Byla nutraukta: Rūdiškėse per avariją policininką pražudęs paauglys nebus teisiamas

Vilniaus apygardos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl pernai lapkritį nepilnamečio sukeltos avarijos, per kurią Rūdiškėse žuvo policininkas.

Kaip pranešė prokuratūra, pagal Baudžiamojo kodekso nuostatas, baudžiamoji atsakomybė už šią nusikalstamą veiką gali būti taikoma asmeniui, kuriam nusikaltimo padarymo metu yra suėję 16 metų, o automobilį „BMW X5“ vairavęs asmuo tuo metu buvo 15 metų

Prokuroro nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą gali būti skundžiamas aukštesniajam prokurorui.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2023 m. lapkričio 10 d. rytą Rūdiškėse įvyko avarija, nepilnametis asmuo, gimęs 2008 m., vairuodamas automobilį „BMW X5“ ir dideliu greičiu važiuodamas šalutiniu keliu, nesustojo prieš STOP ženklą, nepraleido pagrindiniu keliu važiuojančio automobilio „VW Caravelle“ ir su juo susidūrė.

Per avariją žuvo „VW Caravelle“ atostogų metu vairavęs policijos pareigūnas, gimęs 1970 metais.

Šio automobilio keleivis, gimęs 1974 metais, buvo sužalotas.

Sužalojimus patyrė ir automobilio „BMW X5“ vairuotojas bei dar trys kartu važiavę nepilnamečiai keleiviai: vienas iš jų gimęs 2008 m., kiti – 2009 m.

„Reidas TV“ nuotr.

Įvertinęs tyrimo metu gautus duomenis, atliktų ekspertizių išvadas, liudytojų parodymus, prokuroras konstatavo, kad avarija kilo dėl automobilio „BMW X5“ vairuotojo veiksmų ir jo padarytų Kelių eismo taisyklių reikalavimų pažeidimų: gyvenvietėje jis važiavo apie 110 km/val. greičiu, prieš sankryžą su pagrindiniu keliu, prie kurios įrengtas STOP ženklas, jis nestabdė, nepraleido pagrindiniu keliu važiuojančio automobilio ir su juo susidūrė.

2008 m. gimęs nepilnametis neturėjo teisės vairuoti transporto priemonės, tėvams priklausantį automobilį jis paėmė be jų žinios.

Ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas dėl nužudymo (pagal Baudžiamojo kodekso 129 str. 1 d.).

Įvertinęs visus byloje surinktus duomenis, prokuroras konstatavo, jog „BMW X5“ vairuotojas veiką padarė ne netiesiogine tyčia, o dėl neatsargumo (nusikalstamo pasitikėjimo).

Pasak prokuratūros, būdamas jauno amžiaus ir nepakankamai socialiai brandus, visiškai nemokėdamas vairuoti transporto priemonės, nepilnametis pervertino savo vairavimo sugebėjimus, elgdamasis lengvabūdiškai nesitikėjo, kad savo rizikingu elgesiu gali sukelti tokias itin skaudžias pasekmes. Automobilį jis vairavo blaivus, jo organizme alkoholio ar narkotinių medžiagų pėdsakų nebuvo rasta.

Prokuratūra nusprendė, kad nepilnamečio vairuotojo padaryta veika turi būti kvalifikuojama kaip kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas, tačiau jis nebus teisiamas, nes jam dar nėra 16 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dabar malaletka

Dabar malaletka  portretas
Gal žmonės į gatves išeis apsurdas užmuš žmogu jam nieko begresia.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Čia ne teisinė valstybė, o kažkokia butaforija. Baisu.

Joo liudna

Joo liudna portretas
Uztat zinodami musų tokius istatymus kad bus nebaudziami nepilnameciai ir bujoja pilna ta zodzio prasme...bet kad prazude zmogų ir nieko?o ne tevų atsakomybė kad nepilnametis paemė mašiną? Zuvusio policininko artimieji turetų apskūsti tokį sprendimą!!!!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių