Nuspręsta: S. Kovalevskajos gimnazija keis pavadinimą, svarstoma pervadinti ir S. Nėries gimnaziją

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį pritarė Sofijos Kovalevskajos gimnazijos pavadinimo keitimui, taip pat ėmėsi spręsti klausimo dėl Salomėjos Nėries gimnazijos pervadinimo.

S. Kovalevskajos gimnazija bendruomenės pageidavimu taps Vilniaus Sostinės gimnazija.

Tuo metu spręsdama dėl S. Nėries gimnazijos, taryba po pateikimo pritarė tik pavadinimo keitimo iniciatyvai, o ne konkrečiam pavadinimui.

Praėjusią savaitę siūlymams dėl naujų mokyklų pavadinimų pačių įstaigų iniciatyva pritarė savivaldybės Istorinės atminties komisija.

Sprendimas dėl S. Kovalevskajos gimnazijos taryboje yra galutinis, o klausimą dėl S. Nėries gimnazijos dar svarstys tarybos komitetai, dėl tikslaus pavadinimo ketinama apsispręsti vėliau.

Salomėjos Nėries gimnazijos bendruomenės buvo siūlomas Šv. Kotrynos pavadinimas sąraše buvo antras, mokykla prioritetą teikė Vilniaus medijų gimnazijos pavadinimui, tačiau komisijai toks siūlymas pasirodė trumpalaikis.

Kaip BNS sakė Istorinės atminties komisijos pirmininkė Kamilė Šėraitė-Gogelienė, prieš tarybos posėdį savivaldybė gavo raštą iš S. Nėries gimnazijos, kad mokytojai nepritaria Šv. Kotrynos pavadinimui, tad sostinės politikai sprendimo dėl konkretaus pavadinimo nepriėmė.

Mes juos taip pat girdime ir tikrai neskubėsime, jei mokykla pati nesutinka su tuo pavadinimu, kurį teikė iš pradžių.

„Kaip pirmą kartą girdėjome, kai mokykla kreipėsi dėl pervadinimo, tai šiandien mes juos taip pat girdime ir tikrai neskubėsime, jei mokykla pati nesutinka su tuo pavadinimu, kurį teikė iš pradžių“, – kalbėjo K. Šeraitė-Gogelienė.

Anot jos, savivaldybė prašys mokyklos, kad ji dėl to, kaip norėtų persivadinti, apsispręstų maždaug per mėnesį – iki kito tarybos posėdžio.

Visgi posėdžio metu sostinės meras Valdas Benkunskas sakė, kad diskusijoms dėl pavadinimo bus suteikta daugiau laiko ir sprendimas bus priimtas, kai jis bus pristatytas „ar kitą, ar dar kitą posėdį“.

„Norėtųsi (klausimą – BNS) uždaryti kuo greičiau, bet skubėjimo nebus“, – tvirtino meras.

Tarybos nariai kėlė klausimą, kodėl S. Kovalevskajos gimnaziją nuspręsta pavadinti Sostinės vardu.

„Koks neišmanėlis sugalvojo pervadinti mokyklą“, – klausė tarybos narys Jaroslavas Kaminskis.

Vilniaus savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Alina Kowalewska pabrėžė, kad pavadinimą siūlė pati mokyklos bendruomenė.

„Buvo toks mokyklos apsisprendimas, svarstyti keli variantai, bet pasirinktas vienas“, – teigė A. Kowalewska.

Sofijos Kovalevskajos gimnazija pavadinimą nori keisti dėl galimo painiojimo su kitomis ugdymo įstaigomis. Be to, anksčiau mokykla laikėsi matematinės krypties, dabar ji keičiasi, todėl argumentuojama, kad ir matematikės S. Kovalevskajos pavadinimas nebėra tinkamas.

Tuo metu diskusijos dėl Salomėjos Nėries gimnazijos pavadinimo tęsiasi jau kurį laiką.

Kai kurios alumnų organizacijos, tarp jų Vytauto Didžiojo gimnazijos ir Lietuvos edukologijos universiteto alumnų draugija, po istorinės komisijos sprendimo kreipėsi į Vilniaus savivaldybę su prašymu Salomėjos Nėries gimnazijai suteikti ne Šv. Kotrynos, tačiau Kunigaikštienės Birutės vardą.

Klausimą dėl poetės vardo suteikimo viešiesiems objektams trečiadienį svarstė ir vadinamoji desovietizacijos komisija, ji nusprendė, kad S. Nėries vardo gatvės Lietuvoje propaguoja totalitarinį režimą, todėl turi būti pervadintos.

S. Nėris drauge su kitais rašytojais kūrė sovietų valdžią šlovinančią poeziją ir prozą, 1940 metais kaip Liaudies Seimo delegatė vyko į Maskvą su prašymu priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Ne

>Ne portretas
dar trumpiau butu "Ožio tvartykla"

Pilietis

Pilietis portretas
Kodėl kažkokios ruzkės vardu pavadinta mokykla? Kada mokyklose pamokas pradėsit vesti lietuvių kalba? Kiek dar tęsis šita netvarka su ruzkių-lenkų okupantų primestomis segragacinėmis mokyklomis-rezevatais?

Ne

Ne portretas
Vilniaus Centro gimnazija, jeigu tokios nera, patogu vaikam milijonus kartu rasyt pavadinima ant sasiuvinio virselio ar kompe.trumpas zodis svarbu,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių