Gaisro Vilniuje liudininkė: nežinojau, ar uždusiu dūmais, ar kas nors sprogs

„Tuo metu, kai viskas vyko, nežinojau, ar uždusiu dūmais, ar kas nors sprogs. Mintyse susikūriau daug scenarijų. Bėgau per juodus dūmų kamuolius. Šviesą mačiau tik nuo ugniagesio atšvaito. O kelią link išėjimo iš laiptinės radau vadovaudamasi atmintimi“, – sakė pirmadienį Vilniaus daugiabutyje kilusio gaisro liudininke tapusi Rita.

Tuo metu, kai sostinės Minties gatvėje esančio namo devintajame aukšte, kilo gaisras ir atvira liepsna degė butas, vilnietė pasakojo dirbusi iš namų per nuotolį.

„Pasidariau pertraukėlę, kad išgerčiau kavos, bet nė nespėjusi jos atsinešti, pamačiau, jog nuo stogo didžiuliu kiekiu bėga vanduo. Pagalvojau – arba kažkuris kaimynas nusprendė nuplauti stogą, arba kažkas daro remontą. Tačiau, kai pamačiau ne tik bėgantį vandenį, bet ir gaisrinės kopėčias, negalėjau patikėti savomis akimis. Tai ką, mes degam? Pagalvojau, kad išbėgsiu, bet kai atidariau buto duris, pamačiau pilną laiptinę juodų dūmų kamuolių“, – mintimis į įvykio dieną sugrįžo moteris.

Ritos nuotr.

Išvydusi tokį vaizdą, Rita sakė supratusi, kad bėgti būtų pavojinga. Ji išėjo į balkoną ir netrukus išgirdo beldimą į duris. Už jų stovėjęs ugniagesys vilnietei liepė evakuotis iš buto. Moteris namuose tuo metu buvo tik su katinu, tačiau išsigandęs gyvūnas pasislėpė ir ji negalėjo jo išsinešti kartu. 

„Nebuvo laiko laukti. Ugniagesys liepė ant veido užsidėti šlapią skudurėlį ir bėgti laiptais žemyn. Kai nusileidau į apačią, pamačiau pareigūną ir jam pasakiau, kad mano gerklė – pilna dūmų, iškart nuvedė į greitosios medicinos pagalbos automobilį. Medikai uždėjo deguonies kaukę, pusę valandos ja kvėpavau, buvo pakilęs ir kraujospūdis“, – atviravo moteris.

Ritos nuotr.

Pasak Ritos, dūmuose skendėjo visi viršutiniai aukštai. Tarp jų – ir septintasis, kuriame ji gyvena. Iš daugiabučio buvo evakuota apie 20 žmonių, vienas iš jų – sužeistas, sutvarstyta koja. „Kai sėdėjau medikų automobilyje, atvedė moterį, ištiktą streso bei panikos, klykiančią ir prisiuosčiusią dūmų. Tada mes apsikeitėme vietomis – mane išleido, nes jaučiausi geriau“, – kalbėjo pašnekovė.

Sugrįžti į butą ji sakė galėjusi tik apie 17 val., kai buvo baigti gaisro, kilusio maždaug apie 10 val., gesinimo darbai. „Namuose viskas sulieta, permirkę. Lova, patalynė – šlapia. Grindys – pripėduotos, nes vaikščiojo ugniagesiai. Kai kur telkšo vanduo. Rūbai ir daiktai – prasmirdę smalkėmis. Vaizdas – nekoks, mes iki šiol ne namie. Pasiėmėme kelis daiktus ir išvažiavome“, – sakė Rita, šiuo metu su mažamečiu sūnumi ir katinu besiglaudžianti kitoje pastogėje.

Ritos nuotr.

Paklausta, ar pažįsta tuos gyventojus, kurių butas tapo gaisro židiniu, moteris užsiminė, kad šią kaimynę pamatė tik nelaimės dieną. „Kai sugrįžau prie namo, nes iš buto reikėjo pasiimti katiną ir užrakinti duris, kadangi išbėgusi palikau jas nerakintas, moteris šlavė didžiulius kiekius šiukšlių, išmestus į apačią iš degusio buto. Kapstydamasi šiukšlių krūvose, ji rinko daiktus. Susidariau įspūdį, kad bute, kuriame kilo gaisras, gyvenanti moteris ir sūnus yra šiukšlių kaupikai“, – svarstė Rita.

Ritos nuotr.

Priėjusi prie šiukšlėse besikapsčiusios kaimynės, vilnietė sakė paklaususi, nuo ko šios bute kilo gaisras. „Ji pasakojo, kad kažką šildė katinui. Katinas apvertė, o kadangi bute yra labai daug daiktų, užsidegė...“ – tarstelėjo pašnekovė.

Ji pridūrė mačiusi, kad prie daugiabučio stovėjo du sunkvežimiai, o traktorius kaušu sėmė iš kiemo šiukšles ir į juos metė. Šiukšlių kalnai, kuriuos Rita užfiksavo, esą tėra tik dalis to, kas dar liko degusiame bute.

„Kaimynai – pakraupę. Nors daugiabutis – labai senas, pirmininkė visada rūpinosi, kad viskas čia būtų maksimaliai gerai. Ji net apsiverkė. Labiausiai džiaugiamės, kad likome gyvi ir sveiki. Medikai reagavo tikrai greitai“, – sakė Rita.

Ritos nuotr.

Kada visam laikui galės sugrįžti į namus, pašnekovė sakė dar nežinanti. Tačiau po kelių dienų važiuos pasiimti rūbų ir kitų būtinųjų daiktų. „Nors pro ašaras, bet jau galiu šypsotis. Dirbu pardavimų specialiste, buvau užsidėjusi ausines. Galėjau ir neišgirsti, ir nepamatyti, kad kažkur kilo gaisras. Gerai, kad pažiūrėjau pro langą. O tuo metu, kai viskas vyko, nežinojau, ar uždusiu dūmais, ar kas nors sprogs. Mintyse susikūriau daug scenarijų, bet gyvenimas parodė ir pagalbos ženklus – galėjau išbėgti“, – jautriai kalbėjo vilnietė.

Gaisras Žirmūnų mikrorajone kilo gegužės 27-osios rytą. Į įvykį buvo išsiųstos ugniagesių ir medikų brigados, policijos ekipažai. Iš degusio buto veržėsi dūmai, todėl teko evakuoti devynaukščio gyventojus. Laimė, gaisras į kitus butus neišplito.

Užgesinus liepsnas, gaisravietėje buvo rastas ir paimtas bute gyvenančio vyro, gimusio 1972 metais, neteisėtai laikomas dujinis pistoletas „Agent Reck“. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių