- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sparčiai artėjantys mokslo metai įpareigoja tėvelius dar daugiau dėmesio skirti vaikams – ne tik paruošti juos mokyklai, bet ir stiprinti mažųjų imunitetą, idant po vasaros atostogų sugrįžus į mokyklos suolą nepritrūktų energijos ir neužkluptų ligos. Vaikų mityboje itin svarbūs yra pieno produktai ir reguliarus jų vartojimas. O tam, kad šie vaikams būtų patrauklesni, pravers kelios prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovo Aido Polenino siūlomos pieniškų gardėsių idėjos.
Savo sudėtimi gyvulinės kilmės pienas, nesvarbu, karvės, ožkos ar avies, yra unikalus, mat jame apstu visų lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų vaiko organizmui augti ir vystytis. „Įvairių ožkos bei avių pieno produktų mūsų asortimente apstu – beveik 50 skirtingų produktų bei rūšių. Parduotuvių lentynose šiandien galima rasti ne tik pieno, bet ir jogurtų, įvairių sūrių – tiek su skonį išryškinančiais priedais, tiek natūralių“, – sako A. Poleninas.
Visų pirma, piene gausu baltymų, reikalingų vaikų raumenims, energijos teikiančių riebalų, taip pat mineralų – tai idealus kaulus stiprinančio kalcio, regą gerinančio vitamino A, nervų sistemą stiprinančio vitamino D bei kitų organizmui būtinų elementų – kalio, B grupės vitaminų, fosforo ir dar daugiau – šaltinis.
Vis dėlto dauguma tėvelių patvirtins, jog kad ir kaip naudinga būtų reguliariai gerti pieną, dažnai įsiūlyti jo stiklinę mažyliams gali pasirodyti sudėtinga. Išeitis – pieniški gardėsiai, kuriuos mažieji skanauja mikliai. Todėl turintiems vaikų neabejotinai pravers kelios A. Polenino pieniškų gardumynų idėjos.
Pieniški batonėliai
Iš pieno pagamintiems saldiems batonėliams, A. Polenino teigimu, abejingas neliks nė vienas vaikas, o ir tėveliams ruošiant tokį skanumyną neprireiks didelių pastangų. Norint pasigaminti pieniškų batonėlių, prireiks kelių ingredientų: puslitrio karvės pieno, 30 ml grietinėlės, 100 ml kondensuoto pieno, 100 g sviesto, 50 g mėgstamų riešutų, 120 g cukraus ir šiek tiek kokoso drožlių.
„Sumaišykite cukrų, pieną, kondensuotą pieną, tirpintą sviestą ir grietinėlę, tuomet įberkite riešutų. Gautą masę supilkite į seklią kepimo popieriumi išklotą formą, ir kelias valandas palaikykite šaldytuve – lai masė stingsta. O jai pakankamai sušalus, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir apibarstykite kokoso drožlėmis. Štai ir viskas!“, – siūlo A. Poleninas.
Varškės sūris su želė
Jei jūsų vaikas – smaližius, jam tikrai patiks skanauti desertinį varškės sūrį, kurio itin viliojantis akcentas – viduje esanti margaspalvė želė. Tokiam pagaminti, pasak A. Polenino, prireiks 3 pakelių varškės, dviejų skirtingų skonių pakelių žėlė, pakelio grietinėlės ir 3 šaukštų cukraus.
„Gaminti varškės sūrį pradėkite nuo želė – pakelių turinį atskiruose indeliuose užpilkite vandeniu ir, gerai išmaišę, palikite stingti šaldytuve, o jai sustingus supjaustykite gabalėliais. Tuomet sumaišykite varškę, grietinėlę ir cukrų – masę svarbu gerai išplakti, o vėliau suberkite žėlė gabaliukus. Viską palaikykite šaldytuve pernakt, o ryte galėsite skanauti“, – sako ekspertas.
Naminiai varškės sūreliai
Ne ką mažiau skanūs nei pirktiniai pasirodys ir namuose pagaminti varškės sūreliai. Žinoma, jei tik paisysite recepto, įsitikinęs A. Poleninas. Skaniam ir sveikuoliškam varškės sūreliui pagaminti, pasak parduotuvės atstovo, prireiks kelių ingredientų: 200 g varškės, 2 šaukštų sviesto, šaukštelio vanilinio cukraus, šaukšto cukraus pudros, 100 g šokolado ir žiupsnelio cinamono.
„Varškę pertrinkite per sietelį, kad būtų puri. Tuomet suberkite cukraus pudrą ir cinamoną. Vanilinį cukrų ištirpinkite šaukšte lydyto sviesto, tuomet gerai išsukite ir supilkite į varškę – reikia gerai išmaišyti. Gautą masę sudėkite ant maistinės plėvelės, susukite ir palikite šaldytuve 10 minučių. Per tą laiką sutarkuokite šokoladą ir kartu su šaukštu sviesto išlydykite jį ant silpnos ugnies. Palaukę, kol šokoladas kiek atvės, užpilkite jį ant norimo dydžio gabalėliais supjaustytos varškės masės, tuomet darsyk 10 minučių palaikykite šaldytuve ir skanaukite“, – sako A. Poleninas.
Dviejų sūrių pica
Nagi, kuris vaikas nemėgsta gardžios picos? Maisto gamybos ekspertas A. Poleninas tokią paruošti siūlo su dviejų rūšių sūriais – ožkos pieno ir avių pieno. Abiejų sūrių prireiks po 100 g, taip pat – 150 g pievagrybių, 2 kriaušių, 1 svogūno, 2 g sausų mielių, šaukštelio alyvuogių aliejaus, 200 g miltų, pusės stiklinės šilto vandens, žiupsnelio druskos ir šiek tiek garžgarstės.
„Ruošdami tešlą sumaišykite dalį miltų, mieles, aliejų ir vandenį, tuomet palikite masę kilti 40 minučių. Vėliau įberkite dar miltų, išminkykite ir palikite dar pusvalandžiui. Iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iškočiotą picos pagrindą kepkite apie 5 minutes, o vėliau ant viršaus sudėkite likusius ingredientus – tik garžgarstę pasilikite pabaigai – picą kepti reikia maždaug pusvalandį“, – sako parduotuvės atstovas.
Pyragėliai su ožkų pieno sūriu
Toks nesudėtingai ir sparčiai paruošiamas užkandis, pasak A. Polenino, puikiai tiks ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams. Tai – skanūs, bet – svarbiausia – sveikuoliški priešpiečiai. Jiems pagaminti prireiks 10 g sausų mielių, 2 stiklinių miltų, 100 ml šilto vandens, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 200 g ožkų pieno sūrio, žiupsnelio druskos ir saujelės krapų.
„Pirmiausia pasiruoškite tešlą – sumaišykite ir suminkykite mieles, vandenį, miltus ir aliejų, tuomet palikite porai valandų šiltoje vietoje, kad pakiltų. Vėliau tešlą padalinkite į dvi dalis, ir abi plonai iškočiokite į lakštus. Palaikę tešlą dar 20 minučių, lakštus įtieskite į skardas ir 5 minutes kepkite 250 laipsnių temperatūroje, orkaitėje, o po to leiskite atvėsti. Ant vieno lakšto tolygiai paskirstykite su žalumynais sumaišytą sūrį, o kitą lakštą uždėkite ant viršaus ir prispauskite. Supjaustę lakštus gabalėliais, pakepkite keptuvėje, kol išsilydys sūris“, – receptą diktuoja A. Poleninas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...