- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šį šeštadienį šmaikštieji laidos vedėjai ir vėl pradžiugins linksmu patiekalų gamybos procesu bei net išpildys vieną iš vis plūstančių televizijos žiūrovų pageidavimų.
Charizmatiškasis virtuvės šefas Gian Luca Demarco pradžiugins pusryčių receptu ir išvirs kiaušinius be lukšto, dažnai šiuo metu vadinamus Benedikto kiaušiniais. Tačiau jo receptas bus netradicinis – be įprasto padažo, bet su gausiais pagardais: karamelizuotais svogūnais, juodosiomis alyvuogėmis, šviežiomis salotomis ir skrudinta šviesia duonele.
Tuo tarpu Ali, neįsivaizduojantis šeimos pietų be deserto, šį kartą vėl pradžiugins šokolado mėgėjus ir iškeps įspūdingus šokoladinius keksiukus be miltų. Eksperimentuoti nevengiantis profesionalus konditeris pademonstruos, kaip galima išradingai panaudoti užsigulėjusias desertų formeles ir šaldytas uogas.
Kaip teisingai kepti svogūnus, kad jie iš karto nepradėtų degti, o tik suminkštėtų, bei, kam dar galima panaudoti prancūziškų kanelių formeles – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3!
Benedikto kiaušiniai pagal Gian Lucą
Reikės:
* 4 kiaušinių
* 300 ml alaus
* 300 ml vandens
* 2 šviesių pusrytinių bandelių arba šviesios duonos
* 4 riekelių š. rūkymo šoninės
* 100 g mažų burokėlių ir špinatų lapelių mišinio
* 2-3 mėlynųjų svogūnų
* Saujelės juodųjų alyvuogių be kauliukų
* Žiupsnelio kaparėlių
* Ypač tyro alyvuogių aliejaus
* Šlakelio juodojo balzaminio acto
* Šlakelio baltojo balzaminio acto
* Žiupsnelio druskos
* Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Į dubenį sudėti salotų lapus ir sumaišyti su juodojo balzaminio acto, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų mišiniu. Palikti pastovėti. Į keptuvę įpilti aliejaus ir sudėti pusžiedžiais supjaustytus svogūnus. Pakepinti keletą minučių, kol suminkštės, įdėti kaparėlių, prilaužyti alyvuogių ir įpilti baltojo balzaminio acto. Viską gerai išmaišyti ir pakepinti porą minučių, kol susikaramelizuos. Tada viską nustumti į keptuvės kraštą ir laisvoje vietoje apkepinti iš abiejų pusių šoninės riekelės. Nukelti nuo kaitros. Ant grilio keptuvės arba orkaitėje apskrudinti per pusę perpjautas bandeles. Prikaistuvyje užvirti lygiomis dalimis sumaišytą alų ir vandenį. Kai užverda, sumažinti kaitrą, kad vanduo nekunkuliuotų.
Šaukštu įsukti vandenyje sūkurį ir į jo vidurį su dubenėliu įleisti kiaušinį. Virti 2-3 minutes. Išgriebti ir padėti ant lėkštės, kad nuvarvėtų. Tokiu būdu išvirti visus kiaušinius. Serviravimas: lėkštėje padėti bandelės puselę, ant jos uždėti karamelizuotų svogūnų, salotų mišinio, šoninės riekelę ir ant viršaus – kiaušinį. Pabarstyti druska ir juodaisiais pipirais. Skanaus!
Šokoladiniai keksiukai su aviečių džemu
Keksiukams reikės:
* 100 g sviesto
* 120 g juodojo šokolado
* 30 g pieninio šokolado
* 3 kambario temperatūros kiaušinių
* 20 g kakavos (didelis valg.š.)
* 5 g kukurūzų krakomolo (1 didelis arb.š.)
Džemui reikės:
* 100 g aviečių tyrės
* 60 g šaldytų braškių
* 0,5 citrinos sulčių
* 2 valg.š. džemams skirto cukraus
* 1/3 vanilės ankšties
Dekoravimui reikės:
* Netirpios cukraus pudros
Prikaistuvyje ištirpinti sviestą ir į jį suberti visą šokoladą. Nuolat maišyti ant silpnos kaitros, kol šokoladas pilnai ištirps. Suberti kakavą sumaišytą su kukurūzų krakmolu ir viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Nukelti nuo kaitros. Į gautą masę po vieną įmušti visus kiaušinius ir nuolat maišyti šluotele. Gautą vientisą skystos konsistencijos masę išpilstyti į keksiukų formeles. Galima panaudoti ir kanelių formeles. Formeles užpildyti tik iki pusės, nes kepdami keksiukai daug iškyla. Kepti iki 140°C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Iškepusius išimti iš formelių ir atvėsinti. Į prikaistuvį supilti aviečių tyrę, sudėti šaldytas susmulkintas braškes, ispausti pusės citrinos sulčių ir įberti džemams skirto cukraus. Viską gerai išmaišyti ir kaitinti. Tada įdėti išimtas vanilės sėklytes bei pačios ankšties dalį. Permaišyti ir virti ant vidutinės kaitros bei dažnai pamaišyti, kol sutirštės. Nukelti nuo kaitros ir šiek tiek atvėsinti. Atvėsusius keksiukus apibarstyti netirpia cukraus pudra ir į viduriuką su šaukšteliu įdėti džemo. Jei kepėte ne kanelių formelėse, keksiukų viduryje įspausti po duobutę džemui.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...