Esminės veido priežiūros taisyklės: svarbu ir vyrams

  • Teksto dydis:

Šiltuoju metų sezonu veido odai reikia ypatingos priežiūros. Dažnos maudynės, saulės spinduliai ir sausas oras priverčia griebtis papildomų priemonių, siekiant išsaugoti odos elastingumą, drėgmę ir jaunatvišką išvaizdą. Prisiminti esmines veido odos priežiūros taisykles vasaros sezonu pravers tiek moterims, tiek vyrams.

Svarbi kasdienė rutina

Vaistininkė Virgilija Bečelytė sako, kad vieni svarbiausių odos priežiūros veiksmų vasarą yra jos paruošimas dienai ir nakčiai. Tiek ryte, tiek vakare reikėtų naudoti švelnų prausiklį, kuris padėtų pašalinti susikaupusį prakaitą, nešvarumus ir riebalų perteklių. Nors daugelis įpratę vasarą naudoti tik drėkinamuosius kremus, svarbu nepamiršti, kad prieš naktį odą reikėtų ne tik drėkinti, bet ir maitinti.

„Kai lauke karšta, net ir riebi veido oda gali išsausėti, todėl lengvos tekstūros kremai ir serumai puikiai tiks. Prieš tepant bet kokį produktą labai svarbu veidą tinkamai nuvalyti, ypač makiažą – oda turi kvėpuoti ir turėti pakankamai resursų atsinaujinti. Puikiai tiks priemonės su hialurono rūgštimi, gliceroliu, įvairiais antioksidantais. Norint sumažinti odos blizgesį, odą reikėtų ne tik reguliariai drėkinti, vengti sunkių makiažo priemonių, bet ir naudoti švelnius šveitiklius su bent minimaliu kiekiu AHA ar BHA rūgščių“, – primena V. Bečelytė.

Hialuronas padeda pritraukti ir išlaikyti drėgmę, vitaminu E papildytos priemonės leidžia išvengti išsausėjimų, mažina uždegimo procesus, o vitaminas C skatina kolageno gamybą ląstelėse, sustiprina apsaugą nuo žalingų saulės spindulių. Pravartu naudoti ir omega-3 riebalų rūgščių turinčias priemones, nes jos stiprina kolageno sluoksnį odoje ir sumažina UV spinduliuotės daromą žalą.

Po maudynių

Odai įtaką daro ir vanduo, kuriame maudomasi, todėl būtinai reikia atkreipti dėmesį į vandens telkinių kokybę ir pasirūpinti odos priežiūra po maudynių.

Jei daug laiko praleidžiate gryname ore arba jūsų oda jautriau reaguoja į įvairius dirgiklius, vertėtų rinktis  SPF50 kremus su mineraliniais filtrais.

Jūros vandenyje esančios druskos nusėda ant odos ir ją erzina, o ežero ar upės vanduo taip pat nevisiškai švarus – jame gali būti plika akimi nematomų parazitų.

„Visada rekomenduoju, grįžus iš maudynių, nusimaudyti po tekančiu švariu vandeniu, taip oda bus apsaugota nuo papildomų dirgiklių, ją bus lengviau padengti SPF ir džiaugtis tolygesniu įdegiu. Labai svarbu įsidėmėti ir tai, kad vandens lašeliai ant odos veikia tarsi didinamasis stiklas, tad ją stipriau veikia saulės spinduliai. Nors mėgstantiems mėgautis saule tai galėtų atrodyti džiugus variantas, iš tiesų būtina nepamiršti kenksmingo saulės poveikio ir keliamų grėsmių“, – sako V. Bečelytė.

SPF taisyklės

V. Bečelytė sako, kad saulės skleidžiama UV spinduliuotė daro stiprią įtaką odos ląstelėms, gali jas pažeisti, sutrikdyti kolageno ir elastino struktūrą. Dėl to mažėja odos elastingumas, apimtis ir jaunatviškumas.

Pasirodo, pernelyg ilgai leidžiant laiką saulėje, net ir jauniems žmonėms ant veido gali atsirasti raukšlių ir pigmentacijos žymių – apgamų, strazdanų, dėmių.

„Nepamirškime, kad su amžiumi odos apsauginės funkcijos apskritai mažėja, todėl būtina rūpintis tinkama apsauga nuo saulės ištisus metus. Priemonių pasirinkimas priklauso nuo patogumo. Pasirinkta priemone reikėtų ištepti visus saulės pasiekiamus odos plotus: veidą, ausis, lūpas, kaklą, dekoltė, rankas, vyrams reikėtų nepamiršti ir barzdos. Vyrai dažnai vengia apsauginių priemonių nuo saulės, nes kremai su SPF paprastai būna riebesni, tačiau galima paieškoti purškiamų produktų, kurių nereikės įmasažuoti į odą. Būtina prisiminti, kad visą dieną leidžiant saulėje reikia naudoti stipresnio poveikio kremą, pavyzdžiui, su SPF50, ir odą tepti ne kartą, o du ar net tris, nes kremo suteikiama apsauga dažniausiai veikia tik apie keturias valandas“, – sako vaistininkė.

Pasak V. Bečelytės, jei daug laiko praleidžiate gryname ore arba jūsų oda jautriau reaguoja į įvairius dirgiklius, vertėtų rinktis SPF50 kremus su mineraliniais filtrais, kurie atspindi tiek UVA, tiek UVB spinduliuotes ir mažiau dirgina odą.

Jeigu oda yra mišri ar normali, reikėtų rinktis antioksidantais papildytas SPF30 su cheminiais filtrais ir lengvos tekstūros priemones – tokiu atveju oda bus mažiau kemšama, tad bus galima išvengti įvairių bėrimų, raudonio.

Pagalba iš vidaus

Odai svarbu ne tik kremai, serumai ar SPF apsauga, bet ir sveika ir subalansuota mityba, pakankamas kiekis vandens (jei sportuojame – dar daugiau). Svarbu skirti užtektinai laiko miegui ir poilsiui, stengtis valdyti stresą.

„Naudinga, kad organizmas gautų užtektinai antioksidantų, tokių kaip vitaminai C, E, A, – jie apsaugo nuo kasdien odą veikiančios aplinkos, toksinų ir teršalų. Kolagenas taip pat reikalingas – jis atkuria prarastą baltymų kiekį organizme. Odos elastingumą ir drėgmės balansą palaikyti gali padėti ir omega-3 riebalų rūgštys, kurių galima gauti kartu su žuvų taukais arba augaliniais aliejais“, – priduria specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • „Fyodor Golan“ aukštosios mados paroda Rygoje
    „Fyodor Golan“ aukštosios mados paroda Rygoje

    Lūkesčiai – sunkiai prognozuojamas dalykas: kartais tikiesi patekti į Žydrąją pakrantę, o atsiduri Šventojoje. Tačiau būna ir atvirkščiai: tikiesi nedidelio saldainiuko, o esi apdovanojamas tortu, fejerverku ir paskatinamąja prem...

  • Iš emigracijos grįžusi Ramunė svajoja hobį paversti verslu
    Iš emigracijos grįžusi Ramunė svajoja hobį paversti verslu

    Ramunė Lekavičienė, mazgine technika pinanti ne tik namų dekoro pinikus, bet ir drabužius, netgi baldus, prisistato kaip žmogus, svajojantis suderinti hobį su darbu, nes grįžusi po emigracijos trokšte trokšta širdžiai mielos veik...

  • Grožis ir praktiškumas: mados įžvalgos
    Grožis ir praktiškumas: mados įžvalgos

    Tikriausiai daugelis (ypač moterų, bet ne tik) esame išgyvenę perdėto dėmesio drabužiams laikotarpį, kai atrodė, kad reikia jų daug ir visokių: madingų, senų iš blusturgių, atiduotų. Vylėmės, kad kažkokiai progai tikrai pritaikys...

    1
  • Grožiui nereikia storos piniginės: J. Lopez dalijasi patarimais kiekvienai kišenei
    Grožiui nereikia storos piniginės: J. Lopez dalijasi patarimais kiekvienai kišenei

    Jungtinių Amerikos Valstijų dainininkė, aktorė ir stiliaus ikona Jennifer Lopez visada mielai dalijasi savo sveikatingumo ir grožio paslaptimis, kurias garsi moteris sužino iš tarptautiniu mastu pripažintų specialistų. ...

    10
  • Bibliotekininkės kolekcijoje rankinukai suskirstyti pagal temas
    Bibliotekininkės kolekcijoje rankinukai suskirstyti pagal temas

    Jei susiruošėte pakeliauti po Rokiškio rajoną, būtinai užsukite į Tervydžius. Ten, greta Tervydžių dendrologinio parko, rasite žalsvą sodybą, kurioje vasaroja dar nefiksuoto Lietuvos rekordo savininkė Nemira Statulevičienė. Jos kole...

    6
  • Kas lietuvėms trukdo rinktis tvarią madą?
    Kas lietuvėms trukdo rinktis tvarią madą?

    Kauno technologijos universitete (KTU) atliktas kokybinis tyrimą, kurio metu apklaustos 24 įvairaus amžiaus moterys, kurių amžius svyruoja nuo 20 iki 59 metų. Tarp tyrimo išvadų – ir moterų noras spintoje turėti drabužių, kurie perleid...

    6
  • Rankų darbą lydi vibracija, kuri virpina žmonių sielas
    Rankų darbą lydi vibracija, kuri virpina žmonių sielas

    „Dėk skiautę prie skiautės ir kas nors išeis“, – sako visų galų meistrė Nida Dilė. Kurti ėmė iš reikalo – tai dukras reikėjo aprengti, tai baldus atnaujinti. Nėrė į skiautinių kūrybą, rinkdamasi siūti ne i...

    2
  • (Ne)naujų drabužių gyvenimas
    (Ne)naujų drabužių gyvenimas

    Nestinga progų pasipuošti, o juk dažnam nesinori vis kitoje šventėje atrodyti vienodai. Išskyrus – vienodai gerai. Vis dėlto kaskart įsigyjamas naujas drabužis ne tik plonina piniginę, bet ir padaro žalos gamtai. Tad kaip tva...

  • Skaidrios mados kūrėja: privalote žinoti, kokį drabužį perkate
    Skaidrios mados kūrėja: privalote žinoti, kokį drabužį perkate

    „Kaip gaila, – pastebi tvarios ir skaidrios mados kūrėja Inga Kravčenkė, – kad mes rūpinamės savo mintimis, galvojame, ką dedame į burną, bet nemąstome, kuo rengiame savo kūną.“ 25 metus Londone gyvenusi moteris prieš...

    10
  • Dizainerė D. Songailienė: yra skrybėlė, kuri tinka visiems
    Dizainerė D. Songailienė: yra skrybėlė, kuri tinka visiems

    „Išgyvename tikrą skrybėlių renesansą“, – šypsosi dizainerė Deimantė Songailienė. Ilgus metus kūrusi stilingas kepuraites, šiandien ji nuo šios veiklos jau nutolo, bet kūrybinį polėkį išrei&scaro...

    4
Daugiau straipsnių