Gavus „Gazprom“ kvietimą, derinamas susitikimas

Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ pasiūlymu šiuo metu yra derinamas bendrovės atstovų susitikimas su Lietuvos valdžios pareigūnais, trečiadienį patvirtino premjeras Andrius Kubilius.

„Be abejo, susitiksime. Netiesa, kad vengiame tokių susitikimų“, - Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Kubilius.

„Gazprom“ antrinės įmonės „ Gazprom-Export“ generalinio direktoriaus Aleksandro Medvedevo laišką gavę premjeras Andrius Kubilius ir prezidentė Dalia Grybauskaitė šį klausimą šią savaitę aptarė dvišaliame susitikime.

Pasak premjero, Lietuvos pusė norėtų aptarti kainų politiką, taip pat pageidaujama, kad „Gazprom“ aktyviau dalyvautų pokalbiuose dėl Europos Sąjungos direktyvų įgyvendinimo.

„Siūlome pradžioje apsitarti diplomatiniame, mūsų ekspertų lygyje temas, kurios būtų svarbios. Be abejo, būtų proga aptarti, ką ne vieną kartą esame išsakę - kad mūsų netenkina kainų politika, taip pat mes norėtume, kad “Gazprom„ kompanija kaip ir “E on„ konstruktyviai dalyvautų derinant dujų sektoriaus pertvarkos projektus“, - kalbėjo premjeras.

A.Kubilius teigė, jog praėjusią savaitę sulaukus kvietimo, dabar susitikimas derinamas: „Tikrai vertiname galimybę susitikti su tokio lygmens kompanijomis“.

„Mes ne kartą esame kvietę tartis “Lietuvos dujų„ savininkus“, - tikino premjeras.
Premjero patarėjas Virgis Valentinavičius trečiadienį Lietuvos radijui sakė, jog susitikimas kol kas nėra susijęs su Lietuvos ir Rusijos koncerno derybomis. Jo teigimu, dėl dujų kainų su

„Gazprom“ turėtų derėtis Energetikos minsiterija ir „Lietuvos dujos“.

„Aš galiu patvirtinti, kad toks laiškas yra gautas. Dabar derinamas susitikimo laikas šiuo klausimu, manau, kad vykdoma pakankamai atsakinga politika. Dabar reikia atskirti du dalykus - derybas dėl dujų kainų, kurios vyksta bendrovės lygiu. Ši linija eina per Energetikos ministeriją. Dabar yra šiek tiek nauja situacija - “Gazprom„ pareiškė norą susitikti, atsiuntė atitinkamą laišką, dabar vyksta derinimas, kai tik bus suderinta, bus kalbama“, - teigė V.Valentinavičius.
Prezidentūra BNS trečiadienį patvirtino taip pat gavusi „Gazprom“ laišką.

„Toks laiškas yra gautas Prezidentūroje. Pirmadienio susitikime prezidentė su premjeru kalbėjo apie susitikimo su “Gazprom„ reikalingumą“, - sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė.
Dienraštis „Verslo žinios“ trečiadienį rašo, kad Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ antrinės įmonės „ Gazprom-Export“ generalinis direktorius Aleksandras Medvedevas atsiuntė laišką Lietuvos ministrui pirmininkui A.Kubiliui - sausio 17 dieną rašytame laiške reiškiamas „ Gazprom“ noras surengti susitikimą, aptarti dabartinę padėtį bei dujų pramonės santykių perspektyvas.

„Gazprom“, kuri yra vienintelė dujų tiekėja Lietuvai ir valdo dalį akcijų bendrovėje „Lietuvos dujos“, prieštarauja Lietuvos vykdomai pertvarkai dujų sektoriuje, kuria siekiama atsikratyti Rusijos dujų milžino monopolijos.

Rusijos bendrovė ragina, kad Lietuva atsisakytų planų atskirti dujų vamzdynų valdymą ir tiekimą. Tačiau Lietuvos vyriausybė ir Europos Komisija teigia, kad Lietuva to padaryti negali, nes jai netaikoma vadinamojo Trečiojo paketo išimtis.

Siekdama užsitikrinti alternatyvų tiekimą, Lietuva taip pat ketina iki 2014 metų pabaigos pastatyti suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje. Kai kurie Lietuvos pareigūnai sako, kad „Gazprom“ siekia užkirsti tam kelią siūlydama ilgalaikius kontraktus.

Seimo opozicijai priklausantys socialdemokratai premjerą A.Kubilių ir energetikos ministrą Arvydą Sekmoką prašo pasiaiškinti dėl Lietuvos derybų su "Gazprom“. Parlamentarus domina derybų eiga - ar buvo sudaryta darbo grupė deryboms dėl dujų kainų ir vamzdynų atskyrimo, kokia jos sudėtis, veiklos terminai. Taip pat teiraujamasi, kokius konkrečius pasiūlymus teikė Lietuvos atstovai, ką siūlė „Gazprom“.

Lietuvos Vyriausybė Rusijos koncerną dėl galimo piktnaudžiavimo yra apskundusi Europos Komisijai.


Šiame straipsnyje: GazpromDujosdujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Gazpromas suprato, kad suskystintų dujų terminalas bus pastatytas, todėl skuba derėtis, kad galėtų veidą išlaikyti.

RM

RM portretas
Ateina galas Gazpromo naglumui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių