Kasos aparatai turguje stovi dėl grožio

Ant prekystalių – kasos aparatai, o išduotų čekių – vos vienas kitas. Jų neprašote? Greičiausiai ir negausite. Naudotis kasos aparatais turgininkai, regis, išmoko nesunkiai, tačiau prie jų prisiliesti vengia. Ypač savaitgaliais, nes kuo daugiau pirkėjų – tuo daugiau ir netvarkos.

„Kaip pageidausite?“

Dienraščio žurnalistai, savaitgalį apsilankę didžiausiame sostinės Kalvarijų turguje, įsitikino, kad dengtose prekyvietėse, kur prekiaujama žalios ir rūkytos mėsos, žuvies, pieno produktais, kasos aparatai – ant kiekvieno prekystalio, tačiau jais naudotis pardavėjai neskuba. Nebent čekio paprašytumėte. Susidarė įspūdis, kad sąžiningų prekiautojų – vos vienas kitas. „Ar duosite čekį? “Mušam mušam", – taip dažniausiai baigdavosi pokalbis su nesąžiningais pardavėjais.

Rūkytos mėsos paviljone „Vilniaus dienos“ žurnalistas pirko iš penkių skirtingų prekybininkų. Kasos aparatu pasinaudojo vos du iš jų. „Kas savo prekes perka sąžiningai ir viską rodo sąskaitose, tas ir muša į aparatą“, – aiškino prisistatyti nenorėjusi prekiautoja.

Prie pienu, sūriu ir varške paviljone prekiaujančios moters – eilė žmonių. Šalia pardavėjos – ir kasos aparatas. Tačiau nė vienas iš pirkėjų čekio nepageidauja.

Štai Marija, kuri Kalvarijų turguje rūkytos mėsos gaminiais prekiauja jau septynerius metus, pirkimo čekį išduoda. „Aparatu dirbti išmokau nesunkiai. Ir mešką juk galima išmokyti šokti per virvutę. Tikrai nesunku. Tik sąlygos, kaip matote: šlapia, šalta. Dirbu turėdama verslo liudijimą, įmonės samdo buhalterius“, – pasakojo prekiautoja.

Moteris atviravo, kad mokesčių inspektoriai ją tikrino beveik pusę metų, kone kiekvieną savaitę – jokių priekaištų neturėjo. Tiesa, ji pridūrė: „Yra tik viena bėda: kol dirbi su kasos aparatu, jei yra eilė, kitas, žiūrėk, jau nebenori laukti ir pabėga. Prarandi klientą. Vakarais tenka pildyti kasos žurnalą.“

Rūkytais mėsos gaminiais Kalvarijų turgaus paviljone prekiaujanti prisistatyti nepanorusi pensininkė norėtų, kad tokia pati tvarka būtų ir prekiaujantiems lauke: „Jie nuo mūsų niekuo nesiskiria. Jei mes privalome dirbti su kasos aparatais – jie taip pat. Vieni pirkėjai kvituko prašo, kiti – ne. Nors, tiesa, privalu juk duoti.“

Prekybininkų ir pirkėjų mažėja

Rūkytos mėsos paviljone apsipirkęs vilnietis Romas patikino, kad visus čekius gavo: „Man juos tikrai duoda. Matyt, man ant kaktos užrašyta, kad aš buvęs mokesčių inspekcijos darbuotojas. Be to, mane dar daug kas pažįsta, neseniai išėjau į pensiją.“

Kitas sutiktas pirkėjas dėstė: „Kol nebuvo kasos aparatų, turguje pirkdamas mėsytę šiek tiek nusiderėdavau. Dabar nė cento nenusiderėsi, o pardavėjos dauguma samdytos, kainos surašytos. Turgininkų nebeliko, o čekį vieni duoda, kiti ne.“

Savaitgaliais turguje žmonių minios, tačiau, kaip pastebi patys prekybininkai, kur kas daugiau ragaujančių ir besižvalgančių. Ką nors perkančių žmonių esą ne tiek ir daug.

„Pažvelkite – kiek tuščių vietų, – mėsos paviljone ranka mojo viena prekiautoja. – Dalis žmonių, atsiradus prievolei naudoti aparatus, pasitraukė. Dar dalis pasitraukė ir gavę kasos aparatą. Kas čia dirba daugiausia – ogi pensininkai ir invalidai. Kas čia eis į šaltį? Žiemą čia, pas mus, paviljone, 25 laipsniai šalčio, vasarą – karšta, 20 laipsnių šilumos. Visą sveikatą čia praradome. O reikalavimai – tokie pat, kaip ir parduotuvei.“

Kasdien nuo septynių ryto į turgų atvykstanti ir iš jo apie penktą valandą popiet išvykstanti prekybininkė tvirtino per mėnesį už savo vietą paviljone sumokanti 250 litų.

Jai dėl darbo sąlygų pritarė ir prekybininkė Marija: „Stovime čia kaip daržinėje. Mano vieta per mėnesį kainuoja apie 1200 litų: šaldytuvas, vanduo, šiukšlių išvežimas, vandens šildytuvas, elektra. Nelabai jau apsimoka prekiauti: lieka, sakykim, duonai ir arbatai. O prekybininkų mažėja.“

Kai kurie prekybininkai tvirtino, kad atėjusiems pensininkams nuleidžia centus, kartais prekių duoda į skolą iš savo kišenės. Bemaž visi prekybininkai svaido ietis finansų ministrės ir premjero pusėn, tačiau priremti prisipažįsta: mokesčių jie sumoka išties nedaug.


Šešėlis – ant kiekvieno kampo

„Gal ponui cigarečių“, – vis siūlo po turgų zujančios romų tautybės moterys. Penki litai – tiek tenka pakloti už pakelį kontrabandinių „Premier“ cigarečių. „O jeigu noriu daugiau?“ – klausiu. Pasiūloma paėjėti kiek toliau už turgaus, šalia Kalvarijų g. 66 namo, už tvoros. Anksčiau netoli čia buvo įsikūręs policijos komisariatas, dabar jis išsikėlė, tad čia pat prie gatvės prekiaujantys cigaretėmis – dar drąsesni. Man paaiškina: taip daug pigiau nei pirkti turguje iš romių – čia 4–4,5 lito: „Štai pas lenkę, kuri gyvena su čigonu, – po 4 litus, čia – po 4,5 lito.“ Vienas sutiktų vyrų, kaip paaiškėja, buvęs policininkas. Jis man paaiškina, kad čia, stovėjimo aikštelėje, matau „šeimininką“, tačiau jis cigarečių neparduos, nes į nematytus žmonės išsyk žiūrima atsargiai.

Kalvarijų turgaus direktorius sako prašęs ir policijos pagalbos, ir šiaip vaikęs romus, zujančius prekyvietėje, bet niekas nesikeičia. Beje, dvi dienas turguje lankęsi „Vilniaus dienos“ žurnalistai nė vieno policininko taip ir nepamatė.


Apyvarta tik didėjo

Atsiradus kasos aparatams, prekybininkų į apskaitą įtraukiamos pajamos vidutiniškai išaugo trečdaliu, o kai kurių – net iki kelių kartų: skirtumai pastebimi ne tik skirtingose apskrityse, bet net prekyvietėse. Vilniaus miesto turgavietėse apyvarta augo visais mėnesiais: pavyzdžiui, 2011 m. lapkritį apyvarta išaugo 48 proc., o 2011 m. gruodį – 54 proc. Tikslesnius duomenis apie pajamų augimą, palyginimus bus galima kalbėti šių metų gegužės mėnesį, kai prekybininkai pateiks 2011 m. gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas.

Valstybinė mokesčių inspekcija, įvertinusi PVM deklaracijų bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenis, pastebi, kad įvedus kasos aparatus pastebimai išsaugo legalios mėsos produkcijos realizacija. Vilniaus turgavietėse nustatytas 141 pažeidimas, dėl jų buvo surašyti administraciniai teisės pažeidimų protokolai. Nustatyti 66 atvejai, kai nebuvo išduotas kasos aparato kvitas, 39 – dėl prekybos be kasos aparato.

Dažniausiai gyventojai baudžiami už darbą be kasos aparato ir kasos aparato kvito neišdavimą. Už kasos aparato kvito neišdavimą baudžiama įspėjimu arba 100–200 litų bauda.


Verslo liudijimų – vis mažiau

Metai 2009 2010 2011 2012

Verslo liudijimų skaičius 74 tūkst. 67 tūkst. 86 tūkst. 39 tūkst.

Sumokėti mokesčiai (litais) 28,5 mln. 18 mln. 13 mln. 7 mln.

Pritaikytos lengvatos (litais) 15 mln. 14 mln. 3,4 mln. 3,5 mln.

Šaltinis: Valstybinė mokesčių inspekcija


Šiame straipsnyje: Kasos aparataiturgavietės

NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIMANTA

ALGIMANTA portretas
nera ka ir besakyti pafilmuokit koki savaitgali ir viska pamatysit tik kad nesukeltu itarimo slapta kamera....pvz....
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių