- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais.
Gruodį, lyginant su kitais metų mėnesiais, virškinimo gerinimo funkciją atliekančių vaistų ir maisto papildų lietuviai nupirko net 60 procentų daugiau.
„Gruodį matome aiškų šuolį aukštyn, vertinant virškinimą gerinančių preparatų pardavimus. Kai kuriuos preparatus, pavyzdžiui, Bittner balzamą, žmonės renkasi pirkti kaip dovaną artimiesiems – ypač vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau skaičiai rodo, kad šventinį mėnesį vis dėlto ryškiausiai išauga tradicinių, labiausiai žinomų virškinimo fermentų paklausa“, - sako vaistinės rinkodaros vadovė Ramunė Balnionytė.
Vaistininkė teigia, kad jei jau akivaizdžiai maisto padauginta, verčiau padėti savo organizmui susidoroti su per dideliu maisto kiekiu.
„Natūralūs virškinimo fermentai padeda greičiau ir lengviau pasisavinti maistą mūsų organizmui, bet persivalgius rekomenduoju nepulti į paniką, reikėtų gerti daugiau skysčių, ramiai pajudėti, pavyzdžiui, išeiti pasivaikščioti gryname ore“, - pataria vaistininkė Danutė Bubnienė.
Anot vaistininkės, apskaičiuoti, kiek maisto suvalgyti, kad nebūtų prarastas saikas, gana sunku, bet pakanka prisiminti, kad suagusiojo žmogaus tuščio skrandžio talpa yra apie 950 ml. Tuo tarpu per didžiąsias šventes šeimininkės priruošia daug įvairių patiekalų, turime dar ir tradiciją – paragauti 12 rūšių patiekalų, esančių ant Kūčių stalo.
„Svarbiausia, valgyti lėtai, pasimėgaujant ir maloniai bendraujant, verčiau skirtingus patiekalus tik ragauti, nei suvalgyti 12 porcijų“, - šypsosi vaistininkė.
Vaistininkės teigimu, neriebus, šviežus, tarpusavyje suderintas maistas virškinamas lengviau, bet per šventes kone visiems tenka prisiragauti įvairių maisto rūšių.
„Kokį maistą bevalgytumėte, nepamirškite, kad pagrindinis priešas sveiko žmogaus skrandžiui – akivaizdžiai per didelis maisto kiekis. Pakanka įsivaizduoti, kokio dydžio yra suaugusio žmoguas skrandis ir pabandyti į turimą talpą sudėti maistą, kurį ketinama suvalgyti“, - nepadauginti pataria D. Bubnienė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...
-
Ironiška mada – jaunųjų mados kūrėjų ginklas2
Jaunosios kartos lietuvių mados dizaineriai – Karina Panina, Lukas Svirplys ir Raimedas Latvys – laikomi ironiškos mados kūrėjais. Nors mados ironijos sąvoka nevisiškai nauja, lietuviškoje mados dizaino scenoje ji tapo laba...
-
„Lietuvos balso“ mokytojų stilius: talentingiausi dizaineriai ir drabužiai su istorija8
Šį sekmadienio vakarą LNK eteryje tęsis „Lietuvos balso“ aklųjų perklausų etapas. Penkių mokytojų komandose vietų liko vos kelios, tačiau stiprių balsų, kurie galėtų jas užimti, – dar ne viena dešimtis. ...
-
Tiesa – toli gražu ne visa – apie „Shein“2
Paprasta, greita ir, atrodo, labai skanu. Tai visai ne apie naujausią greitojo maisto užkandinę ar kokią nors supermaisto tendenciją, išpopuliarėjusią per socialinius tinklus. Tačiau apie tai, kas irgi daugelį mūsų (ypač Z kartą) taip pat l...
-
Kaip tinkamai rūpintis antakiais šaltuoju sezonu?1
Kai lauke atvėsta, o šildymo sezonas verčia odą ir plaukus sausėti, būtina rūpintis ne tik oda, bet ir antakiais. Antakiai – veido dalis, kuri diskusijose apie grožį ar mados tendencijas dažnai lieka nuošalyje, tačiau gali i&scaro...
-
Brandžiai veido odai – išskirtinis dėmesys2
Veido odos senėjimo procesas yra neišvengiamas, dėl to daugeliui moterų kyla abejonių, ar vyresniame amžiuje dar verta naudoti veido odos priežiūros priemones. Vaistininkė Gabija Kruopytė patikina, kad rūpintis savo odos sveikata niekada ne v...
-
Iš išaugtų vaikiškų drabužių – prisiminimų šiltukai
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina kasdienybėje, ieškome būdų, kaip prailginti daiktų naudojimo laiką ar suteikti jiems naują gyvenimą. Dviejų sūnų mama Greta Stankevičiūtė rado būdą panaudoti išaugtus vaikų drabužėlius ir ...
-
Auskarų vėrimo meistrė G. Balevičė – apie grožį, kantrybę, profesionalumą ir truputėlį skausmo10
Nėra nieko gražiau ir labiau įkvepiančio už žmogų, degantį tuo, ką daro. Dėl šios priežasties labai norėjau pakalbinti auskarų vėrimo meistrę Gintarę Balevičę, kurios gyvenimas pilnas auskarų vėrimo ir kitų gana aštrių poj...