Buvusį nuomininką atsivijo skolos

Ar žinote, kad, jeigu pasibaigus nuomos terminui nuomininkas neišsikrausto iš buto per dešimt dienų, sutartis tampa neterminuota? Šios įstatymo nuostatos nežinojusius kauniečius užklupo 6 tūkst. litų ieškinys.

Įsikūrė kaip namie

Robertas ir Jurgita Asačiovai su aštuonmečiu Matu bei ketverių Ūla praėjusių metų pradžioje įsikūrė trijų kambarių bute Kalniečių gatvėje. Už 1,4 tūkst. litų nuomojamas butai šeimai tiko, nors ir ne ypatingai patiko – išsirinkti geresnio buto nepavyko dėl tada buvusių aukštų nuomos kainų ir menkos pasiūlos.

"Apsigyvenome, pripratome, jaukiai įsikūrėme, o ir kaimynai buvo geri, nusprendėme kuriam laikui įleisti šaknis, – pasakojo Robertas Asačiovas. – Dukrelę pradėjome leisti į darželį greta namo, o sūnus į pirmą klasę taip pat pradėjo eiti į artimiausią mokyklą."

Prasidėjus sunkmečiui Asačiovų šeimos biudžetas tapo kiauras: abu sutuoktiniai neteko darbų ir 1,4 tūkst. litų nuomos mokestis jiems tapo nepakeliama našta. Be to, jie matė, kas vyksta aplink: būsto nuomos kainos sparčiai mažėjo. Todėl šeima nusprendė tartis su nuomotoju dėl nuolaidų.

"Paprašiau nuomotojo, kad sumažintų nuomos mokestį iki tūkstančio litų, bet jis nesutiko, nes žinojo, kad esame iš dalies tarsi pririšti – vaikai tame rajone eina į darželį ir į mokyklą", – R.Asačiovas įsitikinęs, kad dėl šios priežasties butą išnuomojęs Evaldas Andrijūnas nesileido į kalbas dėl nuolaidų.

Nepavykus susitarti dėl mažesnio nuomos mokesčio Asačiovai nusprendė 2009 m. sausio pradžioje išsikraustyti.

Sutarė tik žodžiu

Nuomos sutartyje numatyta, kad Asačiovai įsikeldami į butą sumoka nuomotojui trijų mėnesių nuomos mokestį, o vėliau kas mėnesį – po 1,4 tūkst. litų. Sudarydamos sutartį šalys sutarė dėl 1,4 tūkst. litų depozito turto žalai kompensuoti, jei ji būtų padaryta. Be to, kas mėnesį nuomininkai įsipareigojo mokėti už komunalines paslaugas. Visų šių įsipareigojimų Asačiovai laikėsi.

Tačiau sausį išsikraustę iš metus nuomoto buto kauniečiai nenutraukė nuomos sutarties. Tiesa, nuomos sutartis galiojo iki 2008 m. lapkričio, tačiau ji tapo neterminuota, nes, Civilinis kodeksas numato: jeigu pasibaigus nuomos terminui nuomininkas neišsikrausto, sutartis tampa neterminuota.

"Lapkričio pabaigoje mes neišsikraustėme, bet žodžiu susitarėme su nuomotoju, kad dar mėnesį pagyvensime. Nežinojau, kad reikėjo nutraukti aną sutartį ir sudaryti naują vienam mėnesiui", – svarstė R.Asačiovas.

Apie padarytą klaidą jis suprato po kelių mėnesių, kai gavo 6,1 tūkst. litų ieškinį dėl nuompinigių priteisimo. Ieškinyje rašoma, kad R.Asačiovas privalo sumokėti nuomos mokestį už sausio–balandžio mėnesius, nors, kaip pats teigia, tuo metu bute jau negyveno.

Nuomotojas: jis skolingas

Buto nuomotojas Evaldas Andrijūnas aiškino, kad, išsikraustęs iš buto Kalniečių gatvėje, R.Asačiovas jam liko skolingas. Būdamas nekilnojamojo turto rinkos bendrovės darbuotoju E.Andrijūnas nesutriko: iškart kreipėsi į advokatą.

"Geriau apie šį reikalą kalbėkite su mano advokatu, aš nežinau visų teisinių dalykų", – sakė buvęs nuomotojas.

Paklaustas apie ginčo aplinkybes advokatas Saulius Dambrauskas paaiškino, kad išsikraustęs iš buto nuomininkas nenutraukė sutarties. Esą apie ketinimus išsikraustyti nuomininkas turėjo pranešti prieš tris mėnesius. Kadangi R.Asačiovas išsikraustė netikėtai, nuomotojas patyrė žalą: butas nebuvo parengtas nuomoti, be to, buvo sunku surasti naują nuomininką.

"Paliko nesumokėtus mokesčius, sugadintą butą – šuns apdraskytas dureles, išdaužytą durelių stiklą, pragręžtą lango rėmą", – vardijo tikrus ar tariamus nuostolius S.Dambrauskas.

Advokatas tikina, kad jo klientas pasielgė gana humaniškai nesikreipdamas į policiją. Esą jis išsiuntė raštą R.Asačiovui ragindamas atvykti sumokėti už komunalines paslaugas ir atlyginti padarytą žalą.

S.Dambrauskas pabrėžė, kad jo klientas pasiūlė buvusiam nuomininkui išspręsti ginčą taikiai. Jeigu šalys susitartų, atsakovas turėtų sumokėti ne 6 tūkst., bet 3 tūkst. litų, iš kurių 2 tūkst. atitektų advokatui, o likusi suma – E.Andrijūnui.

Teisininkas Justas Jankauskas

Civilinis kodeksas numato, kad terminuota nuomos sutartis tampa neterminuota, jeigu pasibaigus sutarties terminui nuomininkas daugiau kaip dešimt dienų toliau naudojasi būstu ir nuomotojas tam neprieštarauja. Dešimties dienų terminas pradedamas skaičiuoti kitą dieną po sutarties pasibaigimo dienos. Teismas turėtų atsižvelgti į faktines aplinkybes ir priežastis, dėl kurių nuomininkas neatlaisvino nuomojamų patalpų po 2009 m. sausio 1 d. Tai, kad tomis dienomis buvo iškritęs itin didelis kritulių kiekis, visiškai paralyžiavęs transporto judėjimą gatvėmis ir įvažiavimo kelius į daugiabučių namų kiemus, turėtų būti laikoma nenugalimos jėgos ("force majeure") aplinkybe, kurios nuomininkas negalėjo kontroliuoti ir protingai numatyti sutarties sudarymo metu, ir negalėjo užkirsti kelio šių aplinkybių ar jų pasekmių atsiradimui, todėl nuomininkas fiziškai negalėjo sutarties pasibaigimo dieną atlaisvinti nuomojamo būsto. Net jei šios aplinkybės teisme nebūtų pripažintos nenugalima jėga, nuomininkas galėtų reikalauti nuomos mokesčio tik už tą laiką, kurį buvo pavėluota atlaisvinti nuomotą butą. Šiuo konkrečiu atveju nuomotojas neturi teisės reikalauti nuomos mokesčio 2009 m. balandžio, nes terminuota nuomos sutartis po 2009 m. sausio 1 dienos nebuvo pratęsta. Faktinės aplinkybės rodo, kad butas buvo išnuomotas kitiems nuomininkams jau po kelių savaičių, todėl nuomos mokesčio priteisimas už laikotarpį iki 2009 m. balandžio yra kvestionuotinas.


Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovas viešiesiems ryšiams Vitas Ūsas

Kadangi ginčas jau sprendžiamas teisme, jis nei pas mus, nei kitoje institucijoje negali būti nagrinėjamas. Tai numato Viešojo administravimo įstatymas ir Vartotojų teisių apsaugos įstatymas. Mūsų patarimas buvusiam nuomininkui: kuo skubiau teikti atsiliepimą teismui pagal nuomotojo pareikštą ieškinį ir bandyti teisme įrodyti, kad su nuomotoju buvo žodžiu tartasi dėl gyvenimo tame bute dar kelis mėnesius. Be to, reikėtų susirinkti įrodymus iš kaimynų, nuo kada jis faktiškai gyvena kitame bute. Reikėtų bandyti išsiaiškinti, nuo kada anksčiau nuomotame bute gyvena kiti žmonės. Surinkęs tokią informaciją R.Asačiovas galės įrodyti, kad nuomotojas neturėjo jokios prastovos ir kad dabar ten gyvena kiti žmonės, kurie moka už nuomą. Turėdamas tokią informaciją buvęs nuomininkas galėtų įrodyti, kad nuomotojas nepagristai reikalauja sumokėti nuomos mokestį iki balandžio. Dėl neva padarytų skylučių lango rėme – pats nuomotojas teisme privalės įrodyti, kad tokia žala iš tiesų buvo padaryta.


Šiame straipsnyje: nt nuomabuto nuomaNT

NAUJAUSI KOMENTARAI

-

- portretas
Evaldas Andrijūnas. Gera reklama biznieriui. Ima 1400 nuomai ir dar aiskina apie suns apdraskytas dureles, išdaužytą durelių stiklą, pragręžtą lango rėmą.

hm

hm portretas
Šitoje vietoje susipynė teisiniai, t.y. sutarties pratęsimo ir buitiniai, t.y. išsikraustymo klausimai. Jei nuomotojas leidžia išsikraustyti vėliau nei numato sutartis, tai nereiškia automatiško sutarties pratęsimo. Bėda tik ta, kad toks susitarimas buvo žodinis. Žmonės, visada žiūrėkite kokia forma sudaryta sutartis. Jei sutartį sudarėt rašytine forma, tai pasistenkit ir visus kitus susitarimus, kylančius iš tos sutarties, įformint raštiškai. Jei tam verslininkui būtų buvęs nusiųstas raštas apie sutarties pasibaigimą ir tik išsikrautymo aptarimą, šiandien jis nekeltų audrų. Dabar viską reikės įrodinėti teisme. Nepergyvenkit ir svarbiausia - aktyviai dalyvaukite teismo procese, tai labai svarbu. Dauguma žmonių pasimeta, supanikuoja ir į viską numoja ranka, Tai klaida.

Studentas

Studentas portretas
ieskojom nuomoti buta,kainas puikiai zinom.Net triju kambariu butas yra pigesnis uz dvieju,o kaina nuomai galima rasti buta uz 500-700lt.Nesuprantu,kas per nuomotojas,uzsipleses tokia kaina,kaip jis rado tokia kaina nuomininku.Turetu jam buti geda ieskoti teisme baudos net 6 tukst lt.Tokius nuomotojus reikia bausti,o ne nuomininkus.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių