Steigiamas neliečiamojo kapitalo fondas, užtikrinsiantis ilgalaikį Sugiharos namų muziejaus finansavimą

  • Teksto dydis:

Įsteigtas neliečiamojo kapitalo fondas, kuris padėtų išlaikyti Sugiharos namų muziejų Kaune. Tai svarbus žingsnis, užtikrinantis ilgalaikį šio istoriškai ir strategiškai svarbaus muziejaus veiklos tęstinumą. Fondas sieks sukurti nepriklausomą pasyvių pajamų srautą, leisiantį muziejui toliau skleisti didvyrišką Chiune Sugihara, Jano Zwartendijko ir kitų diplomatų, gelbėjusių gyvybes II pasaulinio karo metu, istorijas ir puoselėti tolerancijos bei humanizmo vertybes.

„Šio neliečiamojo kapitalo fondo steigimas – tai investicija į muziejaus ateitį. Norime, kad rėmėjų lėšos ne tik padėtų muziejui išsilaikyti, bet ir ilgainiui „dirbtų“, kurdamos tvarią finansavimo sistemą“, – sakė naujai įsteigto fondo valdybos pirmininkas Saulius Garbaravičius.

Jau nuo 1999 m. Kaune, Vaižganto gatvėje privačios iniciatyvos ir savanorių dėka veikia Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“, ketvirtį amžiaus besirūpinantis šia ypatinga vieta, kur ir dabar veikia muziejus, primenantis apie ypatingą misiją.

Japonijos konsulo Ch. Sugiharos žygdarbis, greta tuometinio Nyderlandų garbės konsulo Kaune J. Zwartendijko ir kitų negausių pasaulio valstybių diplomatų, padėjusių mirties akivaizdoje atsidūrusiems Europos žydams, dabarties kartoms primena grėsmes, slypinčias žmonijos prigimtyje, rodo tolerancijos, gerumo ir teisingumo pavyzdį, ypač dabar, kai Lietuvą ir pasaulį temdo antisemitizmo šešėliai.

Holokausto edukacijų centras Fukuyamoje. Sugiharos namų muziejaus nuotr.

Naujasis labdaros ir paramos fondas veiks kaip neliečiamojo kapitalo fondas, kurio pagrindinė užduotis – investuoti sukauptas lėšas ir gauti stabilias grąžas. Iš investicijų gaunamos pajamos bus skiriamos Sugiharos namų muziejaus, veikiančio Kaune, Vaižganto g. 30, išlaikymui, plėtojimui ir įvairiems socialiniams projektams finansuoti. Tuo tarpu likusi grąžos dalis bus reinvestuojama, siekiant auginti fondo turtą.

LR ambasadoje Tokijuje. Sugiharos namų muziejaus nuotr. 

„Neliečiamojo kapitalo fondo modelis padės muziejui planuoti ilgalaikę veiklą nepriklausomai nuo pavienių paramų ar turistų srautų. Tai ypač svarbu siekiant išlaikyti ir atnaujinti istorinį turinį bei infrastruktūrą“, – pabrėžė S. Garbaravičius.

Saulius Garbaravičius. Sugiharos namų muziejaus nuotr.

Sugiharos namų muziejus yra itin svarbus ir Lietuvos, ir tarptautiniame kontekste. 2023 m. muziejų aplankė Japonijos premjeras Fumiyo Kishida, o ankstesniais metais – buvęs premjeras Shinzo Abe, Nyderlandų karalienė Beatričė bei daugelis kitų iškilių asmenybių.

Su LR ambasadoriumi Aurelijumi Zyku ir Gifu prefektūros gubernatoriumi Furuta Hajime. Sugiharos namų muziejaus nuotr.

2024 metų pavasarį oficialaus vizito Japonijoje metu Neliečiamojo kapitalo fondas pristatytas šios šalies verslo lyderiams ir valdžios atstovams. Lietuvos Respublikos ambasadoje Tokijuje surengtame specialiame vakare svečiai turėjo galimybę susipažinti su Sugiharos namų muziejaus Kaune veikla bei išgirsti apie jo ateities planus. Planuojama, kad ateityje fondo veikla bus pristatyta JAV ir kitose užsienio rinkose, taip pat plačiajai visuomenei Lietuvoje.

Su LR garbės konsulu Japonijoje Yukio Murase. Sugiharos namų muziejaus nuotr.

„Tikime, kad šis neliečiamojo kapitalo fondas taps svarbiu įrankiu, padedančiu muziejui ir toliau skleisti Chiune Sugiharos ir kitų diplomatų istorijas, puoselėti vertybes, kurios yra ypač aktualios šiandien. Kviečiame prisijungti prie šios prasmingos misijos ir remti mūsų veiklą“, – ragino S. Garbaravičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių