Praūžusi audra nusiaubė ir Panevėžio kapines: išvartyti paminklai, nuvirto medžiai

Praūžusi audra Lietuvoje nuo sekmadienio vakaro siaučiant stipriam vėjui ir lyjant gausiam lietui, ugniagesiai visoje šalyje daugiau nei tūkstantį kartų vyko šalinti nuvirtusių medžių. Nuo stipraus ir gūsingo vėjo virto medžiai kapinėse, daužė antkapius ir paminklus. Nukentėjo ir Panevėžio kapinės – Šilaičiuose ir Kristaus Karaliaus kapinės Ramygalos gatvėje.

Kviečia susilaikyti nuo kapų lankymo

Kapinių prižiūrėtojai ragina žmones susilaikyti nuo artimųjų kapų lankymo bent jau kelias dienas, kol nebus sutvarkyti audros padariniai.

„Šią savaitę siūlome susilaikyti nuo vykimo į kapines. Dėl to, kad yra tikrai pavojingų medžių, kurie yra pavirtę, kuriuos sutvarkyti prireiks šiek tiek laiko. Ne tik nulūžę medžiai, bet ir dar nenukritusios nulaužtos medžių šakos ir kelia didžiausią riziką“, – naujienų portalui JP sakė Šilaičių kapinių administratorė Sigutė Liaudanskienė.

Virto aukštos pušys

Panevėžio miesto Šilaičių civilinių kapinių administratorė S. Liaudanskienė sakė, kad kapavietės nuo virtusių medžių nukentėjo smarkiai.

„Virto aukštos pušys neatlaikiusios stipraus vėjo. Kai kurie medžiai virto su visomis šaknimis ir išardė kapavietės. Dabar žiūrime, vertiname, skaičiuojame. Audros padarytos žalos atvyks įvertinti miesto Savivaldybės atstovai. Tarnybos išveš nuvirtusius medžius, o dėl žalos atlyginimo žmonėms teks kreiptis į Savivaldybę“, – kalbėjo kapinių administratorė.

Kai kurie medžiai virto su visomis šaknimis ir išardė kapavietės

Nepagailėjo kapinių

Daugiausia žalų padaryta didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje. Dažniausiai registruojami atvejai, kuomet padaryta žala gyventojų turtui.

Stichijos nepagailėjo ir kapinių. Paaiškėjo, kad per audrą gana stipriai nukentėjo parkai ir Šilaičių bei Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedros kapinės. Šiuo metu specialistai apžiūri padarinius ir vertina situaciją bei padarytą žalą.

Skaičiuoja padarinius

Panevėžio miesto kapines prižiūri bendrovė „Panevėžio specialus autotransportas“. Įmonės atstovė spaudai Justina Indulytė aiškino, kad praūžusi audra padarė milžinišką žalą miesto želdynams, medžiams ir krūmams.

„Suniokoti ne tik ilgamečiai medžiai, bet ir neseniai pasodinti krūmai, medeliai ir gėlynai. Stipriai nukentėjo miesto kapinės. Skaičiuojama nemažai užvirtusių medžių ant kapaviečių, kurios yra apgadintos. Taip pat neišvengta ir kitų smulkesnių miesto infrastruktūros objektų apgadinimų. Medžiai užvirto ir ant bendro naudojimo komunalinių atliekų surinkimo aikštelių, atliekų konteinerių. Padaryta žala vis dar vertinama“, – teigė J. Indulytė.

Važiuos į kapines ir skaičiuos

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Rita Skrebienė teigia, kad komisija vyks į kapines ir vertins audros padarytus nuostolius.

„Privalome važiuoti į kapines ir vietoje įvertinti audros padarinius. Fotografuosime nuvirtusius medžius, surašysime visas kapavietes, kurios nukentėjo nuo išvirtusių medžių. Viskas bus suskaičiuota ir įvertinta. Susieksime su atsakingais žmonėmis ir spręsime, kaip tvarkyti kapines, nes labiausiai nukentėjo Šilaičių ir Kristais Karaliaus kapinės“, – sakė R. Skrebienė.

Kreiptis į Savivaldybę dėl žalos atlyginimo

Pasak Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiosios specialistės, žmonės, kurių artimųjų kapavietės nukentėjo per audrą, gali kreiptis į Savivaldybę dėl žalos atlyginimo.

„Savivaldybėje yra sudaryta Panevėžio miesto savivaldybės padarytos žalos atlyginimo nagrinėjimo komisija, kuri įvertins kiekvienai kapavietei padarytą žalą. Reikės pristatyti dokumentus, kiek buvo išleistą pinigų kapavietei įrengti, antkapį pastatyti“, – aiškino R. Skrebienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių