Už cigarečių kontrabandą ir kyšininkavimą nuteisti policijos ir muitinės pareigūnai

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas du buvusius pareigūnus pripažino kaltais dėl cigarečių kontrabandos, neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, papirkimo bei kyšininkavimo.

Cigarečių kontrabandą iš Baltarusijos į Lietuvą organizavusiam buvusiam Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnui M. B. teismas skyrė 55 tūkst. eurų baudą, buvusiam Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio posto inspektoriui A. A. skirta 27,5 tūkst. eurų bauda.

Teismas nuteisė ir du vilkikus su kontrabandiniu kroviniu vairavusius Baltarusijos piliečius, jie turės atitinkamai susimokėti 45 tūkst. ir 10 tūkst. eurų baudas.

Bylos duomenimis, 2021 metais cigarečių iš Baltarusijos į Lietuvą kontrabandą organizavo tuometis Vilniaus AVPK pareigūnas M. B, kuris susitarė su Vilniaus teritorinės muitinės inspektoriumi A. A., kad šis už pažadėtus kyšius atliks fiktyvų kontrabanda įvežamų prekių patikrinimą ir per pasienio kontrolės punktą praleis nurodytas transporto priemones.

Tų pačių metų balandį vyrai susitarė, kad A. A. atliks fiktyvų Baltarusijos piliečio vairuojamo vilkiko „Volvo“ su puspriekabe muitinį patikrinimą.

Teismas nuteisė ir du vilkikus su kontrabandiniu kroviniu vairavusius Baltarusijos piliečius, jie turės atitinkamai susimokėti 45 tūkst. ir 10 tūkst. eurų baudas.

 

Vykdydamas policijos pareigūno nurodymus, nepateikdamas muitinės kontrolei vilkiko, vairuotojas iš Baltarusijos į Lietuvą įvežė 125 tūkst. pakelių cigarečių, kurių vertė viršijo 385 tūkst. eurų. Kontrabanda įvežtos cigaretės buvo paslėptos tarp medinių baldų.

Už šį pervežimą policininkas muitinės pareigūnui perdavė 12,5 tūkst. eurų kyšį.

Tų pačių metų gegužę į Medininkų kelio postą atvažiavo kito Baltarusijos piliečio vairuojamas vilkikas „Mercedes-Benz“ su puspriekabe. Krovinio patikrinimas buvo paskirtas kitam muitinės pareigūnui, todėl A. A. nepavyko fiktyviai atlikti muitinės kontrolės.

Patikrinus mašiną rentgeno kontrolės sistema, paaiškėjo, kad už kelių palečių stiklainių buvo sukrautos cigarečių dėžės – iš viso rasta 750 tūkst. pakelių įvairių baltarusiškų rūkalų, kurių vertė – apie 2,6 mln. eurų.

Už šio krovinio praleidimą policijos pareigūnas muitininkui buvo pažadėjęs 50 eurų ir vieną cigarečių dėžę, tačiau sulaikius kontrabanda gabentas cigaretes ir vilkiką, M. B. nepavyko duoti žadėto kyšio.

Teismo sprendimu, iš nuteistųjų bus išieškota 65 tūkst. eurų: nusikalstamos veikos padarymo priemonių – vilkikų su puspriekabėmis – vertę atitinkanti pinigų suma. Iš buvusio muitinės pareigūno A. A. konfiskuoti ir kratos metu rasti beveik 12 tūkst. eurų – paimto kyšio suma.

Nuteistieji pareigūnai ir antrąjį cigarečių pervežimą vykdęs Baltarusijos pilietis taip pat turės atlyginti Muitinės departamento patirtas išlaidas saugant bei naikinant sulaikytas cigaretes ir sulaikyto vilkiko „Mercedes-Benz“ saugojimo bei transportavimo išlaidas, kurios viršija 6, 6 tūkst. eurų.

Šis Vilniaus apygardos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių