- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų – taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.
Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė sako, jog lietuviai per mažai vartoja daržovių, vaisių bei grūdinių kultūrų produktų, ir dėl to įvykdo tik apie pusę norminio angliavandenių kiekio, kurių racione turi būti apie 60 proc.
Pasak J.Dobrovolskienės, epidemiologiniai tyrimai liudija, jog gyvenantys šalyse, kur įprasta valgyti daug daržovių ir vaisių, mažiau serga širdies ir kraujagyslių ligoms, piktybiniais navikais. Valgant įvairias daržoves, žmogus gauna vitaminų ir kitų veiklių biologinių medžiagų, kurios veikia kaip antioksidantai, reguliuoja kraujo krešėjimo procesą, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje. Daržovėse ir vaisiuose yra kalio, magnio, kalcio, kurie mažina kraujospūdį, taip pat B grupės vitaminų ir folio rūgšties, apsaugančios nuo anemijos.
Tyrimo duomenys gauti apibendrinus 2009 m. IKI prekybos tinklo pardavimus pagal produktų kategorijas. Dietologai sako, jog toks racionas anaiptol neatitinka rekomenduojamos mitybos piramidės ir įspėja, jog tokie lietuvių įpročiai gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus.
IKI komercijos direktorės Eglės Ortiz teigimu, praėjusiais metais daržovių ir vaisių pardavimai tinkle padidėjo 10 proc. – tam įtakos galėjo turėti ne tik noras maitintis sveikiau, bet ir beveik penktadaliu sumažėjusios šių produktų kainos. „Akivaizdu, kad lietuviai prioritetą teikia vietinėms daržovėms ir vaisiams, todėl sezono metu stengiamės, kad lietuviškos produkcijos būtų ne mažiau nei 60 procentų“, - sako E. Ortiz.
Dietologė J. Dobrovolskienė akcentuoja, kad per mažas grūdinių produktų vartojimas liudija, jog Lietuvoje paplito madingos, tačiau klaidingos dietos, kurios rekomenduoja visiškai atsisakyti patiekalų iš makaronų, kruopų ir duonos. „Lėtai įsisavinami angliavandeniai, kaip krakmolas, reguliuoja alkio jausmą ir gliukozės kiekį kraujyje, sumažindami tikimybę susirgti antrinio tipo cukriniu diabetu. Tuo tarpu maistinės skaidulos, kuriomis turtingos mažai šlifuotos kruopos bei daržovės, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, skatina virškinimo procesus, gerina žarnų peristaltiką, detoksikuoja organizmą – sujungia sunkiuosius metalus ir padeda juos pašalinti iš organizmo. Dėl to sumažėja rizika susirgti vėžiu, ateroskleroze – širdies kraujagyslių sistemos ligomis, vidurių užkietėjimu“, - teigia J.Dobrovolskienė.
Taip pat statistinio lietuvio pirkėjo įpročiai liudija, jog perlenkiama lazda su baltymais turtingais pieno ir mėsos produktais – vietoje rekomenduojamų 12-15 proc. suvartojama net 35 proc. Dietologė rekomenduoja suaugusiems vidutinio bei vyresnio amžiaus žmonėms raudoną mėsą (jautieną ir kiaulieną), valgyti kuo rečiau, į dienos racioną dažniau įtraukti paukštieną (2-3 k/sav.) ir žuvį (3-4 k./sav.), o kartą per savaitę valgyti tik vegetarišką maistą. IKI pastebi, jog šviežios žuvies pardavimai pastaraisiais metais nekinta, tačiau pirkėjai praėjusiais metais dažniau rinkosi pigesnę lietuvišką žuvį.
Dietologę J. Dobrovolskienę teigiamai nustebino, jog lietuviai nemažai perka margarino bei aliejaus. Pagal IKI prekybos centro surinktus duomenis, per praėjusius metus ypač išaugo alyvuogių, saulėgrąžų ir specialūs aliejai su įvairiais priedais. Vis dėlto, dietologė primena, kad gryno aliejaus rekomenduojama sunaudoti tik 2-3 valgomus šaukštus per dieną.
IKI statistika taip pat rodo, jog sunkmetis nedaug įtakojo saldumynų pardavimus, o šokoladą plytelėmis pirkėjai netgi dar labiau pamėgo – pernai jo parduota 25 proc. daugiau. Tiems, kurių racione saldumynai užima net 8 proc. ar daugiau raciono, gydytoja dietologė primena, jog šie produktai yra kaloringi, bet negali pasigirti naudingomis medžiagomis, todėl vartotini tik retkarčiais ir mažais kiekiais. Taip pat lietuviai, dažniau besimėgaujantys įvairiais saldikliais ar cukrumi paskanintais bei dažnai angliarūgšte prisotintais sulčių gėrimais, turėtų prisiminti, kad naudingiausios yra natūralios, nesaldintos ir iš šviežių daržovių ar vaisių išspaustos sultys.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...
-
Ironiška mada – jaunųjų mados kūrėjų ginklas2
Jaunosios kartos lietuvių mados dizaineriai – Karina Panina, Lukas Svirplys ir Raimedas Latvys – laikomi ironiškos mados kūrėjais. Nors mados ironijos sąvoka nevisiškai nauja, lietuviškoje mados dizaino scenoje ji tapo laba...
-
„Lietuvos balso“ mokytojų stilius: talentingiausi dizaineriai ir drabužiai su istorija8
Šį sekmadienio vakarą LNK eteryje tęsis „Lietuvos balso“ aklųjų perklausų etapas. Penkių mokytojų komandose vietų liko vos kelios, tačiau stiprių balsų, kurie galėtų jas užimti, – dar ne viena dešimtis. ...
-
Tiesa – toli gražu ne visa – apie „Shein“2
Paprasta, greita ir, atrodo, labai skanu. Tai visai ne apie naujausią greitojo maisto užkandinę ar kokią nors supermaisto tendenciją, išpopuliarėjusią per socialinius tinklus. Tačiau apie tai, kas irgi daugelį mūsų (ypač Z kartą) taip pat l...
-
Kaip tinkamai rūpintis antakiais šaltuoju sezonu?1
Kai lauke atvėsta, o šildymo sezonas verčia odą ir plaukus sausėti, būtina rūpintis ne tik oda, bet ir antakiais. Antakiai – veido dalis, kuri diskusijose apie grožį ar mados tendencijas dažnai lieka nuošalyje, tačiau gali i&scaro...
-
Brandžiai veido odai – išskirtinis dėmesys2
Veido odos senėjimo procesas yra neišvengiamas, dėl to daugeliui moterų kyla abejonių, ar vyresniame amžiuje dar verta naudoti veido odos priežiūros priemones. Vaistininkė Gabija Kruopytė patikina, kad rūpintis savo odos sveikata niekada ne v...
-
Iš išaugtų vaikiškų drabužių – prisiminimų šiltukai
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina kasdienybėje, ieškome būdų, kaip prailginti daiktų naudojimo laiką ar suteikti jiems naują gyvenimą. Dviejų sūnų mama Greta Stankevičiūtė rado būdą panaudoti išaugtus vaikų drabužėlius ir ...
-
Auskarų vėrimo meistrė G. Balevičė – apie grožį, kantrybę, profesionalumą ir truputėlį skausmo10
Nėra nieko gražiau ir labiau įkvepiančio už žmogų, degantį tuo, ką daro. Dėl šios priežasties labai norėjau pakalbinti auskarų vėrimo meistrę Gintarę Balevičę, kurios gyvenimas pilnas auskarų vėrimo ir kitų gana aštrių poj...