Naujasis Lietuvos futbolo rinktinės treneris – vengras Czaba Laszlo

Paskalomis, svarstymais ir nesusikalbėjimais apipintas laukimas baigėsi. Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė pagaliau turi naują vedlį. Devintuoju rinktinės vyriausiuoju treneriu nepriklausomos šalies istorijoje paskirtas vengras Csaba Laszlo.

Privalumas – išsami programa

Jis taps antruoju užsieniečiu, kuris stos prie nacionalinės komandos vairo. Iki šiol vieninteliu specialistu, kuris yra treniravęs mūsų šalies futbolininkus buvo portugalas Jose Couceiro, kuris vadovavo komandai nuo 2008 metų rugpjūčio iki 2010-ųjų vasario.

„Naujuoju treneriu paskirtas Csaba Lazslo. Diskusijos buvo ilgos, bet sprendimas priimtas vienbalsiai“, - sakė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius. Pats strategas į Lietuvą turėtų atvykti vėliau.

Anot L.Varanavičiaus, vengro pateikta programa atrodė išsamiausia. Joje numatyta daug įvairaus darbo ne tik su nacionaline komanda, tačiau ir su jaunimu bei futbolo akademija. Csaba Laszlo programa bus tvirtinama atskirai, kai vengras patvirtins visą savo štabą..

„Tikslai nesikeis. Jie visada išlieka tokie patys – patekti į Europos ar pasaulio čempionatą. Vengras pageidavo, kad jo asistentai būtų lietuviai“, - sakė L.Varanavičius.

L.Varanavičius nenorėjo pasakyti, kokį atlyginimą gaus naujasis treneris, tačiau prasitarė, jog vengras – brangiausias treneris iš visų keturių kandidatų. „Kai treneris atvyks į Lietuvą ir jei norės pasakyti, galėsime paskelbti. Jis buvo brangiausias iš visų specialistų, tačiau šiai dienai mes šią sumą galime mokėti“, - kalbėjo L.Varanavičius.

Naujasis treneris su LFF pasirašys dviejų metų sutartį, o pasibaigus jai kontraktas gali būti pratęstas dar dviems metams.

„Skubėti neturime kur, nes pirmosios rungtynės tik birželio mėnesį, tačiau reikia susitikti ir viską apsvarstyti iki galo. Treneris į Lietuvą atvyks šiomis savaitėmis“, - sakė L.Varanavičius.

Treniravo Ugandos rinktinę

Trenerio karjerą Csaba Laszlo pradėjo kukliame Vokietijos „BW Kerpen“ klube. Vėliau šioje šalyje treniravo „Tus Grevenbroich“ ir Menchegladbacho „Borussia“ vienuolikes.

2004 metais jis buvo Vengrijos vyrų futbolo rinktinės trenerio Lotharo Matthauso asistentu, savo gimtinėje dirbo su „Ferencvarosi“ ir „Sopron“ klubais, vėliau treniravo Ugandos rinktinę bei Edinburgo „Hearts“ (Škotija), dirbo Šarlerua RSC (Belgija) klube.

Csaba Laszlo 2004-aisiais pripažintas Vengrijos metų treneriu, bei 2008-2009 metų sezono geriausiu Škotijos treneriu.

Tradiciškai – su kuriozais

Naujojo trenerio rinkimai taip pat neapsiėjo be kuriozų. Nors Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius ir generalinis direktorius Julius Kvedaras jau kurį laiką viešai deklaravo, kad bus renkamasi iš trijų – Valdo Ivanausko, Liudo Rumbučio ir vengro Csabos Laszlo – kandidatūrų, likus mažiau nei 24 valandoms iki trenerio paskelbimo tarp pretendentų atsidūrė ir ketvirtoji pavardė.

Paaiškėjo, kad paskutinę minutę dalyvauti trenerio rinkimuose apsisprendė 65 metų bulgaras Georgis Vasilevas. Vokiečių, rusų, anglų, serbų ir kroatų kalbas mokantis strategas paraišką atsiuntė vėliau, bet LFF vadovai sutiko apsvarstyti šio praeityje Bulgarijos nacionalinės komandos treneriui talkinusio specialisto kandidatūrą.

Vis dėlto bulgaro kandidatūrą vykdomojo komiteto narių nesudomino.

Kas rinko?

Lietuvos rinktinės trenerį skyrė LFF Vykdomasis komitetas, kurį sudaro11 narių, išrinktų per 2007-ųjų spalio 27 d. vykusią LFF konferenciją. LFF Vykdomojo komiteto nariai: Liutauras Varanavičius (LFF prezidentas), Romanas Levinskas (Kauno apskrities FF), Romualdas Jonaitis (Klaipėdos apskrities FF), Romas Kukis (Marijampolės apskrities FF), Gediminas Juozaitis (Panevėžio apskrities FF), Leonas Dunauskas (Telšių apskrities FF), Nerijus Dunauskas (Profesionalaus futbolo komitetas), Stasys Stankus (Techninis-metodinis komitetas), Sergejus Slyva (Teisėjų komitetas), Romualdas Lavrinavičius (Jaunių ir vaikų komitetas), Anatolijus Stecenko (Masinio futbolo komitetas).

Lietuvos rinktinės treneriai

Algimantas Liubinskas (1992 – 1994 m. ir 2003 m. kovas – 2008 m. liepa), Benjaminas Zelkevičius (1995-1997 m. ir 2000 m. lapkritis – 2003 m. vasaris) , Kęstutis Latoža (1998-1999 m. rugsėjis), Robertas Tautkus (1999m. spalis – 1999 m. lapkritis), Stasys Stankus (1999m. lapkritis – 2000 m. spalis), Julius Kvedaras (2000 m. spalis – lapkritis), Jose Couceiro (Portugalija, 2008 m. rugpjūtis – 2010 m. vasaris), Raimondas Žutautas (2010 m. vasaris – 2011 m. lapkritis), Csaba Laszlo (Vengrija, nuo 2012 m. sausio).


Šiame straipsnyje: futbolastrenerisLFF

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių