Baidarių-kanojų čempioną D. Bareiką ir jo brolį prokuratūra prašo įkalinti 14 metų

Savo tėvo itin žiauriu nužudymu kaltinamus brolius Donatą ir Domą Bareikas prokuratūra prašo įkalinti 14 metų.

Šios bausmės prokuroras Tomas Čepelionis antradienį paprašė per posėdį Vilniaus apygardos teisme.

„Pasiruošė nusikaltimui, pasaloje laukė tėvo, tai rodo jų šaltakraujiškumą ir racionalumą“, – kalbėjo prokuroras.

Nužudytasis 49 metų Tomas Bareika buvo vienas iš Trakuose veikiančios kavinės „Karališkas sodas“ savininkų. Dalis šių patalpų priklausė T. Bareikai, o likusią dalį iš giminaitės neseniai kaip dovaną buvo gavęs vienas dabar teisiamų brolių Donatas Bareika. Apie tai sužinojęs tėvas išsakė grasinimus ir turtą jo sūnui dovanojusiai giminaitei, ir sūnums.

ELTA primena, kad broliai kaltinami pernai kovo 2-osios vakarą Trakuose, kieme prie namo Karaimų gatvėje, sudavę ne mažiau šešis smūgius kastuvu ir kirviu tėvui, konfliktas kilo dėl asmeninių santykių  konfliktuojant dėl turto ir tėvo elgesio su sūnumis.

Paskui sūnūs tėvo kūną įkėlė į mikroautobusą, nuvežė prie Užutrakio dvaro, apipylė benzinu ir padegė.

Teisėsauga brolius veiksmus kvalifikavo kaip itin žiaurių savo šeimos nario nužudymą ir turto sunaikinimą.

Donatas Bareika kaltę pripažino iš dalies, jis teisme sake, kad neketino žudyti tėvo, o norėjo tik jį sumušti. Įvairių baidarių-kanojų čempionatų nugalėtojas Domas Bareika kaltu prisipažino.

Prokuroro teigimu, brolių kaltė dėl pareikšto kaltinimo pasitvirtino pilnai.

„Gulinčiam suduoti smūgiai, įkėlė į mikroautobusą ir vežė į aikštelę sudeginti, kaltė pilnai įrodyta jų pačių įrodymais ir surinktais kitais duomenimis“, – sakė prokuroras T. Čepelionis.

Pasak prokuroro, Donatas Bareika yra įgijęs vidurinį išsilavinimą, vertėsi individualia veikla, jo brolis Domas yra įgijęs pagrindinį išsilavinimą, aktyviai sportuoja.

Šioje byloje nukentėjusiomis yra pripažintos T. Bareikos gyvenimo draugė ir jųdviejų mažametė dukra.

„Aš palaikau prokuroro ir savo advokato kalbas. Tiems žmonėms aš neturiu ką pasakyti, labai sunku kalbėti“, – sakė nukentėjusioji, T. Bareikos gyvenimo draugė. Ji iš abiejų brolių prašo priteisti 76 tūkst. eurų, o savo dukrai dėl tėvo netekties prašo priteisti 80 tūkst. eurų.

Tuo metu brolių advokatai sako, kad vaikinai turi būti teisiami kaip nepilnamečiai ir jų veiksmus reikia kvalifikuoti kaip neatsargų gyvybės atėmimą.

„Jie veikė iš baimės ir sumušimo“, – sakė Donato Bareikos advokatas Linas Žalnieriūnas. Jis sako, kad jaunuoliai nėra tokie pavojingi, kad reiktų jiems skirti tokias ilgas laisvės atėmimo bausmes. Pasak advokato, jo klientas jau dabar būdamas suimtas, kalėjime neturi jokių nuobaudų, palaiko ryšius su savo mama. Abu broliai nuo pat bylos tyrimo pradžios yra suimti ir nuosprendžio laukia už grotų.

Domo Bareikos advokatė Oksana Leontjeva teismo prašė atsižvelgti į išskirtines bylos aplinkybes.

„Tomas Bareika buvo agresyvus smurtautojas, vaikai augo smurtą propaguojančioje šeimoje.(...) Prašau įvertinti šios išskirtinės bylos aplinkybes, nusikalstama veika padaryta dėl sistemingo psichinio smurto“, – sakė advokatė. Ji sakė, kad broliai nebuvo smurtautojai, jie nuo mažens buvo engiami tėvo, patyrė sistemingą psichologinį ir fizinį smurtą.

Abu vaikinai nusikaltimą įtariami įvykdę, būdami jauno amžiaus. Domui Bareikai šiuo metu yra 19 metų, o Donatui Bareikai – 21-eri.

Nusikaltimas buvo įvykdytas pernai kovą, įvairių baidarių-kanojų čempionatų nugalėtojas D. Bareika neseniai buvo sulaukęs pilnametystės, jam buvo 18 metų ir 13 dienų.

Tai pakankamai jaunas amžius. Europos Sąjungoje neretai tiriami nusikalstamas veikas padarę asmenys, jei jų amžius nesiekia 21 metų, tiriama, koks iš tikrųjų buvo jų brandumas.

Pagal Lietuvos įstatymus, įtarimai dėl nužudymo gali būti reiškiami ne jaunesniems nei 14 metų asmenims, o nepilnamečiams skiriama laisvės atėmimo bausmė negali būti ilgesnė nei 10 metų.

Pagal pareikštus įtarimus broliams gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Teisme liudytojai pasakojo, kad broliai nuo mažens gyveno su prieš juos ir kitus asmenis smurtavusiu tėvu. Advokatai sako, kad berniukai augo įtampoje, aplinka buvo žalinga, teisme broliai pasakojo, kad anksčiau tėvas vežėsi juos sumušti žmogų, mokė, kaip apsirengti vykstant į muštynes.

Jie veikė iš baimės ir sumušimo

Liudytojai taip pat pasakojo, kad 11-kos ir 13-kos metų berniukus kartą tėvas nuvežė į kaimą, davė sunkias kuprines ir liepė 18 kilometrų pėsčiomis grįžti namo.

Teisme taip pat paaiškėjo, kad tarp nužudytojo T. Bareikos ir jo sūnų ir anksčiau buvo kilę konfliktų, kviesta policija, o Trakuose sūnums gyvenant su tėvu, gyvenamojoje vietoje buvo atjungta elektra – esą taip tėvas galėjo siekti, kad sūnūs išsikraustytų. Jis anksčiau jau buvo iš namų išvaręs kitą dukrą.

Teismo salėje – kaltinamųjų ašaros

Sūnus teisme nužudytojo tėvo nevadino, duodami parodymus minėjo tik jo vardą ir pavardę.

Teismui suteikus paskutinįjį žodį, broliai Bareikos prašė teismo pasigailėjimo ir atsiprašė visų, kam sukėlė skausmą.

„Tomas paprasčiausiai nemokėjo mylėti. Vaikštau pas psichologus ir psichiatrus, mes pasielgėm vaikiškai ir kvailai, neištaisysi. Noriu prašyti pasigailėjimo, gyvendamas su Tomu, daug iškentėjau. Noriu tęsti sportą, mokėti mokesčius. Noriu kuo greičiau grįžti į laisvę“, – teismui sakė Domas Bareika.

„Tikėjomės, kad jis pasikeis, bet jam gera buvo matyti mus kenčiančius“, – sakė Domas Bareika. Jis pasakojo, kad tėvo smurtą kentė ir jo mama, nuo smurtaujančio sūnaus yra nukentėjusi ir jo močiutė, tėvo mama.

„Koks normalus tėvas galėtų sakyti, kad aš neturėjau gimti, kad aš esu niekas?“, – sakė kaltinamasis.

Prieš teismą stojęs Donatas Bareika visą laiką verkė.

„Gailiuosi, ką padariau, aš atsiprašau visų, kuriuos palietė šis įvykis“, ­– teismo salėje kūkčiojo jaunuolis.

„Labai gailiuosi, kas atsitiko, aš padarysiu viską, kad manim patikėtumėt. Tapsiu naudingas visuomenei dėl savo mamos“, – sakė jis.

Teismas nuosprendis skelbs spalio 17 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ko \\\\\.../////

Ko  \\\\\...///// portretas
jų nepakorė?

Tėvas, matyt, buvo šlamštas,

Tėvas, matyt, buvo šlamštas, portretas
bet tėvžudystė baisus nusikaltimas.Tegul sėdi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių