- grynas.lt info
- Teksto dydis:
- Spausdinti
JAV, Atlantoje, esanti „Cook Hall“ – tai viena iš modernių maitinimosi vietų, kur pagrindinis dėmesys skiriamas vietinės kilmės ingredientams bei nedidelėms porcijoms, kur iš lėkščių maistą galima dalintis su draugais, rašo portalas eatdrinkbetter.com. Tačiau siekis maitintis vietiniais produktais turėtų tapti kiekvieno, siekiančio gyventi ekologiškai, tikslu.
Valgymas vietinėse maitinimo įstaigose – tai dar viena sudedamoji kelionių dalis, kuri padeda geriau pažinti naują vietą. Ši patirtis reiškia naujus skonius, maloniai praleistą laiką bei naujus įspūdžius, kurių tikriausiai negautumėte pasaulinio masto tinklams priklausančiuose restoranuose – juose meniu ir netgi interjeras nelabai tesiskiria skirtinguose miestuose ar valstybėse.
Tačiau nebūtinai tai galioja tik keliautojams.
Gyvenant bet kurioje pasaulio vietoje svarbu pasirūpinti, kad vartotumėte kuo daugiau vietinio maisto. Kodėl? Visų pirma, tai ekologiška, nes maistui nereikia toli keliauti, kad pasiektų jūsų stalą. Mažiau kelionių – mažiau CO2 ir kitų teršalų. Taip pat jeigu renkatės vietinį ekologišką maistą – paremiate vietinius ekologiškus augintojus. Kuo daugiau jie uždirbs, tuo daugiau augintojų atsiras. Konkuruodami jie muš kainas ir patys turės iš ko gyventi. Jūs džiaugsitės ekologišku maistu, o gamta – ekologiškai ūkininkais.
Taigi, 5 patarimai, kurie padės jums vartoti daugiau vietinio maisto:
1. Paruoškite namų darbus
Tai – sunkiausia ir daugiausiai laiko atimanti dalis. Prieš keliaudami į naują vietą paieškokite informacijos apie ją ir joje esančias maitinimo įstaigas. Tą galima daryti pasitelkiant draugų ar pažįstamų rekomendacijas bei ieškant informacijos internete.
2. Susidarykite žemėlapį
Nesvarbu, kokia transporto priemone ir kur bekeliautumėte, visada yra verta susirasti konkrečių kavinių ir restoranų adresus ir susižymėti juos žemėlapyje ar savo GPS įrenginyje. Taip sutaupysite laiko ir energijos restorano paieškoms bei vėliau galėsite pasidalinti vertinga informacija su draugais. Taip pat, vėliau galėsite informacija pasinaudoti ir patys, jei sugalvosite užsukti į tą patį miestą ar restoraną dar kartą.
3. Susiraskite naujų draugų
Atradę mėgstamą vietinį restoraną pabandykite susirasti ten draugų. Pabendraukite su padavėjomis bei barmenais, galbūt taip pavyks susipažinti su pamėgta vieta, tos vietos maisto ir valgymo subtilybėmis, tradicijomis.
4. Užsukite į ūkininkų turgų
Vos ne kiekviename didesniame Lietuvos mieste galima rasti specializuotus ūkininkų turgus, kai kuriuose – net ne po vieną. Nepatingėkite pasidomėti kur jie yra ir juose pasižvalgyti – ten rasite daugiau vietinio maisto produktų negu parduotuvėje. Be to, galėsite pabendrauti su pačiais produkcijos gamintojais ir augintojais.
5. Auginkite patys
Turite savos žemės lopinėlį? O galbūt plačias palanges savo namuose ar erdvų balkoną? Pabandykite bent dalį produktų užsiauginti patys. Tai nekainuoja daug, tik šiek tiek laiko ir kantrybės, bet užtai visada yra malonu užkandžiauti savo jėgomis užaugintomis salotomis!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Estetikos grynuolis Milano loftuose – Giorgio Armani muziejus
Įstaiga duris atvėrė 2015 m. balandį, pažymint žinomiausio Italijos dizainerio profesinės veiklos 40-metį, madingame Tortona rajone Milano pietvakariuose, kuriame yra daugelio kitų prekių ženklų būstinės ir kasmet vyksta Milano dizaino savaitė. ...
-
Odė žaismingumui: trys ryškios makiažo idėjos žiemai4
Ryškios, blizgančios lūpos, žėrinčios akys ir daugelio jau pamėgta burgundiška spalva – makiažas šią žiemą kupinas žaismingų ir ryškių akcentų. Vizažo meistrė pristato tris idėjas, nuostabiai tiksiančias tiek...
-
Stilingi įvaizdžiai – iš antrųjų rankų aprangos1
Drabužių dizainerė L. Larionova ir vizažistas A. Juodiškis sukūrė tris skirtingus šventinius įvaizdžius, kuriuos neseniai atidarytame žiedinės mados centre „Looptex“ Vilniuje pristatė modelis Adriana. Įvairioms šven...
-
Švenčių proga – grožio procedūrų maratonas1
Šventiniu laikotarpiu grožio procedūrų skuba bene visos klaipėdietės – salonų meistrėms tenka dirbti ir viršvalandžius. Populiariausiomis procedūromis išlieka nagų lakavimas ir manikiūras, tačiau ne rečiau apsilanko ir m...
-
Prie šventinio stalo kasdieniams drabužiams – ne vieta5
Įsisukus į kalėdinius reikalus, lengva pamiršti bene svarbiausią žmogų per šventes: save. Reikalams ar nuovargiui gundant prie stalo sėsti apsirengus kasdieniškai, mados ekspertai pabrėžia – išskirtinis įvaizdis gali...
-
Spalvoto gyvenimo ambasadorės – apie spalvų terapiją ir misiją kelti nuotaiką
Niūrusis sezonas. Dangus – cepelinų spalvos, žmonės – prislopintų žemės spalvų drabužiais. Nuo lietuviško pilkumo atbukęs žvilgsnis gaudo kiekvieną gyvesnę spalvą ir ją spinduliuojančią asmenybę. Neatsitiktinai: juk Lietuvo...
-
Kazlų Rūdai sukurtas specialus kvapas9
Kazlų Rūda yra bene vienintelis miestas Lietuvoje, kuris turi specialiai jam sukurtą kvapą. Šio kvapo kūrime dalyvauti galėjo kiekvienas norintis – miesto Turizmo ir verslo informacijos centre (TVIC) buvo galimybė išbandyti įvairius...
-
Kas tinka mamai, tiks ir dukrai?
Augdami vaikai anksčiau ar vėliau pradeda domėtis veido prausikliais, kremais, kitomis veido priežiūros priemonėmis. Jei ir nesidomi, tėvams natūraliai kyla klausimas – ar vaikams ieškoti specialių priemonių, ar jiems tinka ir tai, ką n...
-
Floristė L. Grieštaragytė: visų puošmenų rasite gamtoje1
Vieni jau pasipuošė namus Kalėdoms, o kiti dar tik ieško dekoracijų ir, žinoma, idėjų. „Svarbiausia – susikurti sau artimą stilių, kuris jums keltų teigiamų emocijų, o namuose skleistų šventinę nuotaiką“, &n...
-
5 kalėdinių dovanų idėjos tiems, kurie viską turi1
Sugalvoti dovaną žmogui, kuris, atrodo, jau turi viską, o į klausimą „Ką norėtum gauti dovanų?“ atsako „Man nieko nereikia.“, gali tapti nemenkas iššūkis. Tikėtina, kad toks atsakymas visgi nesukels noro nieko ne...