Asirijos vienuoliai Šv. Kotrynos bažnyčioje – dangiška muzika aramėjų kalba

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 14 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje laukia nepaprastas koncertas – dangišką muziką Jėzaus gimtąja aramėjų kalba atliks Asirijos vienuoliai iš Trylikos Šventųjų Asirijos Tėvų vienuolyno, vadovaujami archimandrito Serafimo Bit Kharibi (Seraphim Bit-Kharibi).

Netoli Tibilisio, Dzveli-Kanda vietovėje esantis vienuolynas pavadintas trylikos vienuolių pamokslininkų garbei. Šie vienuoliai atvyko į Sakartvelą iš Asirijos VI amžiuje. Jie skelbė tikėjimą, steigė vienuolynus ir padėjo įsitvirtinti krikščionybei. Iki šio šiame miestelyje yra įsikūrusi apie 2000 aramėjiškai kalbančių asirų palikuonių bendruomenė.

Rytų Bažnyčios asirų giesmės Mesopotamijoje egzistavo nuo pirmųjų krikščionybės amžių. Seniausia Asirų Rytų Bažnyčia – krikščionybės lopšys, kuomet tikėjimas sklido apaštalų lūpomis nuo Jeruzalės rytų kryptimi link Mesopotamijos. Seniausia pasaulyje bažnyčia Kokheh, pastatyta 79 m., būtent yra netoli dabartinio Irako sostinės Bagdado

Serafimas Bit-Kharibi (Bitbunovas) – išskirtinė asmenybė. Buvęs kovos menų žinovas ir Ukrainos saugumo pajėgų narys, tėvas Serafimas gimė ir augo Sakartvele, baigė Šveicarijos tarptautinį universitetą Lozanoje, įgijo tarptautinių santykių magistro laipsnį ir konfliktologo specialybę. Gyveno Ukrainoje, Kijive vadovavo sporto mokyklai iki kol 2006 m. paskyrė savo gyvenimą Dievui – davė vienuolijos įžadus ir pradėjo tarnystę Dzveli-Kanda kaime.

Serafimas yra žinomas ir kaip lingvistas, dedantis pastangas išsaugoti aramėjų kalbą. Bei vienas iš dviejų pasaulio kunigų, švenčiančių Dieviškąją liturgiją aramėjiškai. Serafimas Bit-Kharibi senovines daugiabalses giesmes ir psalmes perteikia su moderniu atspalviu. Jo kūryba – jo dvasinio ir kūrybinio pasaulio atspindys.

2016 m. popiežiaus Pranciškaus vizito Sakartvele metu tėvas Serafimas ir jo choras sulaukė tarptautinio pripažinimo: jie sveikino Romos vyskupą savo giesmėmis aramėjų kalba. Tarp daugybės visame pasaulyje surengtų pasirodymų, puikuojasi ir koncertas Vatikane, kuriame dalyvavo diplomatiniai atstovai iš 63 šalių.


16 psalmė 

 

„Judo bučinys“ 

 

tėvas Serafinas su choru atlieka maldos giesmę popiežiui 

 

Bilietai: www.bilietai.lt.

Senjorams, studentams ir moksleiviams taikoma 20% nuolaida

Daugiau informacijos: www.gmgyvai.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vatnykas

Vatnykas portretas
Tai reiškia, kad Jėzus Kristus buvo ne žydas, o asiras ? Papasakokit apie tai žydams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių