Aistringi kolekcininkai: nuo Brunėjaus sultono iki mados guru

Turtingi žmonės, nesvarbu, ar tai būtų karališkieji asmenys, verslo magnatai ar pramogų pasaulio atstovai, mėgsta kolekcionuoti išskirtinius automobilius. Dalis jų yra sukaupę įspūdingų kolekcijų, kurias sudaro naujausi superautomobiliai, reti ir išskirtiniai modeliai.

Suvokiama ne visiems

Bolidai, kainuojantys net ne šimtus tūkstančių, o milijonus eurų. Kolekcijos, kurių vertė gali perkopti milijardą dolerių. Šios sumos, atrodo sunkiai suvokiamos protu paprastam „Volkswagen“, „Audi“ ar „Ford“ savininkui, bet tik ne aistringiems kolekcininkams.

Didžiulius angarus užpildžiusios superautomobilių virtinės ne tik demonstruoja jų savininkų finansinę galią, bet ir atspindi jų gilias žinias ir aistrą. Šiose kolekcijose – reti, istorinės reikšmės modeliai, kurių gaminama vos keli šimtai egzempliorių, o kartais net yra vieninteliai tokie pasaulyje. Kiekvienas automobilis turi savo istoriją, kurią saugo ir brangina jo savininkas, paversdamas šias kolekcijas tikromis meno galerijomis.

„Turtingi žmonės investuoja pinigus ne tik tam, kad pirktų, bet ir kad atnaujintų, restauruotų ir išlaikytų muziejinės kokybės automobilius. Tokie automobiliai reikalauja ne tik didelio finansinio kapitalo, bet ir specifinių žinių“, – pasakojo kolekcinių automobilių platformos „Commody“ įkūrėjas ir investuotojas Vilius Oškeliūnas.

Efektas: „McLaren F1“ ir kiti R. Atkinsono turimi automobiliai po jo avarijų netgi pabrangsta. / Gamintojo nuotr.

Marškinėlių išradėjas

Žvalgantis į vertingiausias ar garsiausių žmonių kolekcijas neįmanoma likti joms abejingiems. Vieniems jos kelia pasigėrėjimą, kitiems – nuostabą dėl, jų nuomone, taip švaistomų pinigų, tretiems – elementarų pavydą.

Viena pirmųjų į akis krenta Ralpho Laureno kolekcija. Žinomas mados magnatas, polo marškinėlių perversmą įgyvendinęs mados dizaineris yra aistringas automobilių žinovas. Savo mados pojūtį jis panaudojo ir rinkdamas išskirtinius automobilius – dauguma jų yra raudonos spalvos.

R. Laurenui priklauso tokių garsių gamintojų kaip „Ferrari“, „Alfa Romeo“, „Bugatti“, „Mercedes Benz“, „Bentley“, „Jaguar“ ir „McLaren F1“ sportiniai modeliai – iš viso daugiau nei 60 bolidų. Ši įspūdinga kolekcija verta daugiau nei 600 mln. dolerių. Be to, mados ikona savo dvare Niujorke įrengė garažą, kuriame ratuoti eksponatai iškelti ant baltos platformos, o juos išryškina apačioje patiesti juodi kilimai.

Turtingi žmonės investuoja pinigus ne tik kad pirktų, bet ir atnaujintų, restauruotų ir išlaikytų muziejinės kokybės automobilius.

Liko vos trys vienetai

Vienas ryškiausių R. Laureno kolekcijos brangakmenių yra 1938 m. „Bugatti Type 57SC Atlantic“. Šis „veteranas“ laikomas vienu gražiausių ir rečiausių pasaulyje. Tokių buvo pagaminta tik keturi vienetai, o iki šių dienų išliko tik trys.

R. Laureno turimas modelis ypatingas dėl savo unikalios aliuminio kėbulo konstrukcijos ir aerodinaminio dizaino. „Type 57SC Atlantic“ vertė gali siekti apie 40 mln. dolerių, todėl tai vienas pačių prabangiausių kolekcinių automobilių pasaulyje.

Kitas išskirtinis jo eksponatas yra 1962 m. „Ferrari 250 GTO“. Tai  vienas prestižiškiausių ir vertingiausių „Ferrari“ modelių. Tik 36 vienetai jų buvo pagaminti tarp 1962 ir 1964 m. Šis „žirgas“ yra legendinis dėl savo lenktynių istorijos ir nuostabaus dizaino. „Ferrari 250 GTO“ vertė dažnai siekia apie 70 mln. dolerių, o kai kurie ekspertai mano, kad net daugiau.

Dar viena kolekcijos puošmena – 1957 m. „Ferrari 250 Testa Rossa“, kurio surinkti tik 34 vienetai. Jis vertinamas dėl savo sportinių pasiekimų lenktynėse ir išskirtinio dizaino, o vertė gali siekti 40 mln. dolerių.

Greituolis: verslininko K. Lingenfeltero garaže nuobodžiauja šis sportinis galiūnas – 1963 m. „Corvette Grand Sport“. / Gamintojo nuotr.

Laidų vedėjo prabanga

JAV gyvena ne vienas prisiekęs automobilių entuziastas, bet Jay Leno – išskirtinis. Garsaus amerikiečių komiko ir buvusio „The Tonight Show“ vedėjo kolekcija sudaro daugiau kaip 180 automobilių ir 160 motociklų, kurių bendra vertė viršija 150 mln. dolerių. Joje – ne tik modernūs superautomobiliai, bet ir reti, istoriniai modeliai.

Vienas brangiausių – „McLaren F1“, ilgą laiką buvo laikytas pačiu greičiausiu pasaulio automobiliu. Dienos šviesą išvydo tik 106 jo vienetai, o jo kaina gali siekti daugiau kaip 20 mln. dolerių.

Kitas išskirtinis modelis J. Leno kolekcijoje – 1928 m. „Bentley Speed 6“. Šis galiūnas yra ypatingas dėl savo laimėjimų garsiosiose Le Mano lenktynėse ir yra vienas geriausių britų automobilių inžinerijos pavyzdžių. Jo vertė atitinkama – 3–4 mln. dolerių.

J. Leno retsykiais prarieda Niujorko gatvėmis savo prabangiuoju „Mercedes-Benz 300SL Gullwing“, kuris žinomas dėl savo unikalių „žuvies sparnų“ durelių ir buvo vienas greičiausių savo laikmečio automobilių. Šio modelio vertė siekia apie 1,5–2 mln. dolerių.

Sultono įgeidžiai

Brunejaus sultonas Hassanalas Bolkiahas garsėja ne tik savo pribloškiamu turtu, vertinamu per 30 mlrd. dolerių, bet ir neįtikėtina kolekcija, kurią sudaro daugiau kaip 7 tūkst. automobilių. Jų vertė gali siekti net 5 mlrd. dolerių.

Sultono automobilių parką sudaro daugybė prabangių ir unikalių modelių, dažnai pagamintų specialiai jam.

Vienas ypatingiausių sultono kolekcijos gražuolių – „Rolls-Royce Phantom II Continental“, kurio kaina siekia apie 14 mln. dolerių. Šis modelis, sukurtas pagal sultono asmeninius pageidavimus, yra prabangos ir meistriškumo simbolis.

Kitas išskirtinis modelis yra „Ferrari Mythos“ – unikalus koncepcinis automobilis, pagamintas „Ferrari“ gamykloje specialiai sultonui. „Mythos“ niekada nebuvo gaminamas serijiniu būdu, tad jo vertė dėl retumo ir unikalumo yra milžiniška – 10–15 mln. dolerių.

R. Atkinsono automobilių kolekcija yra prabangos ir istorinių vertybių derinys, žymintis ne tik gerą skonį, bet ir jo gyvenimo nesėkmes.

Sultonas taip pat turi net šešis „Bentley Dominator“ visureigius, kurie buvo pagaminti pagal sultono užsakymą. Tai pirmasis visureigis, kurį sukūrė „Bentley“ koncernas. Kiekvieno iš šių milžinų vertė siekia apie 4 mln. dolerių.

Verslininko garažas

Įspūdingą autoparką savo garaže sukaupė ir garsus amerikiečių verslininkas Kenas Lingenfelteras. Apie 200 mln. dolerių vertinamoje kolekcijoje yra daugiau nei 200 automobilių – nuo senovinių iki modernių bolidų.

Vienas brangiausių K. Lingenfeltero kolekcijos deimantų yra „Bugatti Veyron“, kuris laikomas vienu greičiausių ir prabangiausių serijinių automobilių pasaulyje. Tokio „Veyron“ kaina siekia apie 2–3 mln. dolerių.

Dėmesio vertas ir „Ferrari Enzo“ – vienas moderniausių ir geidžiamiausių „Ferrari“ modelių. Šis automobilis buvo sukurtas pagerbiant Enzo Ferrari, įkūrėjo, vardą. Jei pasiseks aplenkti geidžiančių pirkėjų eilę, jį įsigysite už 3–4 mln. dolerių.

Verslininko garaže stovi ir „Lamborghini Reventon“ – vienas rečiausių „Lamborghini“ įmonės modelių. Jų pagaminta tik 20 vienetų, kiekvieno jų vertė – apie 2 mln. dolerių.

Brangenybė: dizainerio R. Laureno išpuoselėto „Ferrari 250 GTO“ vertė siekia apie 70 mln. dolerių. / Gamintojo nuotr.

Komiko avarijos

Ponas Bynas, Džonis Inglišas – tai tik keli vaidmenys, kuriuos įkūnijo ypač talentingas aktorius Rowanas Atkinsonas. Tačiau ne kiekvienas žino, kad jis yra aistringas automobilių kolekcininkas. Jo kolekcija verta daugiau kaip 15 mln. dolerių ir slepia ne vieną geidžiamą laimikį.

R. Atkinsono automobilių kolekcija yra prabangos ir istorinių vertybių derinys, žymintis ne tik gerą skonį, bet ir kolekcininko nesėkmes. Tarp legendinių transporto priemonių yra Gordono Murray sukurtas „McLaren F1“, kuris debiutuodamas 1992 m. pasiekė rekordinį 386 km/val. greitį. Rekordininko kaina itin išaugo ir jis buvo parduotas daugiau kaip už 10 mln. dolerių, nepaisant, kad pats aktorius jį apdaužė dešimtis kartų.

Kolekciją puošia ir tokie gražuoliai, kaip „Aston Martin V8 Zagato“ ir „Ford Falcon Sprint“, kurie taip pat buvo apdaužyti per R. Atkinsono pasivažinėjimus. Aktorius mėgsta ne tik greitus, itin gerus rezultatus trasoje demonstruojančius bolidus. Kolekcijoje gausu ir kitų istorinių automobilių, kurie pagerbia išskirtines asmenybes arba žymi svarbius pokyčius automobilių pramonės pasaulyje.

„Porsche“ žavesys

Kitas žinomas komikas, aktorius ir laidų vedėjas Jerry Seinfeldas gali pasigirti ne tik savo talentais, bet ir išskirtine, daugiausia „Porsche“ automobilių turinčia, kolekcija.

Komiko ir aktoriaus automobilių kolekcija yra retų ir ikoniškų transporto priemonių lobynas. Tarp įdomiausių modelių galima rasti 1969 m. „Porsche 917K Kurzheck“, kurio vertė siekia 20 mln. dolerių. Išskirtinį modelį Steve’as McQueenas vairavo kultiniame filme „Le Mans“. Čia pat puikuojasi ir 1953 m. „Porsche 550“ prototipas, kurio vertė siekia 8 mln. dolerių ir jis laikomas šio garsaus prekės ženklo pirmtaku.

Kiti žymūs automobiliai – 1955 m. „Porsche 550 Spyder“, garsėjantis tuo, kad į jį įsirėžė dainininkas Jamesas Deanas, 1969 m. „Lamborghini Miura P400S“, kurį galima išvysti legendiniame filme „Itališkas apiplėšimas“ ir dar daug kitų. J. Seinfeldo kolekciją sudaro daugiau nei 150 transporto priemonių, kurių bendra vertė siekia 100 mln. dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių