- Parengė Birutė Masaitytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Duona lietuvių kultūroje nuo seniausių laikų buvo būtinas maisto produktas. Tačiau vis dažniau duonai priskiriamos neigiamos savybės: pilvo pūtimas, antsvoris, galvos skausmai, žarnyno veiklos sutrikimai. Ar duona išgyvena „įvaizdžio krizę“ ir neigiamai veikia mūsų sveikatą?
„Daily Mail“ pakalbino skirtingus ekspertus, kad jie išsakytų savo nuomonę apie duonos įtaką žmogaus sveikatai.
Smegenys reikalauja duonos
Pasirodo, duona priverčia žmogų pasijausti geriau. „Kai duona yra suskaidoma į gliukozę, paskatinamas serotino, „laimės hormono“, išsiskyrimas,“ – tvirtina britų dietologė Helen Bond. Jos teigimu, serotino kiekis natūraliai krinta apie 4 valandą po pietų, todėl nuotaikai pakelti tinka sukramsnoti riekelę duonos.
Moderni duona, kurią sunku virškinti
Ekspertai teigia, kad pokytis duonos kepime įvyko, kai buvo pradėta naudoti daug daugiau mielių, jog duonos gaminimo procesas sutrumpėtų. Kadangi mielėms nebepaliekama laiko atlikti „savo darbo“, tai gali nepatikti mūsų žarnynui. Teigiama, kad būtent naujos kartos duona sukelia virškinimo problemų.
Alergijos tipus tiriantis profesorius Jonathanas Brostoffas įsitikinęs, kad greitai kepama duona gali sukelti virškinimo problemų. Mokslininkas dirba su tyrimu, kurio metu aiškinasi, ar skirtingi duonos kepimo būdai turi įtakos virškinimo sistemoje randamoms bakterijoms.
Mums nereikia tiek daug jos valgyti
Kai kurie ekspertai tiki, kad mūsų skrandis negali susitvarkyti su per dideliu duonos kiekiu. Duonoje yra medžiagos, kurios sudarytos iš didelių molekulių, kurių skrandis negali pilnai išskaidyti.
Egzotinės kelionės reikalo nepataiso
Profesorius Whorwell teigia pastebėjęs, kad po egzotinių kelionių grįžę žmonės dažnai turi vis daugiau problemų su skrandžiu. „Tolimose užsienio šalyse „pasigauti“ mikrobai padaro jų pilvus jautresnius. Skrandžio veiklos sutrikimus dar labiau paaktyvinas didelis vartojamos duonos kiekis“, - teigia ekspertas.
Balta duona gali būti nuodinga?
Yra manoma, kad balta duona yra pavojinga, nes „per greitai išleidžia energiją ir padidina cukraus kiekį kraujyje“. Tai gali paskatinti cukrinį diabetą.
2006 metais atliktas tyrimas parodė, kad tie, kurie per dieną suvalgo baltos duonos penkias riekeles, du kartus labiau rizikuoja susirgti inkstų vėžiu nei tie, kurie per diena suvartoja pusantros riekelės baltos duonos.
Tuo metu mokslininkai tvirtino, kad juoda duona kaip tik gali padėti apsisaugoti nuo vėžio. Tačiau britų profesorius Whorwell sako, kad juoda duona tinka tik tiems, kuri „skrandis veikia puikiai“.
Storina ne duona, o tai kas ant jos
Dažnai manoma, kad duona – didžiausias dietos priešas. Tačiau naujausi ekspertu teiginiai rodo, kad juoda duona kaip tik gali padėti numesti svorio. Manoma, kad dėl ilgesnio juodos duonos virškinimo žmogui pavyksta energiją gauti palaipsniui ir lėčiau.
Išsikepkite duoną patys
Ekspertai tikina, kad geriausia pačiam išsirinkti, kokią duoną valgyti. Kiekvieno žmogaus virškinimo sistema yra individuali ir kas tinka vienam, gali netikti kitam.
Išsiaiškinus, kuri duonos rūšis labiausiai tinka, siūloma prisiminti duonos kepimo ritualą ir patiems pasigaminti kasdieninio maisto. Taip galima išvengti ne tik skrandžio problemų, bet ir abejotinų ingredientų, kurie gali būti naudojami masiškai kepant duoną kepyklose.
Nešaldykite duonos šaldytuve
Daugelis žmonių bando ilgiau išsaugoti duoną laikydami ją šaldytuve. Tačiau ekspertai teigia, kad tai pakeičia duonos struktūrą.
Šaldytuve laikoma duona sukietėja ir tampa dar sunkiau virškinama.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Įvaizdžio konsultantė: ne viskas, kas madinga, tinka jums3
Atšalus orams – amžina bėda: desperatiškai lendame į spintą, drabužiai virste virsta per duris, o apsirengti nėra ką. Pažįstamas jausmas? Ką daryti, klausiame kaunietės Giedrės Šimelienės. „Kviesti į pagalbą įva...
-
Kavos aparatų įvairovė
Kavos aparatų įvairovė šiuo metu yra stulbinanti. Nuo itin modernių ir futuristinių, leidžiančių bet kokio skonio ir stiprumo kavą pasigaminti vos vienu prisilietimu iki elegantiškų, romantišką praeitį primenančių kavos apara...
-
„Lietuvos balse“ – dvikovų etapas: netikėti įvaizdžiai3
Šį sekmadienį „Lietuvos balso“ projekte prasidės kovingasis dvikovų etapas. Projekto studijoje atsiras ir penktoji kultinė kėdė – ją užims iki šiol savo komandą atskirame kambaryje paslapčiomis rinkęs Free Finga. ...
-
Jaunoji dizainerių karta ir jos siūlomos patirtys
Pastaraisiais metais dešimtmečiais dizaino sąvoka labai išsiplėtė ir apima jau ne tik madą, plakatus ar mus supančius produktus. Jaunosios kartos dizaino kūrėjai dar studijų metais leidžiasi į įvairius temų, ne tik medžiagų ir form...
-
Mados dizainerė: tvarumas išliks, nes tiesiog neturėsime kito pasirinkimo6
Nors gyvena ir dirba sostinėje, mados dizainerė Justina Semčenkaitė gatvės madą stebi visur, kur tik nuvyksta. Kadangi dažnai lankosi Kaune ir Klaipėdoje, pastebėjo, kad šių miestų statistinis mados vartotojas labai skiriasi. ...
-
Makramė pynėja: kiekviename mazgelyje – geros emocijos3
Su Agniete Vaitulioniene sutariame kalbėtis, kol dukrelė miega pietų. Nuo jos, sako, viskas ir prasidėjo. „Gimus Amelijai, norėjosi širdžiai mielos veiklos. Viena pažįstama parodė makramė technika pintus kalėdinius žaisliukus. Užsiman...
-
Miegančiosios gražuolės sindromas: ką pagalvė žino apie tavo odą
Ar kada pagalvojote, kad ištikimiausia nakties draugė pagalvė – gali būti ne tik draugė, bet ir didžiausia odos priešė. O gal geriausia sąjungininkė? Kol ramiai miegame, mūsų oda išgyvena tikrą nuotykį, apie kurį dažnai...
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose1
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...