Japonijos eksporto bendrovės reaguoja į euro augimą jenos atžvilgiu

Europa

Europos prekybos sesija lapkričio 17 dieną atsidarė indeksų augimu. Po poros indeksų kritimo sesijų žaidėjai pradėjo supirkinėti atpigusius vertybinius popierius. Paskutinėmis dienomis žaidėjų dėmesio centre atsidūrė keliančios didžiausią nerimą dėl savo skolų problemų euro zonos šalys – Portugalija, Graikija ir Airija. Daugelis politikų ir ekspertų laukia kol Lisabona ir Dublinas kreipsis paramos teikimo. Šie nuogąstavimai turėjo neigiamos įtakos investuotojų nuotaikoms.

Paskelbti statistiniai duomenys iš JAV – vartojimo kainų indeksas – neturėjo ypatingos įtakos akcijų kotiruotėms. Teigiamų verslo naujienų dėka sesijos lyderiu tapo farmacijos sektorius. Farmacijos bendrovės GlaxoSmithKline akcijos pabrango 2,43% informacijos apie tai, kad JAV sveikatos apsaugos departamento ekspertų komisija įtvirtino bendrovės preparatą Benlysta dėka. Roche akcijos pabrango 1,3% po to, kai bendrovė pareiškė, kad sumažins darbo vietų skaičių 4800, ar 6% nuo viso personalo, per artimiausius dvejus metus viso pasaulio poskyriuose. Personalo mažinimas skaudžiausiai turi paliesti pardavimų, marketingo ir gamybos sektorius.

2010 metų spalio mėnesį, palyginus su praeito mėnesio peržiūrėtu rodikliu, nedarbo lygis Didžiojoje Britanijoje nepasikeitė ir siekė 4,5%. Apie tai paskelbė šalies nacionalinis statistikos biuras. Tai sutapo su analitikų prognozėmis.

Sesijos rezultatais Prancūzijos CAC 40 indeksas pakilo 0,79% ir sudarė 3792,35 punkto, Vokietijos DAX 0,55% – iki 6700,07 punkto, Didžiosios Britanijos FTSE 100 0,19% – iki 5692,56 punkto.

JAV

Lapkričio 17 dieną JAV sesijoje investuotojams buvo sunku apsispręsti dėl rinkos krypties, nes naujienų fonas nepagerėjo, o anksčiau atpigę popieriai pradėjo pritraukti spekuliantų dėmesį.

Silpni duomenys iš naujų būstų statybos rinkos yra susiję su būsto pertekliumi ir nuogąstavimais dėl tolesnės situacijos pablogėjimo. Neatrodo, kad paklausa didėtų sparčiais tempais, vargu ar galima laukti ir padidėjusių Kalėdinių pardavimų, taigi nekilnojamojo turto bendrovės nusprendė mažinti statybų apimtį. Investuotojai nėra patenkinti dabartine padėtimi: PulteGroup Inc. trečiadienį NYSE atpigo 2,18%, Lennar Corp. - 1,65%, DR Horton Inc. - 3,09%, Hovnanian Enterprises Inc. - 2,37%, KB Home - 1,74%, Beazer Homes USA Inc. - 1,69%.

Palaikymą rinkai suteikė Jungtinių Valstijų automobilių koncerno General Motors artėjantis viešasis akcijų siūlymas visuomenei (IPO).Ryte bendrovės spaudos atstovai pranešė apie IPO apimties padidėjimą nuo 365 mln. iki 478 mln. akcijų. GM artėjanti sėkmė turėjo įtakos vienos iš stambiausių automobilių gamintojų Ford Motor Co. kotiruočių augimui 1,03%.Be to, investuotojai palankiai priėmė Ford sprendimą jau šią savaitę mažinti dalį Japonijos Mazda bendrovėje nuo 11% iki apytiksliai 3%.

Lapkričio 17 d. duomenimis Dow Jones nukrito 15,62 punkto (-0,14%) – iki 11007,88 punkto, NASDAQ pakilo 6,17 punkto (+0,25%) – iki 2476,01 punkto, o S&P pakilo 0,25 punkto (+0,02%) – iki 1178,59 punkto.

Japonija

Japonijos prekybos sesija lapkričio 18 dieną pasibaigė Nikkei indekso augimu 2,06%. Žaidėjų aktyvumui įtakos turėjo euro sustiprėjimas jenos atžvilgiu. Tai yra palanku Japonijos eksporto bendrovėms. Be to, teigiamos įtakos prekybai turi ir ekspertų laukimai, kad Tokijo politika palankiai atsilieps Japonijos ekonomikai.

Kaip ir buvo prognozuojama, sesijos uždarymo metu buvo užfiksuotas Japonijos kreditinių organizacijų akcijų augimas. Stambiausio šalies banko Mitsubishi UFJ Financial Group kotiruotės pakilo 4,3%, jo konkurento – antrojo pagal rinkos kainą Japonijos banko Sumitomo Mitsui Financial Group - 3,39%. Taip pat pabrango brokerių Nomura Holdings Inc. (+4,73%) ir Daiwa Securities Group Inc. (+5,28%) akcijos.

Ši prekybos sesija buvo palanki Japonijos automobilių koncernams, orientuotiems į užsienio rinkas. Teigiamos įtakos bendrovių popieriams daro ne tik euro sustiprėjimas, bet ir prognozės, remiantis kuriomis Japonijos valiuta artimiausiu metu gali susilpnėti dolerio atžvilgiu iki 80 jenų už dolerį. Taigi bendrovės Mazda Motor kotiruotės pabrango 0,87%, jos konkurentų Honda Motor Co. ir Toyota Motor - 2,11% ir 1,42% atitinkamai.

Lapkričio 18 d. prekybos duomenimis Nikkei 225 pakilo 201,97 punkto (+2,06%) – iki 10013,63 punkto. Jenos atžvilgiu doleris išaugo 0,21 jenos, palyginus su ankstesnės prekybos kursu, ir sesijos pabaigoje sudarė 83,15 jenos už dolerį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių