A.Sekmokas: pasirašyti susitarimai su „Hitachi“ nėra įpareigojantys

Energetikos ministras pabrėžia, kad pernai gruodį pasirašyti susitarimai dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto dar nėra teisiškai įpareigojantys.

Pasak Arvydo Sekmoko, teisiškai įpareigojančios sutartys su strateginiu investuotoju į VAE statybas korporacija „Hitachi“ bei su regioniniais partneriais turėtų būti pasirašytos iki šių metų vidurio. Jos bus pateiktos Seimui tvirtinti.

„Praėjusių metų pabaigoje pasirašytas Lietuvos Vyriausybės susitarimas dėl esminių VAE projekto koncesijos sutarties sąlygų nėra teisiškai įpareigojantis. Lietuva kol kas neprisiėmė jokių teisinių įsipareigojimų nei dėl jokių paskolų, nei dėl jokių išmokėjimų. Ir Lietuva niekam nieko nėra pervedusi“, - sakė ministras, ketvirtadienį Seime atsakinėdamas į opozicijos užduotus parlamentarų klausimus apie energetikos aktualijas.

„Vyriausybė pirmiausia dar turės pasirašyti sutartį dėl projekto įgyvendinimo, paskui ji bus tvirtinama Seime. Iki to jokie oficialūs įsipareigojimai negali būti prisiimti ir nebus prisiimti“, - pridūrė A.Sekmokas.

Sutartis planuojama pasirašyti ir Seimui pateikti tvirtinti iki šių metų vidurio.

Jis teigė, kad „jokios lėšos „Hitachi“ šią žiemą nebuvo sumokėtos ir tai nėra įsipareigota jokiuose susitarimuose“.

Grupė Seimo narių iš anksto atsiųstuose klausimuose teiravosi energetikos ministro, ar tiesa, kad „Hitachi“ už derybas su Lietuva dėl tolimesnio dalyvavimo VAE projekte buvo sumokėta 200 milijonų litų. A.Sekmokas tai griežtai paneigė.

Ministras taip pat neigė, kad VAE projekto įgyvendinimas paliks Lietuvą Rusijos energetinio rezervo zonoje. „Tai netiesa. Sinchroninio susijungimo su Vakarais – Lenkija ir Švedija - projektai yra įgyvendinami. VAE projekto įgyvendinimas jų tikrai nesustabdys, o pati naujoji jėgainė nepririš Lietuvos prie rusiškos rezervo sistemos“, - kalbėjo jis.

Lietuva planuoja iki 2020 metų pastatyti naują branduolinę jėgainę, kuri turėtų iškilti šalia uždarytosios Ignalinos atominės elektrinės. Strateginiu šio projekto partneriu parinkta korporacija „Hitachi“. Regioniniais partneriais įvardijamos Latvija ir Estija, taip pat Lenkija, tačiau pastaroji kol kas yra užšaldžiusi dalyvavimą VAE projekte.


Šiame straipsnyje: Hitachiatominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

sekmoke

sekmoke portretas
tai kiek kainuos kwh? ar tik suda malt moki?

Ech Ech

Ech Ech portretas
Sekmokai tu Sekmokai, dar vienas tavo fiasko, nebus jokios atominės, nieko tu nesugebi ir nieko gero Valstybei nepadarei, tik melas, pažadai ir maivymasis...per TV, susireikšminusiu veidu, ale, koks aš krūtas, oJūs visi durneliai, nieko nesuprantate. Kiek Valstybei padarei nuostolio? Gal kada nors, kas ir suskaičiuos......

Dejuojantiems

Dejuojantiems portretas
Šuniukai baikit loti, ne dėl jūsų stato tą AE, dėl Lietuvos.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių