Specialiosios tarnybos telkia pajėgas

Vasario 3-iosios mitingui ruošiamos didesnės policijos pajėgos, gaisrininkai ir medikai. Policijos vadovybė pripažįsta, kad rengiamasi blogiausiam – riaušėms. Net ir tuomet, jei savivaldybė neišduotų leidimo rengti mitingą prie Seimo.

Ruošiamasi ir blogiausiam

Vilniaus miesto savivaldybė delsia išduoti leidimą mitinguoti ketinančiai Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijai (LSVPA).

Vakar Vilniaus miesto savivaldybėje posėdžiavusi Ekstremalių situacijų valdymo komisija vis dar nepriėmė galutinio sprendimo dėl veiksmų plano per būsimą mitingą prie Seimo.

Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Kęstutis Lančinskas patikino, kad komisijos nariai vertina visas galimas grėsmes, diskutuota ir apie blogiausią variantą – riaušes.

Paklaustas, ar pareigūnai turi operatyvinės informacijos apie galimą riaušių organizavimą, K.Lančinskas lakoniškai mestelėjo nekomentuosiąs.

"Negaliu atskleisti jokios operatyvinės informacijos, susijusios su būsimu mitingu, taip pat ir apie pasiruošimą malšinti galimas riaušes. Žinoma tiek, kad mitinge vasario 3-ąją budės didesnės policijos pajėgos nei sausio 16-ąją. Taip pat bus greitosios medicinos pagalbos bei priešgaisrinės apsaugos pareigūnų", – informacijos šykštėjo VPK viršininkas.

Siūlo neiti mitinguoti

Prognozuojama, kad vasario 3-ąją Seimo automobilių aikštelėje ir aplink ją turėtų susiburti ne mažiau nei 20 tūkst. mitinguotojų. Žinoma tik tiek, kad minioje budės ne tik LSVPA paskirti tvarkos prižiūrėtojai, bet ir policijos pareigūnai. Tiesa, iš protestuotojų būrio išrinkti budėtojai mažai tegelbėjo per sausio 16-osios neramumus.

K.Lančinskas atsisakė informuoti gyventojus, kaip jiems derėtų elgtis minioje, kad ne taip nukentėtų. Šykštėjo patarimų ir žurnalistams, kurie ketina stebėti būsimą mitingą. Mat praėjusį kartą nuo specialiųjų pajėgų panaudotų priemonių nukentėjo ir kai kurie įvykius sekę žiniasklaidos atstovai.

"Vienintelė rekomendacija: nedalyvauti mitinge asmenims, kuriems šitas protestas nėra svarbus", – patarė K.Lančinskas.

Ribos prekybą alkoholiu

Posėdyje dalyvavęs Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas atskleidė, kad per mitingą bus imtasi daugiau apsaugos priemonių. Pavyzdžiui, bus rekomenduojama Seimo teritorijoje esančioms parduotuvėms ir degalinėms riboti prekybą vykstant mitingui arba visai nedirbti. Vasario 3-ąją visose aplink esančiose prekyvietėse bus draudžiama prekiauti alkoholiu ir pirotechnikos priemonėmis.

"Turime informacijos, kad per praėjusį mitingą jauni dalyviai vartojo alkoholinius gėrimus ir paskui apsvaigę vėl grįždavo kelti neramumų prie Seimo rūmų", – tikino G.Paluckas.

Pasiruošimo mitingui darbai bus vykdomi net tuomet, jeigu Vilniaus miesto savivaldybė neišduos leidimo. Esą neatmetama galimybė, kad tuomet LSVPA atstovai gali surengti nesankcionuotą mitingą.

Skaičiuojama, kad pasirengti protestui Vilniaus savivaldybei kainuos apie keliasdešimt tūkstančių litų. Anksčiau G.Paluckas įvardijo 50 tūkst. litų sumą. Už šias lėšas žadama pastatyti tvoreles, atskirsiančias mitinguotojus nuo Seimo teritorijos, padengti greitosios medicinos pagalbos, priešgaisrinės saugos ir kitas išlaidas.

Galutinį sprendimą dėl leidimo mitinguoti prie Seimo savivaldybė ketina priimti ateinantį penktadienį. Šiandien, sausio 29-ąją, su galimais neramumais susijusi informacija ir pasirengimas mitingui bus svarstomi Seimo valdyboje.


Moksleiviai kviečiami SMS žinutėmis

Šiomis dienomis kai kurių šalies mokyklų vyresniųjų klasių mokiniai į savo mobiliuosius telefonus gavo trumpąsias žinutes, kviečiančias vasario 3 d. 12 val. atvykti prie Seimo rūmų. Mitinge dalyvauti raginami visi, kurie nepatenkinti tuo, ką daro valdžia, nebūti abejingiems, atvykti patiems ir dar pakviesti draugus.

"Tai savotiška kurstymo forma prieš teisėtai demokratiškai išrinktą valdžią", – sakė pirmoji Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė. Apie platinamas trumpąsias žinutes politikė informavo švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių. Šis susisiekė su specialiosiomis tarnybomis, kurios patvirtino taip pat turinčios žinių apie tokius pranešimus.

"Jėga ir agresija nieko bendra neturi su pilietiškumu. Prašau Jūsų nepasiduoti manipuliacijoms ir kvietimams naudoti jėgą. Kai kas nori Jūsų jaunatvišką kūrybinę dvasią paversti naikinimo priemone. Kviečiu Jus pasisakyti už aktyvų pilietiškumą – ieškoti bendrų sprendimų kalbantis su valdžia, mokytojais, draugais, vienam su kitu", – teigiama išplatintame ministro kreipimesi į moksleivius ir jų tėvus.

BNS inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių