Į saugomų augalų sąrašą įrašytos dvi lietuviškų laukinių orchidėjų rūšys

  • Teksto dydis:

Lietuvos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašas papildytas dviem gegužraibinių arba vadinamųjų lietuviškų laukinių orchidėjų rūšimis.

Į jį įrašytas trumpalapis skiautalūpis (Epipactis purpurata) ir paelbinis skiautalūpis (Epipactis albensis), pranešė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT).

Dažnai gegužraibiniai augalai vadinami tiesiog lietuviškomis laukinėmis orchidėjomis, tačiau minėti skiautalūpiai – labai reti ir specialistų rasti tik tam tikrose buveinėse.

Anot VSTT, abiejų rūšių žinomos augavietės telkiasi Pietų ir Pietvakarių Lietuvoje lapuočių ir mišriuose miškuose, įskaitant Europos Bendrijos mastu saugomas skroblynų buveines.

Trumpalapis skiautalūpis 2003 metais buvo įrašytas į Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą kaip 4 (I) kategorijos rūšis, bet vėliau išbrauktas dėl informacijos apie šią rūšį stygiaus. Surinkus daugiau duomenų apie paplitimą ir atsižvelgus į žinomoms radavietėms iškilusią grėsmę, grupės gamtosaugos aktyvistų pastangomis trumpalapiui skiautalūpiui grąžintas saugomos rūšies statusas.

Iki šiol Lietuvoje trumpalapių skiautalūpių aptikta apie dešimtyje miško masyvų, daugiausia – Alytaus ir Prienų rajonuose. Šios radavietės sudaro salą už rūšies pagrindinio arealo ribos.

VSTT teigimu, paelbinio skiautalūpio populiacija Lietuvoje yra unikali, toli nutolusi nuo pagrindinio paplitimo arealo.

Šiuo metu saugomame sąraše yra per 350 augalų rūšių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
įdėti augalo nuotrauką pritrūko intelekto?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių