Nekilnojamojo turto mokesčiui išimčių nesuteikta

Šiandien Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas dėl nekilnojamojo turto mokesčio tarifo 2014 metams. Ateinančių metų mokestiniu laikotarpiu visiems mieste esantiems statiniams bus taikomi didesni mokesčiai nei šiemet.

Savivaldybė nutarė, kad 0,7 proc. mokesčių tarifas bus taikomas kultūros, poilsio, maitinimo ir viešbučių paskirties patalpoms ir statiniams. Į šią pastatų kategoriją nepatenka naktiniai klubai ir barai. Taip pat nepritarta siūlymui patį mažiausią tarifą taikyti objektams, kurie naudojami viešiesiems poreikiams kultūros ir švietimo srityje.

Didžiausią nekilnojamojo turto tarifą kitais metais, - 2,5 proc. - turės susimokėti nenaudojamų arba naudojamų ne pagal paskirtį objektų savininkai. Šis tarifas bus atseikėtas ir iš nekilnojamojo turto savininkų, kurių turimų objektų baigtumas nesiekia 100 proc.

Visiems kitiems nekilnojamojo turto objektams 2014 m. bus taikomas 1 proc. mokesčio tarifas.

Atitinkamai praeitais metais miesto savivaldybė taikė 0,5 proc., 1 proc. ir 0,8 proc. tarifo mokesčius.

Sporto ir mokslo objektams nenuskilo

Tarybos posėdžio metu pasigirdo ir siūlymų mažiausią nekilnojamojo turto mokestį (0,7 proc.) pritaikyti sporto paskirties pastatams. Taip pat Miesto plėtros komiteto iniciatyva buvo siūlyta kultūros ir švietimo objektams taikyti ankstesnįjį – 0,5 proc. tarifo mokestį, tačiau ši idėja nesulaukė bendro tarybos palaikymo.

Šitokiam siūlymui garsiai pasipriešino ne vienas tarybos narys. „Sporto ir kultūros pastatu tada galėtume vadinti ir „Siemens“ areną“, - posėdžio metu ironizavo „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narys Gediminas Rudžionis.

Taryba pabijojo priimti skubotą sprendimą dėl lengvatų minėtiems objektams, mat sunku griežtai nustatyti, kuris pastatas yra komercinis sporto objektas, o kuris – nekomercinis.

Surinks daugiau mokesčių

2012 metams Finansų ministerija buvo suplanavusi miestui surinkti 110,6 mln. litų NT mokesčio, tačiau dėl įstatymo pakeitimų planas įvykdytas tik apie 67 proc., t.y. realiai surinkta tik 74,4 mln. litų. Vilniaus biudžetas dėl to negavo 36,2 mln. Lt. pajamų.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, Vilniaus savivaldybės negauta nekilnojamojo turto mokesčio suma susidarė dėl turto mokesčių įstatymų pakeitimų ir patikslintų mokesčių deklaracijų. Tokius įstatymų pakeitimus inicijavo Finansų ministerija 2010 metais. Dėl šių sprendimų lizingo ir kitos finansų įmonės faktiškai buvo atleistos nuo NT mokesčio mokėjimo.

Taip pat 2011 m. sausio 1 d. atliktas masinis nekilnojamojo turto vertinimas, po kurio mokestinė vertė sumažėjo vidutiniškai 20 proc.

Prognozuojama, kad Vilniaus miesto savivaldybė 2013 metais surinks 92,8 mln. litų NT mokesčio. Jeigu 2014 m. ženklių NT mokesčio deklaracijų tikslinimo už praėjusius 5 metus neįvyks bei įvertinus siūlomą tarifų padidėjimą 0,2 proc. ir, padidinus mokesčio tarifą neprižiūrimiems pastatams nuo 1 proc. iki 2,5 proc., prognozuojamas 2014 m. plano surinkimas 98 mln. Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai jau taip

Tai jau taip portretas
Ruoškimės, žmogeliai. Nepatempsim to mokesčio, nori nenori teks kas ką dar turi parduot. Perpirkliams, kurie to mokesčio nemoka, arba užsieniečiams, kuriems nebrangu atrodo. O patys eisim bomžaut.

zebras

zebras portretas
gaunu vazineti uzsidirbti i uzsieni,kad tik isgyventi,musu tokiu pilna,tai ziuriu valdzia nori visu atsikratyti visiskai,kaskart sumasto uz ka jiem dar moketi

Žemaituks

Žemaituks portretas
Su mielu noru moku mokesčius Lietuvai. Nepatenkinti tegul emigruoja.
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių