Sostinė pasitiks ilgesnes dienas

Šeštadienį 19 val. visi vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami Šventaragio slėnyje pasitikti pavasario lygiadienį ir įžiebti naujųjų metų ugnį ant Stalo kalno Kalnų parke.

Pavasario lygiadienis – diena, kai naktis trunka tiek pat laiko, kiek ir šviesusis paros metas. Nuo šios dienos naktys tampa vis trumpesnės, o žemdirbių tradicijoje lygiadienį buvo pradedami skaičiuoti naujieji metai. Todėl Vilniaus etninės kultūros centras kviečia nepamiršti tradicijų ir susiburti Šventaragio slėnyje (nuo Taikomosios dailės muziejaus iki Katedros aikštės). Čia 19 val. bus įžiebti simboliniai ženklai, o 20 val. susirinkusieji patrauks į Stalo kalną Kalnų parke, kur bus įskelta pavasario ugnis.

Idėjos autorė ir dailininkė Julija Ikamaitė tikino, kad sunku kiekvienais metais atrasti, kas galėtų ne tik papuošti miestą, bet ir atspindėtų Lietuvos mitologiją bei paveldą. Ji atskleidė, kad renginiui šiais metais yra sukurta šimtas tamsoje šviečiančių plunksnų, kurios simbolizuoja deivę Laimą ir puoš visą Šventaragio slėnį.

"Šiais metais mes su M.K.Čiurlionio meno mokyklos dailės skyriaus septintokais, Žemynos progimnazijos vaikais ir dar kitais dailininkais esame padarę šimtą šviečiančių plunksnų, kurios bus eksponuojamos šeštadienį ir per naktį švytės prie Katedros aikštės bei Karaliaus Mindaugo tilto, tarp senų medžių", – pasakojo dailininkė ir pridėjo, kad visas slėnis bus papuoštas raudonai šviečiančiomis paukščio pėdutėmis.

Pėdutes šiais metais padės išdėlioti Vilniaus miesto moksleiviai. Kiekvienais metais prie renginio prisijungia apie penkiolika sostinės mokyklų. J.Ikamaitė džiaugėsi, kad prie šios savanoriškos veiklos prisijungia ne tik mokyklos, bet ir nemažai pavienio jaunimo.

"Tai visiškai savanoriška veikla, bet ji kažkodėl traukia vaikus ir jaunimą. Vaikai užauga, tampa studentais, bet vis tiek suvažiuoja iš visos Lietuvos, kartais net iš Europos parskrenda, kad sudalyvautų", – stebėjosi idėjos autorė.

Ji taip pat džiaugėsi Vilniaus gyventojais ir svečiais, nes jau ne vienus metus vykstantis renginys niekada nesusidūrė su vandalais. Dailininkė tikino, kad kiekvienais metais dekoracijos per naktį išlieka nesulaužytos ar kitaip nesugadintos.

Renginyje su ugnimi šoks Vilniaus fakyrai, dalyvaus gatvės cirko trupė "Le Artist".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių