R. Pocius: „AmberGrid“ neįrodžius, kad GIPL dujotiekis saugus, VERT svarsto apie finansinę sankciją

Strateginio Lietuvos-Lenkijos dujotiekio (GIPL) operatorei „AmberGrid“ neįvykdžius reikalavimo laiku pateikti nepriklausomų ekspertų išvadą, kad dujotiekį eksploatuoti saugu, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) svarsto bendrovei skirti iki 8 mln. eurų siekiančią sankciją, sako reguliuotojo vadovas Renatas Pocius.

„Iki liepos 22 dienos buvom numatę tokią pareigą jiems per tris mėnesius padaryti šitą vertinimą. Iki šiol mes jo nesame gavę, jie mums yra pateikę savo vertinimą, kurio mes nepripažįstam. Mes sakom, kad, mūsų supratimu, jis nėra tinkamas dėl to, kad šitą vertinimą atlikę asmenys, kurie buvo susiję su rangovų organizacijomis, ir mes sakome, kad turi būti nepriklausomas ekspertas“, – portalui 15min antradienį teigė R. Pocius.

Anot VERT pirmininko, taryba šiuo metu yra pradėjusi iki 10 proc. metinės apyvartos (pernai įmonės pajamos siekė 82 mln. eurų) siekiančios sankcijos „AmberGrid“ skyrimo procedūrą. R. Pociaus teigimu, VERT atlikto neplaninio GIPL dujotiekio patikrinimas jau yra apskųstas, teismui galima skųsti ir šį sprendimą.

Atlikusi patikrinimą Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) dar balandį įpareigojo „AmberGrid“ pakeisti 123 iš visų 1022 jungiamųjų detalių Lietuvos-Lenkijos dujotiekyje (GIPL), likusias patikrinti. Anot energetikos reguliuotojo, sumontuotos detalės neturi kilmę patvirtinančių sertifikatų ir yra pagamintos iš tuo metu Europos Sąjungoje (ES) uždrausto naudoti plieno.

Anot energetikos reguliuotojo, sumontuotos detalės neturi kilmę patvirtinančių sertifikatų ir yra pagamintos iš tuo metu Europos Sąjungoje (ES) uždrausto naudoti plieno.

 

Pasak R. Pociaus, reguliuotojas šiuo metu nemato ženklų, kad GIPL dujotiekis būtų nesaugus eksploatuoti. Visgi, kaip įvertinta, atliktas GIPL vertinimas nebuvo nešališkas, todėl norima, kad nešališki ekspertai jį atliktų „kitu žvilgsniu“.

„Tada mes turėtume išvadą ir tada sėdim ramūs, kad nereikia kažkokių kardinalių sprendimų priiminėt dėl vamzdžio“, – pažymėjo R. Pocius.

„Dujotiekio uždarymas, mes suprantame, kad tai yra kraštutinė priemonė – jeigu paaiškėtų kažkokios aplinkybės, dėl kurių dujotiekis privalo būti nebeeksploatuojamas, tai akivaizdu tada, kad būtų sprendimas“, – pridūrė jis.

R. Pociaus teigimu, VERT dabar planuoja numatyti naują, „pagrįstą“ terminą, per kurį „AmberGrid“ spėtų iš atlikti nešališką GIPL detalių keitimo vertinimą. Be jau galiojančio įpareigojimo pakeisti 123 jungiamąsias dujotiekio detales, „AmberGrid“ taip „dėlioja“ likusių 900 detalių patikrinimo grafiką, priduria R. Pocius.

Anot VERT vadovo, konkretus terminas svarstymui dėl sankcijos skyrimo nėra numatytas, tačiau jis gali apimti maždaug dviejų mėnesių laikotarpį.

Kaip skelbė portalas 15min, kilmės reikalavimų neatitinkančios GIPL dujotiekio detalės galėjo būti per Estiją vežamos iš Rusijoje esančios „Eterno“ gamyklos.

Dujotiekio operatorė taip pat teigė, kad atsakomybė už rusiškų detalių sumontavimą tenka rangos darbus atlikusiai „Alvorai“, šias detales turinčiai pakeisti savo lėšomis. Atsakydama į šiuos kaltinimus, „Alvora“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl energetikos ministro Dainiaus Kreivio, „Amber Grid“, VERT ir „EPSO-G“ atstovų galimai paskleistos tikrovės neatitinkančios informacijos dėl įmonės nepatikimumo ir grėsmės nacionaliniam saugumui.

Magistralinis dujotiekis pradėjo veikti 2022 metų gegužės 1 dieną. Jo įrengimas iš viso kainavo apie 500 mln. eurų. Iš jų maždaug 60 proc. lėšų buvo skirtos Europos Komisijos, o Lietuva šiam projektui skyrė apie 116 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

alis...

alis... portretas
reikia perstatyti visą tą dujotiekį?... ir tada bus ramu?... kaip toks variantas?... aaa?... baudas rinkti yra geriau?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių