- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kasmet Belgijoje vykstančiame alaus konkurse „Brussels Beer Challenge“ 2023 m. dalyvavęs bravoras „Volfas Engelman“ laimėjo bronzos medalį. Pripažinimą pelnė ekskursijų, degustacijų ir eksperimentinių gėrimų kūrimo erdvėje „Volfas Engelman Studija“ gimęs produktas. Pasak bravoro aludario Giedriaus Valančiaus, šis laimėjimas – tai nuoseklaus darbo rezultatas.
„Smagu būti įvertintiems pasauliniame kontekste. Šis konkursas – vienas prestižiškiausių alaus turnyrų
Europoje, ir jame dalyvavome pirmą kartą. Ne sykį esame atsisiuntę aukso medalius laimėjusių produktų degustacijai, tačiau paragavę dažniausiai galvodavome „skanu, bet juk ir savo krepšelyje turime lygiaverčių gėrimų“. Tad nusprendėme ir mes išbandyti jėgas. Tiesą sakant, ėjome daug nesitikėdami, tiesiog norėjome pamatyti, kaip tokie konkursai vyksta. Tačiau pirmas bandymas virto bronzos medaliu, ir tuo labai džiaugiamės. Toks pripažinimas mūsų komandai suteikė dar daugiau motyvacijos“, – šypsojosi aludaris.
Konkurse buvo vertinamas gėrimų skonis, aromatas ir išvaizda. Aludaris pasakoja, kad nugalėtojai buvo renkami aklos degustacijos būdu, komisijos nariams nežinant, kurio prekės ženklo gėrimą ragauja. Konkurencija buvo išties nemaža, produkciją vertino daugiau negu šimtas patyrusių alaus someljė iš viso pasaulio, o produktas, laimėjęs bronzą, varžėsi vaisinių apyniuotų gėrimų kategorijoje.
„Į apdovanojimų ceremoniją Briuselyje vykti neplanavome, tačiau paskutinę minutę, kolegei įkalbėjus, persigalvojome. Ir, pasirodo, ne veltui. Atvykę sužinojome, kad laimėjome bronzos medalį, turėjome galimybę patys užlipti ant scenos ir atsiimti apdovanojimą, taip pat susipažinti su kitais laimėtojais“, – pasakojo Giedrius.
Atvykę sužinojome, kad laimėjome bronzos medalį, turėjome galimybę patys užlipti ant scenos ir atsiimti apdovanojimą, taip pat susipažinti su kitais laimėtojais.
Konkursas Belgijoje organizuojamas nuo 2012-ųjų, 2023 m. jame buvo vertinama apie 1 800 alaus iš viso pasaulio pavyzdžių.
Idėjų semiasi kelionėse
Pasak aludario, idėjos naujiems gėrimams dažniausiai gimsta keliaujant, dalyvaujant kraftinių gėrimų festivaliuose.
„Kiekviena šalis turi savo gėrimų kultūrą, rūšis, istoriją ir požiūrį į jų vartojimą. Todėl keliaujant gimsta daug naujų idėjų, kurias vėliau bandome pritaikyti Lietuvoje. Mes, aludariai, nuolat sekame naujienas, dalyvaujame įvairiuose renginiuose, seminaruose, siekiame eiti koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis. Žinoma, gera idėja – dar ne viskas. Reikia apgalvoti, ar konkretus skonis bus priimtinas lietuviams, ar jis nebus nuobodus. Svarbu įvertinti ne tik tą visą gražiąją dalį, bet ir tai, ar yra techninių galimybių sumanymui įgyvendinti“, – sakė G. Valančius.
„Statista“ duomenimis, lietuviai pirmenybę teikia vietos gamintojų alui, taip pat didėja susidomėjimas kraftiniais gėrimais, nes žmonės ieško unikalių skonių. Šalyje taip pat pastebimas išaugęs nealkoholinio alaus vartojimas, susijęs su didesniu rūpinimusi savo sveikata.
Mes, aludariai, nuolat sekame naujienas, dalyvaujame įvairiuose renginiuose, seminaruose, siekiame eiti koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis.
Pasak G. Valančiaus, idėjas naujai produkcijai dažniausiai siūlo bravoro aludariai, tačiau kartais gauna ir specialių prašymų iš kitų komandos narių.
„Mūsų komanda – išprususi savoje srityje. Generalinis direktorius Marius Horbačauskas pats yra diplomuotas alaus someljė, jis nuolat keliauja, ragauja, tad pasiūlo ir mums išbandyti naujoves ar kitų šalių ypatingas rūšis. Būna, ieškodami įkvėpimo į keliones siunčiame ir kitus kolegas, jie dar kitokį požiūrį parsiveža. O tuomet mes jau žiūrime, renkame, kas mums atrodo įdomu ir verta išbandyti“, – pasakojo aludaris.
Jis priduria, kad galima įgyvendinti kone visas sugalvotas idėjas, tačiau yra tam tikrų niuansų, į kuriuos svarbu atsižvelgti.
„Kai kuriems gėrimams labai sunku gauti žaliavos. Pavyzdžiui, jeigu apyniai auginami tik tam tikrose vietovėse, nedideliais kiekiais, bus sudėtinga gauti jų pakankamai, kad užtektų gėrimo gamybai. Tikėtina, kad jie bus ir labai brangūs. Tokių žaliavų ne tik sudėtinga atrasti ir gauti, bet ir jas parsivežti. Taip pat kai kurie gėrimai turi būti brandinami rūsyje, medinėse statinėse, o kai kurių gamybai reikia specifinių techninių galimybių, specialios įrangos“, – teigė G. Valančius.
Per metus „Volfas Engelman Studijoje“ sukuriama apie 10 rūšių alaus, čia kuriami ne tik eksperimentiniai alūs, bet ir kiti gėrimai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Amber Grid“ ketina perduoti generatorių ir kitą įrangą Ukrainai
Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ ketina Ukrainai perduoti penkis generatorius bei dešimt movų. ...
-
Asociacija lengvina keliautojų namų darbus – pristato naują „Keliauju patikimai“ kokybės ženklą
Reaguodama į turistams kylančius iššūkius renkantis patikimą kelionių pardavėją, Lietuvos turizmo asociacija pristato „Keliauju patikimai“ kokybės ženklą. Jis simbolizuoja prie programos prisijungusių kelionių teikėjų sk...
-
Vasaros sezono metu tankiau kursuos autobusai iš Rygos į Vilnių1
Estijos privataus kapitalo keleivių pervežimo autobusais operatorė „Lux Express“ nuo birželio 1-osios sutankins reisus iš Rygos į Vilnių ir Taliną. ...
-
Vilniaus oro uosto naujo terminalo architektūros konkursą organizuos Architektų sąjunga
Savarankiškai bei savanoriškai veikianti profesinė kūrybinė organizacija – Lietuvos architektų sąjunga organizuos iki 2028 metų pabaigos planuojamo pastatyti naujo Vilniaus oro uosto atvykimo terminalo bei jo prieigų architektūrini...
-
„BaltCap“ A. Avuliui perleidžia „Venetus Capital“ akcijas – atskleidė ir įspūdingą sumą7
Nekilnojamo turto plėtros bendrovė „Hanner“ už 6 mln. eurų ketina iš „Baltcap“ perimti pagrindinės „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ akcininkės „Venetus Capital“ vertybinius popierius, prane&scaron...
-
Dėl „Rheinmetall“ veiklą stabdytų „Genetinių išteklių“ avininkystės verslas1
Mainais už naudojamos valstybinės žemės perleidimą Vokietijos „Rheinmetall“ amunicijos gamyklai Radviliškio rajone Lietuvos sveikatos mokslų universitetui (LSMU) svarstoma perduoti šešis netoli Šeduvos ir Baisogalo...
-
Padangų gaisro Alytuje byloje – 1 milijono eurų bauda įmonėms, ieškiniai valstybei ir aplinkosaugai5
Viena didžiausių padangų perdirbimo įmonių Baltijos šalyse, bendrovė „Ekologistika“ ir su ja susijusi kita įmonė „Vivatrans", teismo nuosprendžiu pirmadienį pripažintos kaltomis 2019 m. Alytuje kilusio didžiulio padang...
-
Trūksta žodžių: vaikams ruošė maistą iš pavojingiausiomis bakterijomis užkrėstos mėsos40
Gegužės 8-10 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT ) Alytaus apygardos priežiūros skyrius atliko planinį patikrinimą mėsos perdirbimo įmonėje „Riamona“, esančioje Alytaus rajone. Tai, kas buvo rasta, atima žadą. ...
-
Darbdaviai siūlo, bet darbuotojai nevertina: kokios naudos iš tiesų privilioja kandidatus
„Tele2“ šiemet atliktas Lietuvos darbo rinkos tyrimas atskleidė, kad darbuotojams svarbiausių papildomų naudų sąrašo viršūnėje atsidūrė lankstus darbo modelis ir tobulėjimo galimybės. Tačiau, darbdavių, siūlanči...
-
Jaukais tapę jaunuoliai: vietoje atlyginimo – psichologinis smurtas3
Kelių Kauno įmonių darbuotojai kaltina darbdavį nesąžiningu elgesiu, nemokamu atlyginimu, nelegaliu darbu bei psichologiniu smurtu. Į tokią situaciją esą pakliuvo net keli jaunuoliai, susigundę galimybe be didelių pastangų padaryti karjerą ir tap...