Japonija: piene, špinatuose aptikta radiacijos

Japonija vietovėse, esančiose netoli pažeistos atominės elektrinės, piene ir špinatuose aptiko nenormalius radiacijos lygius.

Tačiau vyriausybės atstovas spaudai Yukio Edano šeštadienį ramino, kad žmonių sveikatai tai pavojaus nekelia, praneša naujienų agentūra AFP.

„Aptikta radiacija, viršijanti Japonijos įstatymuose nustatytą lygį“, – sakė jis.

Užterštas pienas rastas Fukušimos prefektūroje, ten pat, kur stovi ir per žemės drebėjimą pažeista atominė elektrinė, tuo metu užteršti špinatai aptikti kaimyninėje Ibarakio prefektūroje, žurnalistams teigė Y. Edano.

Pienas aptiktas daugiau kaip už 30 kilometrų nuo Fukušimos elektrinės Nr. 1, už vyriausybės nustatytos pavojaus zonos ribų.

Anot atstovo, sveikatos ministerija abiejų prefektūrų pareigūnams nurodė patikrinti, iš kur produktai atkeliavo, kaip jie buvo platinami ir, priklausomai nuo tyrimų rezultatų, pašalinti juos iš prekybos.

„Vyriausybė darys ką tik įmanoma, kad būtų išvengta pavojaus sveikatai ir ši problema būtų išspręsta“, – kalbėjo Y. Edano.

Jis ragino žmones išlikti ramius, pažymėdamas, kad net jei pirkėjas metus gertų užterštą pieną, gautų tokį patį radiacijos kiekį, kaip kartą tiriantis kompiuteriniu tomografu.

Ketvirtadienį Japonija vietos institucijoms nurodė pradėti tikrinti visų maisto produktų užterštumą radiacija.

Kovo 11 dienos žemės drebėjimas ir cunamis išjungė atominės elektrinės reaktorių vėsinimo sistemas, o tai jėgainėje sukėlė eilę sprogimų ir gaisrų. Nuo to laiko į aplinką pateko radioaktyvių medžiagų. Darbininkai vis dar bando atkurti elektros tiekimą elektrinėje ir paleisti vėsinimo sistemas.

Keletas Azijos valstybių pranešė dėl radiacijos tikrinsiančios iš Japonijos importuojamą maistą, tokių pačių saugumo priemonių nutarė imtis ir Europos Sąjunga.


Šiame straipsnyje: JaponijaradiacijaČernobylis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SENUKS

SENUKS portretas
Kieno sekanti eilė? Ir kas bus? Manyčiau kad eilė atėjo Baltijos dugnui su tuo nelemtu dujotiekiu...

cha

cha portretas
pas mus po černobylio mažiau buvo??? AMBaliniai pasirūpino, kad jokia informacija nesklistų.

ruta

ruta portretas
taip.ir dabar nieko nezinotume, jeigu ka...butu taip: "gyventojai galite buti ramus.gero vakaro"
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių