- lsveikata.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vyšnios – kaprizingos uogos. Jeigu surinkote ar nusipirkote kibirą uogų, nedelskite jų apdoroti, priešingu atveju, po paros jos pasidengs pelėsiu. Ką gi galima iš šių vidurvasario uogų pagaminti.
Ką besugalvosite daryti su vyšniomis, pirmiausia jas reikia paruošti: nutraukyti kotelius, jei norite, išimti kauliukas, atsargiai nuplauti ir išdžiovinti ant minkšto audinio. Taip pat pasiruoškite reikiamą kiekį cukraus. Logika kužda, kad kuo rūgštesnės uogos, tuo daugiau cukraus joms reikia. Tačiau nepersistenkite! Jei virsite uogienę, kilogramui uogų reikės 650-700 g cukraus. Jeigu cukraus pridėsite per daug, uogienė bus per saldi ir praras vyšniai būdingą malonią rūgštelę.
Uogienė ir džemas
Turbūt kiekviena šeimininkė, kuri vasarą verda uogienes, turi savąjį vyšnių uogienės receptą. Mes siūlome pabandyti uogienę išsivirti su vanile.
Uogienei reikės: 2 kg vyšnių, 1,5 kg vyšnių, 1 lazdelės vanilino.
Vyšnias nuplaukite, leiskite joms šiek tiek padžiūti. Po to supilkite jas į indą ir užberkite cukrumi. Po 2 valandų uogas išmaišykite mediniu šaukštu, kad tolygiai pasiskirstytų išsiskyrusios sultys. Po 8-12 valandų ant silpnos ugnies kaitinkite vis pamaišydami iki virimo. Po to palaikykite dar 8-9 valandas. Taip pakartokite dar du kartus. Per paskutinį virimą įdėkite sutrintą vanilę. Atšaldykite ir uogienę supilstykite į stiklainius. Jei norite pagal šį receptą pagaminti džemą, išimkite kauliukus ir sutrinkite uogas trintuvu.
Marinatai ir padažai
Gaminti iš šių uogų marinatus puikiai moka lenkai ir čekai. Vyšnių marinatas ar padažas puikiai tinka prie mėsos patiekalų. Kaip ir vyšnias lenkai marinuoja kriaušes, obuolius, slyvas.
Marinuoti vyšnias nesudėtinga, tam reikės 1 kg vyšnių, 100 ml obuolių acto, 150 ml vandens, 60 g cukraus, 1 šaukštelio cinamono, kelių gvazdikėlių.
Vyšnias nuplaukite, leiskite uogoms apdžiūti. Sudėkite į stiklainius. Užkaiskite vandenį, suberkite cukrų, kiek vėliaus supilkite actą ir prieskonius. Kaitinkite iki virimo. Gautu marinatu užpilkite uogas ir pasterizuokite 90 laipsnių temperatūroje 20 min. atšaldykite ir užvakuokite stiklainius.
Vyšnių padažui į puodą dėkite vyšnių, įpilkite šiek tiek vandens, kad uogos nepridegtų. Cukraus, padažą gaminate mėsos patiekalams dėkite 1 šaukštą, saldiems patiekalams – 3-4 šaukštus. Aromatui sustiprinti galite dėti gvazdikėlių. Kai užvirs, pavirkite ant silpnos ugnies 5 min., įpilkite šaukštą konjako (jei gaminate ne vaikams) ir krakmolo. Maišydami virkite minutę. Atšaldykite iki kambario temperatūros.
Šaldymas ir džiovinimas
Šaldyti uogas paprasta. Galima tai daryti ir su kauliukais ir be jų. Nuplautas uogas apdžiovinkite, sudėkite ant padėklo į šaldiklį, o po 3-5 valandų suberkite jas į indus, kuriuose jas laikysite.
Džiovinti vyšnias reikia orkaitėje, ne aukštesnėje nei 55 laipsnių temperatūroje.
Verta žinoti:
• Vyšniose daug organinių rūgščių, karotino, vitamino C, folio rūgšties, o raudonasis uogų pigmentas veikia kaip antioksidantas, t.y. stiprina imunitetą, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
• Pasak mokslininkų, 35 suvalgytos vyšnios skausmą malšina efektyviau nei aspirinas, nes jose esantys antocianinai (augaliniai pigmentai) slopina fermentų, sukeliančių uždegiminius procesus, veiklą.
• Pagrindinis šių uogų turtas - kumarinai, medžiagos reikalingos organizmo tonusui palaikyti. Šių medžiagų kiekiu vyšnios nusileidžia tik raudoniesiems serbentams, avietėms ir granatams. Būtent todėl šių uogų turėtų valgyti nusilpę arba po ligos sveikstantys žmonės.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)1
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...