Rusijos valdžia rengia riaušininkams rimbą ir meduolį

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pavadino pogromu daugiatūkstantinės minios, skandavusios prie Kremliaus sienų rasistinius šūkius ir mušusios ne slavų išvaizdos žmones, veiksmus, o valdančioji partija pažadėjo atsižvelgti į nacionalistus, pripažindama, kad jie susilaukia paramos tarp gyventojų.

Maždaug 7 tūkst. daugiausia jaunų žmonių, laikančių save futbolo aistruoliais ir nacionalistais, susirinko šeštadienį į sostinės centre esančią Maniežo aikštę ir per akciją skandavo "Rusija rusams" bei šūkavo įžeidimus išeiviams iš Kaukazo ir tamsiaodžiams.

"Neseni įvykiai Maskvoje - pogromai, žmonių užpuolimai - turi būti kvalifikuoti kaip nusikaltimai, o juos padarę asmenys turi būti nubausti", - pareiškė D.Medvedevas.

Akcijos metu minia, apsiginklavusi ledo gabalais ir čia pat sulaužytos naujametės eglutės nuolaužomis, pralaužė nedaug kelią jai užtvėrusių omonininkų pasipriešinimą ir iki kraujų sumušė grupę ne slavų išvaizdos paauglių.

Kai atvyko milicijos pastiprinimas riaušininkai suėjo į metropoliteną, kur sumušė kelis "kitašalius", ištempę juos iš atvažiavusio traukinio vagonų.

Valdžios duomenimis, šeštadienį buvo sužeista ne mažiau kaip 30 žmonių.

Dingstis manifestacijai buvo vieno aistruolių grupuočių narių žūtis peštynėse su atvykėliais: žuvusiojo šalininkai įsitikinę, kad teisėsaugos institucijos neteisėtai paleido į laisvę įtariamuosius.

Opozicija sako, kad smurto protrūkis yra susikaupusio liaudies nepasitenkinimo dėl teisėsaugos institucijų ir apskritai visos biurokratinės sistemos korupcijos, neišmanymo ir cinizmo.

D.Medvedevas pagyrė milicininkų veiksmus Maniežo aikštėje, nepaisydamas daugybės kaltinimų bejėgiškumu, kuriuos pažėrė Vidaus reikalų ministerijai visuomenė. Pirmadienį prezidentas paragino miliciją drąsiau užkirsti kelią smurtui ir rasinės bei religinės neapykantos kurstymui.

Pirmadienio vakarą Maniežo ir Raudonąją aikštes bei įėjimus į metropoliteną užtvėrė sustiprinti milicijos ir specialiosios paskirties būrio patruliai, o požeminis prekybos centras anksčiau baigė darbą, gavus pranešimų, kad nacionalistai nori vėl surengti viešąją akciją.

"VALSTYBĖS PRIEŠAI"

Ministras pirmininkas ir buvęs prezidentas Vladimiras Putinas, kurio imigracinę politiką taip pat kritikavo mitinguojantys nacionalistai, šeštadienio riaušių nekomentavo. Tačiau įvykį aptarė jo globojama partija "Vieningoji Rusija", turinti daugumą visų lygių parlamentuose.

Valstybės Dūmos deputatas Andrejus Isajevas, įeinantis į "Vieningosios Rusijos" vyriausiąją tarybą, sakė, kad nacionalistai tapo galinga politine jėga, kuria gali pasinaudoti šalies priešai. Prie jų jis priskyrė dešiniosios liberalų opozicijos šalininkus.

"Tie veiksmai, kurių buvo imtasi Maniežo aikštėje Maskvoje, gali būti signalas asmenims, nusiteikusiems išardyti ir sužlugdyti Rusiją - kad jiems galbūt verta mažiau šlietis prie tų nemcovų ir novodvorskajų ir daugiau remti štai tokio pobūdžio veikėjus, kurie suranda kelią į tam tikros dalies visuomenės širdis", - sakė pirmadienį A.Isajevas partijos vadovybės posėdyje.

Jis pasiūlė perimti iniciatyvą ir užmegzti ryšius su organizuotomis aistruolių grupėmis, dalyvaujančiomis akcijose gatvėse.

"Šis darbas būtinai turi būti dirbamas su neformaliais aistruolių susivienijimais ir su nacionalinėmis diasporomis", - sakė A.Isajevas.

Pasak jo, partija įpareigos regionų politinėms taryboms ir vietos organizacijoms susitikti su aistruoliais ir diasporų atstovais.

Rusijos futbolo sąjunga po įvykių Maniežo aikštėje pareiškė, kad joje dalyvavusius aistruolius išprovokavo kraštutinieji radikalai, o Maskvos komandos "Spartak" aistruolius ji paragino laikytis įstatymų ir tvarkos.

Tuo tarpu "Vieningosios Rusijos" nario minėto Boriso Nemcovo bendražygis opoziciniame judėjime "Solidarumas" Ilja Jašinas sako, kad yra pasitaikę aistruolių grupių narių susirėmimų su Kremliui priešiškais "nesutinkančiaisiais" atvejų ir kad valdžiai galbūt naudinga panaudoti šią energiją savo tikslams.

"Kai aistruoliams duodama licencija panaudoti jėgą prieš valdžios oponentus, jie ima jaustis, kad viskas leidžiama ir jie yra nebaudžiami", - sakė politikas.


Šiame straipsnyje: MaskvariaušėsMedvedevas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių