pikantiškos agurkų salotos
I variantas – su krapais ir petražolėmis
5 kg agurkų (labai tinka peraugę agurkai),
1 kg svogūnų,
ryšelis petražolių ir krapų mišinio,
1 stiklinė aliejaus,
1 stiklinė cukraus,
2/3 stiklinės 9 proc. acto,
5 šaukštai druskos,
1 šaukštelis kvapiųjų pipirų grūdelių.
II variantas – su cinamonu
2 kg agurkų,
3–4 svogūnai,
1 šaukštelis su kaupu cinamono,
žiupsnelis aitriųjų pipirų,
1 šaukštas druskos,
1,5 stiklinės 9 proc. acto,
1,5 stiklinės cukraus
Agurkus supjaustykite griežinėliais, svogūnus – pusžiedžiais. Ruošdami pagal antrą variantą nuo kotelių nuskabykite petražolių lapelius ir krapų šluoteles, žalumynus sukapokite. Puode esančias daržoves sumaišykite su likusiais produktais ir palikite apie 12 val. pastovėti. Salotas užkaitinkite, virkite apie 15 min., tada sudėkite į stiklainius ir uždarykite.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...