- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar kada teko girdėti žodį Veganuary? Tai kasmetinis iššūkis, skatinantis žmones sausio mėnesį laikytis veganiško gyvenimo būdo. Pirmą kartą jis buvo suorganizuotas 2014-aisiais, tad šie metai jau dešimti. Nors sausio mėnuo jau praėjo, Veganuary gali būti puikus įkvėpimas visus metus – juk pradėti labiau rūpintis savo mityba niekada nevėlu! O tam, kad motyvacijos tai daryti būtų tik dar daugiau, aukštos kokybės daržovių produktais garsėjantis prekių ženklas Bonduelle kviečia susipažinti su augalinio maisto nauda ir pasinaudoti patarimais, padėsiančiais jį įtraukti į savo mitybą.
Augalinio maisto nauda žmogui ir aplinkai
Augalinės kilmės maistas suteikia daug privalumų tiek žmogaus sveikatai, tiek aplinkai. Mitybos požiūriu jame gausu svarbiausių maistinių medžiagų, tokių kaip skaidulos, vitaminai ir mineralai. Augaluose esančios skaidulinės medžiagos, kurių nėra gyvūninės kilmės produktuose, labai svarbios sveikai virškinimo sistemai palaikyti, taip pat jos gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir žarnyno vėžio riziką. Be to, augaliniuose maisto produktuose natūraliai yra mažiau kalorijų ir sočiųjų riebalų, todėl jie gali padėti kontroliuoti kūno svorį ir sumažinti širdies ligų riziką.
Augalinės mitybos nauda sveikatai patvirtinta daugybe mokslinių tyrimų. Remiantis jais, augalinės mitybos besilaikantys žmonės turi mažesnę riziką susirgti lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, širdies ligomis, hipertenzija, 2 tipo cukriniu diabetu ir tam tikromis vėžio rūšimis. Šį poveikį lemia ne tik didelis skaidulų ir maistinių medžiagų kiekis, bet ir fitocheminės medžiagos – junginiai, pasižymintys antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Pavyzdžiui, vaisiuose ir daržovėse esantys flavonoidai yra žinomi dėl savo vaidmens mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Be to, augalinės kilmės maiste, pavyzdžiui, riešutuose, sėklose ir avokaduose, gausu sveikųjų riebalų, kurie yra naudingi širdžiai ir kognityvinėms funkcijoms.
A. Prokopenko / Shutterstock.com nuotr.
Augalinio maisto vartojimas palankus ne tik žmogaus sveikatai, bet ir aplinkai. Augalininkystei paprastai reikia mažiau vandens, žemės ir energijos, palyginti su gyvulininkyste, o tai susiję su mažesniu išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekiu. Taigi, mažindami gyvūninės kilmės produktų vartojimą, galime prisidėti prie tvaresnės ir ekologiškesnės maisto sistemos kūrimo.
5 patarimai, kaip įtraukti augalinį maistą į savo mitybą
Priežasčių įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų į savo mitybą – išties daug. Tačiau visiškai normalu, jog jei nesate pratę vartoti daug tokio maisto, naujiems įpročiams suformuoti prireiks laiko. Todėl pernelyg nespauskite savęs – tegul šis procesas būna malonus ir lengvas.
1. Pradėkite palengva
Pavyzdžiui, galite pradėti nuo to, kad vieną dieną per savaitę nevalgysite mėsos. Laikui bėgant, kai augalinė mityba jums taps įprastesnė ir atrasite mėgstamų patiekalų, galėsite į savaitę įtraukti daugiau tokių dienų. Atminkite, kad svarbiausia – nuoseklumas; net ir maži pokyčiai ilgainiui gali būti labai reikšmingi.
2. Išbandykite daugiau augalinės kilmės baltymų
Praturtinti savo mitybą baltymais galima vartojant ne tik gyvulinės kilmės maistą. Lęšiai, avinžirniai, pupelės, tofu – tai produktai, kurie ne tik turi daug baltymų, bet ir suteikia patiekalams įvairesnės tekstūros bei skonio. Išbandykite naujus receptus, kad atrastumėte tai, kas jums patinka. Gaivios ir maistingos avinžirnių salotos, išraiškingo skonio kario makaronai su pupelėmis ir daržovėmis, o gal sočios vegetariškos tortilijos? Šiuos ir kitus puikiai subalansuotus augalinius receptus galite rasti Bonduelle svetainėje.
O. Bombologna / Shutterstock.com nuotr.
3. Neaukokite skonio
Gamindami nevenkite naudoti žolelių, prieskonių ir savo pačių pasigamintų padažų, kad suteiktumėte augaliniams patiekalams puikų skonį. Tinkamai suderinti prieskoniai paprastą daržovių patiekalą gali paversti tikru kulinariniu šedevru. Drąsiai eksperimentuokite su skirtingomis virtuvėmis, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono ar Indijos, ir atraskite naujų skonių bei patiekalų.
4. Modifikuokite mėgstamus patiekalus
Pasigaminkite augalines savo mėgstamų patiekalų versijas. Galbūt jums patinka spagečiai su tradiciniu Bolonijos padažu? Tuomet pabandykite vietoj maltos mėsos naudoti lęšius arba augalinės kilmės maltą „mėsą“. Svajojate apie mėsainį? Yra daugybė augalinių šio patiekalo versijų, kurios leis patenkinti jūsų troškimą. Pavyzdžiui, galite pasigaminti gardų „mėsainį“ su lęšių ir žiedinių kopūstų paplotėliu, kurio receptą taip pat rasite Bonduelle svetainėje.
5. Planuokite savo patiekalus
Skirkite šiek tiek laiko patiekalų planavimui. Tokiu būdu bus lengviau suvartoti subalansuotą angliavandenių, baltymų bei riebalų kiekį ir sumažinti pagundą griebtis sveikatai nepalankių maisto produktų. Be to, patiekalų planavimas padės užtikrinti maisto įvairovę – taip ne tik gausite įvairių maistinių medžiagų, bet ir nenuobodžiausite maitindamiesi.
Augalinės kilmės maisto produktų įtraukimas į savo mitybą – tai atradimų pilna kelionė. Tad leiskitės į ją su malonumu! Suprantant šios mitybos naudą ir turint tokį platų augalinės kilmės maisto produktų pasirinkimą, žengti pirmuosius žingsnius tikrai nesudėtinga. Svarbiausia – nespausti savęs, išlikti nuosekliems ir mėgautis pažinimo procesu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nepasimaukite: sukčiai Lietuvos gyventojus vėl bando apgauti apsimesdami populiaria siuntų platforma
Gali būti, kad jūsų el. pašto dėžutėje yra tiksinti bomba. Ypač akyliems reikėtų būti tiems, kurie apsiperka internetu ir naudojasi siuntų paslaugomis – Lietuvoje plinta kibernetinė ataka, imituojanti populiarios siuntų paslaugos inte...
-
VPT žada įvertinti pokyčius Nacionalinio stadiono projekte per 1–2 savaites
Vilniaus savivaldybės tarybai dar kartą pritarus pokyčiams daugiafunkcio komplekso, į kuri įeina Nacionalinis stadionas, projekte, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) planuoja vertinimą pateikti per vieną arba dvi savaites. Išankstinės pozic...
-
Dariaus ir Girėno stadione atidaryta nauja „Žalgirio“ atributikos parduotuvė
Dariaus ir Girėno stadionui tampant vis didesne traukos vieta, čia atsidarė ir nuolat veiksianti „Žalgiris Shop“ parduotuvė. Didžiausiame Lietuvos stadione, visai šalia Kauno sporto halės, įsikūrusi parduotuvė penktadienį oficiali...
-
Kauną pasiekė didžioji dalis unikalios „Mokslo salos“ ekspozicijos: prasideda montavimo darbai4
Šią savaitę Nemuno salos prieigose pasirodė pirmieji vilkikai iš Lenkijos, atgabenę dalį mokslo ir inovacijų centro ilgalaikės ekspozicijos. Įrengimo darbai „Mokslo salos“ erdvėse prasidės jau netrukus ir turėtų būti baig...
-
„SBA Urban“ pradeda „Vėjo miestelio“ Svencelėje statybas4
Klaipėdos rajone Svencelėje, pradedamos unikalaus „SBA Urban“ projekto „Vėjo miestelis“, skirto gyvenimui ir aktyviam laisvalaikiui Kuršių marių pašonėje, statybos. Pirmojo etapo, į kurį ketinama investuoti daugiau...
-
„Lidl“ dažno vartojimo prekių krepšelis – vėl pigiausias: žemų kainų lyderystę išlaiko jau septintą mėnesį17
Naujausio rinkos tyrimų įmonės „SeeNext“ slapto pirkėjo tyrimo duomenimis, žemų kainų prekybos tinklo „Lidl“ dažno vartojimo prekių krepšelis – pigiausias tarp penkių didžiausių šalies prekybos tinklų. G...
-
„Ignitis renewables“ jūros tyrimai naujų horizontų atvers ir mokslui2
Tūkstančiai įveiktų kilometrų Baltijos bangomis, ilgos valandos tyrinėjimų atšiauriomis ir netipiškomis sąlygomis. Planuojamo jūrinio vėjo elektrinių parko pasiregimo darbai pažėrė ne tik nekasdienių iššūkių. Neabej...
-
Ministerija pradeda Nacionalinio kraujo centro vadovo paieškas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia konkursą Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktoriaus pozicijai užimti. ...
-
Ministrė kviečia Japonijos įmonę „Sojitz“ kurtis Lietuvoje9
Ekonomikos ir inovacijų ministrė kviečia Japonijos automobilių, aviacijos ir transporto verslo bei infrastruktūros vystymo korporaciją „Sojitz“ kurtis Lietuvoje. ...
-
A. Armonaitė Vokietijos kosmoso bendrovę OHB paragino plėsti bendradarbiavimą2
Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė Vokietijos kosmoso bendrovę OHB paragino plėsti bendradarbiavimą su Lietuvos įmonėmis. ...