- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nealkoholiniam alui gėrimų rinkoje kelią skinantis vis greičiau, lietuvių pamėgto nealkoholinio „Švyturio Ekstra“ istorija artėja prie solidaus jubiliejaus. Receptui, iš kurio vėliau pašalinamas alkoholis, tuoj sukaks 30 metų. Jis užrašytas dar 1995-aisiais, kai aludariai išvirė pirmą tokią partiją.
Nepavaldus laikui receptas
Nealkoholinis „Švyturio Ekstra“ atsirado kone kartu su dar jauna lietuviško nealkoholinio alaus rinka. Tačiau alaus someljė Jonas Lingys sako, kad jo skoniui – jau beveik 30 metų, nes verdamas jis iš tiek laiko gyvuojančio recepto, tik pats gamybos procesas ilgesnis ir sudėtingesnis.
„Atradome formulę, kuri per dešimtmečius įgijo ne tik išskirtinį statusą ir įrodė, kad yra nepavaldi laikui, bet ir tapo nealkoholinio „Švyturio Ekstra“ siela. Nenuostabu, kad jis greitai išsikovojo savo pozicijas tarp nealkoholinio alaus mėgėjų ir ne tik. Vis dėlto pagaminti nealkoholinį alų kur kas sudėtingiau nei alkoholinį. Mūsų aludariai darbą pradeda taip pat, kaip ir virdami tradicinį alų: pirmiausia iš keturių aukščiausios kokybės ingredientų – salyklo, apynių, mielių ir vandens – išverdamas klasikinis lageris. Štai tuomet seka papildomas žingsnis – alkoholio pašalinimas. Čia svarbiausia užduotis – tai atlikti išsaugant tikrąjį skonį, kvapą, tekstūrą“, – aiškino J. Lingys.
Neatkartota technologija
Pasak alaus someljė, praktikuodamiesi atlikti paskutinį gamybos žingsnį aludariai pasiekė, kad nealkoholiniame „Švyturio Ekstra“ išliktų turtingas ir išskirtinis visų gamyboje naudojamų ingredientų sukurtas skonis.
Atradome formulę, kuri per dešimtmečius įgijo ne tik išskirtinį statusą ir įrodė, kad yra nepavaldi laikui, bet ir tapo nealkoholinio „Švyturio Ekstra“ siela.
„Mes naudojame membraninę mikrofiltraciją – tai gana sudėtingas ir už kitus kur kas brangesnis metodas, tačiau viską atperka gėrimo kokybė, kadangi vartotojams galime pasiūlyti sodrų, nepakitusių skoninių savybių nealkoholinį alų. Be mūsų, nė viena alaus darykla Lietuvoje tokios įrangos neturi. Tai yra šio nealkoholinio gėrimo skonio priežastis – aukso spalvos alus pasižymi tvirta balta puta ir puikiai subalansuotu skoniu, persmelktu švelnaus apynių kartumo“, – vardijo J. Lingys.
Klasika ir be alkoholio
J. Lingys vertina, kad nors nealkoholinio alaus pasirinkimas pastaraisiais metais pagausėjo, lietuvių favoritai iš esmės nesikeičia. Tai – klasikinis lageris.
„Nealkoholinis lageris nuo kitų alaus rūšių skiriasi tuo, kad tai lengviausio skonio alus, fermentuojamas žemoje temperatūroje. Lagerio tipo mielės fermentuoja misą žemoje temperatūroje, jos nusėda indo apačioje – vyksta vadinamoji apatinė fermentacija. Specifinį švelnų skonį ir skaidrumą šis alus įgauna dėl lėto alaus mielių poveikio ir vėsaus brandinimo. Pirminę fermentaciją mūsų aludariai įprastai atlieka 7–12 °C temperatūroje, paskui vyksta ilga antrinė fermentacija arba brandinimas 0–4 °C temperatūroje, kai ir susiformuoja galutinė aromatų puokštė“, – pasakojo J. Lingys.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šią savaitę nedirbs Vilniaus televizijos bokštas
Dėl rekonstrukcijos ir remonto darbų šią savaitę – sausio 20–26 dienomis – Vilniaus televizijos bokštas bus uždarytas ir lankytojų nepriims, pirmadienį pranešė TV bokštą valdanti valstybės įmonė Telecen...
-
Užfiksavo šokiruojantį vaizdą: troleibuso vairuotojas žiūrėjo pornografiją48
Kaune viešojo transporto keleivė nustėro pamačiusi netikėtus vaizdus. Anot jos, troleibuso vairuotojas žiūrėjo pornografiją. Bendrovė „Kauno autobusai“ tikina, kad toks atvejis neturi precedento. ...
-
Keičiasi „Citus“ vadovas, įmonė žengia į augimo etapą1
Nekilnojamojo turto kompanijos „Citus“ vadovų komandoje – pokyčiai: direktoriumi tapo vadovų lyderystės ir įmonių transformacijos ekspertas Vilius Kucinas. Naujasis vadovas pareigas projektus Vilniuje, Kaune, Druskininkuose ir Nidoje pl...
-
Lietuvos jūrinio saugumo skydui – laivas „Perkūnas“2
Ambicija Lietuvoje išvystyti naujos kartos Karinių jūrų pajėgų laivo projektą jau duoda apčiuopiamų rezultatų. Bendradarbiaudami su partneriais Danijoje, Vakarų laivų gamyklos (VLG) grupei priklausančios įmonės „Western Baltic Engine...
-
Teismas: hidroelektrinių savininkams patikėta vandens lygio ir žuvų migracijos stebėsena – teisėta
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pripažino, jog hidrotechninių statinių naudotojų įpareigojimas teikti informaciją, susijusią su vandens lygio pasikeitimais, bei užtvankos savininko ar valdytojo lėšomis vykdyti žuvų pralaidos efe...
-
„Litgrid“ ieško rangovų „Teltonikos“ projektui Vilniuje2
Elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ ieško rangovų, kurie pastatytų transformatorių pastotę, elektros skirstyklą, būtiną aukštųjų technologijų bendrovės „Teltonika“ vystomam gamyklų parkui Liepkalnyje, bei ja...
-
Pasitraukusį „Foxpay“ vadovą Galatiltį laikinai pakeitė skandalingai pagarsėjusi Trinkūnaitė2
Licencijos netekusiai ir teisėsaugos tiriamai finansinių technologijų bendrovei „Foxpay“ nuo sausio pradžios laikinai vadovauja jos savininkė Ieva Trinkūnaitė, pakeitusi įmonę palikusį buvusį jos vadovą Saulių Galatiltį. ...
-
„Oro navigacija“: vis dažniau lėktuvai nenusileidžia dėl GPS ryšio sutrikimų
Lėktuvų įgulų pranešimų apie GPS ryšio trikdžius kiekis tarp 2023 m. ir 2024 m. išaugo daugiau nei 6 kartus, teigia bendrovės „Oro navigacija“ Operacinės veiklos departamento vadovas Tomas Montvila. Pasak jo 2023 m. pas...
-
Premium HIFU – matomas odos patempimas be jokių operacijų4
„Ultraformer III“ ir „Ultraformer MPT“ aparatai pilnai kontūruoja odą. Reikalinga vos viena procedūra , o pokytis matomas jau kitą dieną. Klausiate, ar tai įmanoma? Taip! Svarbiausia pasirinkite kvalifikuotą, medicininį i&scaron...
-
SADM finansavimo netekusios „Sidabrinės linijos“ vadovas: senjorai neliks be emocinės paramos3
„Sidabrinės linijos“ projektą vykdančio labdaros ir paramos fondo direktorius Marius Čiuželis teigia, kad emocinės pagalbos senjorams iniciatyva toliau tęs veiklą, nepaisant Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) sprendimo nutrau...